Del supermercat a casa. Passos per a una compra perfecta  

N’hi ha que preferixen fer una compra gran al mes, d’altres que opten per fer-la setmanalment i uns altres que van quasi cada dia al supermercat per comprar només allò que necessiten. Però, saps com s’han de comprar, transportar i emmagatzemar els aliments a casa de forma segura?

saber comprar

2 agost 2017

Compartix


Tots els productes que podem trobar al supermercat han passat per una sèrie de controls i d’exigències de qualitat. Però, una vegada arriba a les nostres mans, som nosaltres els qui hem de responsabilitzar-nos de la seua seguretat per a evitar riscos innecessaris. Perquè la nostra compra arribe a casa sempre en perfecte estat, us deixem una xicoteta guia:


1. Fes una llista 

Si no volem oblidar res i no comprar coses que no necessitem, la llista de la compra és el nostre aliat perfecte. A més, si la separem en tres columnes: sec, refrigerat i congelat, pot ser-nos molt útil a l’hora de fer el recorregut dins del supermercat. El més important és deixar els aliments refrigerats i frescos per al final, per intentar mantindre al màxim la cadena de fred.


2. Comprova l’estat dels aliments

A l’hora de comprar productes frescos, ja siga en safates, a granel o al tall, intenta fixar-te que es mantinguen les seues propietats organolèptiques.

•  Carn: sempre que la comprem envasada hem de revisar que no hi haja pèrdues de líquids i que les vores estiguen fresques i amb color.

•  Peix: hem de fixar-nos que tinguen un color brillant i que la carn siga ferma i elàstica.

 Fruites i verdures: hem de comprovar sempre que no tenen restes de brutícia o pols i que tenen una pell neta.

•  Congelats: no han de tindre gebre.

•  Llandes: cal comprovar que no estiguen oxidades ni deformades.

Portar una bossa isotèrmica si has de comprar aliments congelats i refrigerats és una bona opció per a mantindre’ls en bon estat.

3. Guarda en bosses separades

Per a evitar el que es coneix com contaminació creuada, a l’hora de guardar en les bosses els productes adquirits al supermercat, seguix estes recomanacions:

•  Col·loca en la mateixa bossa els productes semblants.

•  Mantín sempre els productes de neteja separats dels d’alimentació.

•  Utilitza bosses diferents per als productes refrigerats o congelats dels secs.

•  Deixa sempre al fons els productes més pesants i les conserves i aliments envasats.

•  Destina la part de dalt de les bosses per als productes més delicats, com el pa o els ous.


4. Transport 

Una vegada feta la compra, el més recomanable és portar-la, en el mínim temps possible, del supermercat a casa.  

En el cas de no poder anar directament a casa, hem d’evitar deixar les bosses al cotxe durant molt de temps, sobretot en els dies de calor, on l’interior del vehicle pot assolir unes temperatures altes.


5. Ordena els aliments a casa

Una vegada a casa, el primer que hem d’emmagatzemar seran els aliments congelats i refrigerats. Quan guardem els aliments haurem d’atendre les pautes següents:

•  Comparar si hi ha aliments semblants al rebost o nevera, i deixar al davant els que estiguen més a prop de la data de caducitat. 

•  Col·locar cada aliment a la zona de la nevera que li corresponga: a la part més baixa, les carns i els embotits; als calaixos, la fruita i la verdura; a la porta, les begudes obertes, els condiments i les salses; i a la part de dalt de la nevera s’han de col·locar els aliments més frescos, com la mantega o el iogurt.


6. Neteja les bosses

Cada vegada usem més bosses reutilitzables per a comprar. Si no s’utilitzen bé, es poden convertir en un gran aliat per als bacteris. És fàcil que se’ns vesse alguna cosa al seu interior, o que hi queden restes d’alguns aliments, com ara fulles de fruites o pols. Per tant:

• Llavar les bosses amb freqüència i assegura’t que estan seques del tot abans de guardar-les.

• No emmagatzemes les bosses al cotxe durant massa temps.

• Es recomana guardar-les en llocs allunyats de fonts de contaminació i d’animals domèstics.