Quants tipus de pasta coneixes?

De tipus de pasta n’hi ha molts, i cada un està indicat per a preparar un plat concret o perquè l’acompanye algun tipus de salsa. Per la forma, la textura, la mida o els ingredients, en podem trobar una infinitat de possibilitats.

a examen

21 juliol 2017

Compartix


Encara que fins fa uns anys l’ús de la pasta al nostre país es reduïa bàsicament a macarrons, espaguetis i canelons, hi havia centenars de varietats d’este aliment, que cada volta està més present a les nostres cases. Moltes d’estes varietats ens són familiars i les hem menjades, encara que no recordem el seu nom, com els fusilli o els farfalle, però unes altres són completes desconegudes.

Perquè la pròxima vegada que anem a un restaurant italià sapiguem distingir els rigatoni dels linguine i els nostres plats a casa també s’aparten de la rutina, tot seguit vorem les pastes més utilitzades a l’hora d’elaborar este tipus de receptes.

Pasta seca i pasta fresca

La pasta seca és la més habitual als nostres rebostos, la que podem guardar durant mesos sense que es faça malbé. Mentrestant, la pasta fresca ha de conservar-se a la nevera i consumir-se en un termini de temps curt. Els ingredients són els mateixos, aigua i farina, als quals es pot afegir sèmola de blat dur o ou. Alguns plats guanyen molt quan s’hi utilitza pasta fresca, mentre que per a d’altres és millor gastar pasta seca.


Una pasta per a cada salsa

• Llisa: sense estries, rínxols ni forats, és la més adequada per a salses lleugeres.

• Ratllada: recomanada per a salses més denses, ja que les estries permeten que la salsa s’hi adherisca millor.

• Foradada o tubular: aconsellable per a salses que incorporen trossos grans d’algun altre ingredient, com ara verdura.


La pasta fresca ha de conservar-se a la nevera i consumir-se en un termini de temps curt


La mida importa?

Un altre dels criteris per a distingir-les és la mida (curtes o llargues) i si estan farcides o no. Alguns experts afirmen que hi ha més de 350 tipus de pasta diferents, i estes són algunes de les principals:


Pastes curtes

Macarrons 
Amb forma de tub estret, lleugerament corb o recte.



Rigatoni 
Pasta tubular amb estries paral·leles, lleument corba, de 3,5 cm de llarg. Molt bons amb salses de carn. 


Tortiglioni
Pasta tubular amb estries lleument enroscades.


Penne (plomes)
Amb forma de tub curt, ratllat en la cara exterior.

Gnocchi (nyoquis)
Pasta de puré de creïlles i farina, amb forma ovalada.

Fusilli (tirabuixons)
Forma de tirabuixó o hèlix. Ideals per a ensalades d’estiu.


Farfalle
Amb forma de papallona i vores dentades.


Ruote
Amb forma de rodes. Als xiquets els encanten i les podem acompanyar amb verdures,llegums o formatge gratinat. 


Galets
Amb forma tubular i semicircular. Perfectes per a sopes. 


Meravella
Pasta en forma de granets d’arròs, utilitzada sobretot en consomés.


Cabell d'àngel o fideus
Es tracta de la versió curta dels espaguetis. Solen ser del mateix gruix o, fins itot, encara més fins.



Pastes llargues
Espaguetis
Redons i allargats. És la pasta amb què estem més familiaritzats.  


Tagliatelle (tallarines)
Similars als espaguetis però amb secció rectangular o plana. 


Pappardelle
Banda plana de fins a 2,5 cm d’ample.


Fettuccine (cintes)
Pasta allargada i plana, de 6 mm d’ample. Són la versió romana dels tagliatelle.


Canelons
Plaques rectangulars xicotetes que poden anar farcides de carn o verdura mesclades amb beixamel.


Lasanya
Plaques rectangulars o quadrades amb vores dentades. Semblant als canelons però preparat en capes..

Pastas farcides
Raviolis 
Amb forma de farcellet quadrat. Principalment estan farcits de carn, espinacs oformatge. 


Tortellini
Amb forma de rotllet lligat. També solen estar farcits de carn, formatge parmesà oaltres ingredients. 


Panzerotti
Tipus de pasta farcida amb forma de mitja lluna.


Cappelletti (caputxetes)
Pasta farcida en forma de caputxeta.


Agnolotti (raviolis de cresta)
Raviolis amb la vora arredonida.