Receptes per a preparar formatge vegà

Aconseguix una textura i un sabor perfectes amb la nostra recepta per a preparar fàcilment formatge vegà de diferents tipus.

hui mengem

Compartix


El formatge vegà ha irromput amb força últimament com a alternativa als formatges d’origen animal. Encara que la normativa indica que només es considera formatge el que prové pròpiament de la llet, el terme “formatge vegà” s’ha estés per a donar resposta a totes aquelles persones que han decidit eliminar de la seua dieta qualsevol producte que provinga dels animals. Es denominen formatges per una qüestió pràctica, encara que la legislació, a l’hora de comercialitzar-los, no permet anomenar-los així.


Moltes de les persones que no consumixen formatges convencionals confessen que privar-se d’este derivat lacti és una de les parts que més costa si seguixes una dieta vegana, per això esta és una bona opció per als nostàlgics d’este aliment.


Com es fa el formatge vegà

Molts dels anomenats formatges vegans s’elaboren amb fruita seca, com ara ametles o anacards, també amb tofu, oli de coco i midó de creïlla. Els formatges vegans aporten fibra, greixos insaturats, proteïnes i poden arribar a tindre una densitat calòrica elevada si estan fets amb fruita seca. Per això, els experts recomanen consumir-los amb moderació, igual que ocorre amb el formatge que s’elabora amb llet. Encara que ja comencen a trobar-se en els supermercats, estos formatges són fàcils d’elaborar a casa.


De la mateixa manera que els formatges convencionals es guarden en la nevera una vegada s’han encetat, els vegans s’han de conservar en la nevera per a preservar-ne les propietats.



Tipus de formatges vegans

En l’univers formatger animal hi ha moltíssims tipus de formatges i els formatges vegans no havien de ser menys. A casa podem elaborar des del típic formatge que acompanya els nachos fins a formatges per a untar, formatges tipus cheddar o feta o formatge per a pizza. Estes són algunes de les receptes més fàcils i populars:


Formatge cheddar vegà per a nachos


Ingredients:


-2 creïlles menudes (350 g)
-2 carlotes mitjanes (140 g)
-Oli d’oliva (75 g)
-Mitja tassa de rent nutricional
-2 cullerades de suc de llima
-150 ml d’aigua de cocció
-½ cullerada de postres de ceba en pols
-½ cullerada de postres d’all en pols
-Pimentó de Caiena (opcional)
-Sal


 1. Posa a bullir aigua en un casset. Quan bulla, afig-hi la creïlla i la carlota tallada a daus menuts i un pessic de sal. Bull-ho durant 15 minuts. Cola el líquid de cocció i reserva’l.


2. Col·loca en una batedora les creïlles i les carlotes cuites juntament amb la resta d’ingredients i bat-ho bé fins que quede una pasta fina i homogènia.


 3. Guarda el formatge en un pot de vidre en la nevera. Tin en compte que quan se solidifica es fa més espés.

Formatge d’ametles vegà


Ingredients:


-1 tassa d’ametles pelades
-1 tassa de llet d’ametla o d’aigua
-2 cullerades de suc de llima
-½ culleradeta de sal
-2 cullerades d’oli de coco o d’oliva
-2 cullerades de rent en pols


1. Deixa les ametles a remulla tota la nit.


2. Cola les ametles juntament amb la resta d’ingredients en el recipient de la processadora d’aliments. Tritura-ho fins que quede una crema espessa i sense grumolls.


3. Disposa la mescla sobra una gasa que posaràs en un colador i pressiona amb una cullera perquè solte tot el líquid.


4. Nuga les puntes de la gasa formant una bola i posa-la en la nevera durant tota la nit.


5. L’endemà, lleva la gasa i cou el formatge al forn durant 30 minuts a temperatura suau untat amb un poc d’oli d’oliva o de coco. Si vols un formatge més cremós, cuina’l durant menys temps a temperatura més baixa.


6. Deixa que es refrede abans de consumir-lo.


7. Pots recobrir el formatge amb diferents adobs: llavors de sèsam, cebollí, timó, romer o pimentó.


Formatge parmesà vegà


Ingredients:


-1 tassa d’anacards sense sal
-¼ de tassa de rent nutricional o rent de cervesa
-1 culleradeta de sal
-1 culleradeta d’all en pols


1. Posa els quatre ingredients en una liquadora o processadora i tritura’ls fins que quede una textura de pols. Després, posa el formatge en un pot hermètic i reserva’l en la nevera.