Nadal exòtic, idees per a innovar amb el paladar en el sopar de Nadal

Este Nadal vols sorprendre els teus convidats amb les receptes? Et donem idees per a un sopar de Nadal exòtic, perfectes per a impressionar els teus convidats.

hui mengem

Compartix


Nadal és tradició i costums. El seu significat, la gastronomia i la simbologia es manifesten de diferents maneres al voltant del món, però sempre amb un element en comú: compartir temps amb la família i els amics. Mantenint l’essència, variar o adaptar la nostra manera habitual de celebrar la festa ens oferix la possibilitat de descobrir altres hàbits. Si volem fer que este Nadal siguen unes festes úniques i sorprenents, carregades de plats singulars i inusuals, atractius al paladar i estimulants de la curiositat, hem arribat al lloc adequat. Moltes de les tradicions de Nadal del voltant del món ens poden paréixer exòtiques, diferents, llunyanes a la nostra manera de fer, però sempre tenen eixe punt en comú que les fa úniques.



Un sopar de Nadal exòtic

Al mar Bàltic, més precisament a Letònia, els plats dels dies de Nadal estan molt influïts pels ingredients nadius. La recepta del gray peas és la seua representació més singular, ja que els letons creuen que menjar pésols grisos dona sort i diners. Se servix com a guarnició o entrant i està fet de pésols secs grisos (pareguts als cigrons) cuinats amb ceba fregida i bacó.

Un altre lloc curiós pel que fa a la tradició gastronòmica de Nadal és Rússia. Un bon dinar o sopar que se’n pree ha de començar amb uns aperitius anomenats zakuski, en els quals destaquen les ensalades fredes o calentes i els entremesos. L’ensalada Olivier (adaptada i coneguda com a «ensalada russa»), la més tradicional possible, porta guatles rostides, creïlles bullides, cogombres, cogombrets, tàperes i llengua de vedella. Tots els ingredients, amb excepció de les tàperes, es tallen i es mesclen amb una salsa maionesa. Una altra ensalada és la d’«areng davall d’abric de pell» (Seliodkapodshuboy). La taula no estaria completa si no es feren visibles les sopes, entre les quals destaca la de bolets amb salsa zaprashka.

A Costa Rica, més precisament al districte de Zapote, el plat estrella que acompanya les celebracions és el tamal, a base de dacsa, embolicat en fulles de plàtan i farcit de carn de porc o pollastre amb arròs i condiments típics de la terra.

Pel que fa a la gastronomia, el Nadal filipí és original pel bibingka que, antigament tenia una elaboració molt complexa. Es cuinava especialment en un recipient de terracota i el resultat era una gran coca plana i esponjosa lleugerament carbonitzada per les dos cares i amb aroma de fulles de plàtan torrades. Es disfruta calent o tebi després de la missa del gall. També destaquen les galletes d’arròs, conegudes com kakanin, i el salabat, una beguda de gingebre que se servix calenta als qui van de casa en casa cantant nadales.

Les variables gastronòmiques, i les que fan referència a les celebracions, són innombrables (decoració, presentació dels plats, activitats…). Si vols sorprendre la pròxima nit de Nadal, t’animem a incloure noves receptes en el menú i a descobrir amb el paladar altres racons del món.