Potatge de vigília: potatge de cigrons amb abadejo 

Durant la Quaresma, els quaranta dies que hi ha entre Carnestoltes i Setmana Santa, la tradició religiosa dicta la “prohibició” de menjar carn, una norma que s’estén també a tots els divendres de l’any . I com que el “dejuni” aguditza l’enginy, el costum popular ens ha deixat receptes en les quals el peix és el protagonista. És el cas del potatge de cigrons amb abadejo i espinacs, també conegut com potatge de vigília o potatge de Quaresma, que més que una penitència és una benedicció.

a examen

Compartix


Este potatge és un plat de cullera, d’ingredients bàsics, fàcil de preparar, que queda fins i tot millor d’un dia per a un altre, admet congelació i, a més, és molt reconfortant en estes dates en què encara es deixa sentir l’hivern.

La importància de la recepta es troba en el sofregit, que és el que distingix una trista mescla de coses de l’autèntic sabor de la tradició.

Recepta de potatge de vigília

Ingredients

-  500 g de cigrons secs (també poden ser bullits)
- 250 g d’abadejo dessalat (si preferixes el salat, l’hauràs de dessalar abans)
-  250 g d’espinacs frescos (també pots utilitzar-ne de congelats)
- 2 ous durs
- 1 ceba
- 3 alls
- 1 llesca de pa torrat
- 1  culleradeta de pebre roig dolç
- 1 fulla de llorer
- Oli d’oliva
- Sal

Elaboració

1.  Si utilitzes cigrons secs, posa’ls en remull la nit anterior.
Cou els cigrons en una cassola amb la fulla de llorer fins que queden tendres: uns 15 minuts, en una olla exprés i entre 1 hora i una hora i mitja, en una olla tradicional. Quan estiguen llestos, reserva’ls.

2.  Mentre es couen els cigrons, sofrig en una paella amb dues cullerades d’oli i una mica de sal la ceba picada i un all sencer fins que es dauren. Després afig la cullerada de pebre roig i reserva-ho.

3. Blanqueja els espinacs coent-los amb aigua abundant en una olla a foc mitjà-alt amb una mica de sal. N’hi ha prou amb 1 minut o 2 per manoll per a llevar-los l’amargor característica. Quan estiguen llestos, afig-los a la paella del sofregit i integra-ho tot.

4. Esmolla l’abadejo de la mida que càpiga a la boca i afig-lo a la cassola dels cigrons amb el sofregit. Cuina-ho a foc baix durant 5 minuts i integra tots els ingredients.

5. Torra el pa i prepara una picada en un morter amb els altres dos alls, oli d’oliva i sal. Quan tingues una pasta espessa afig-la a la cassola. I ja tenim llest el nostre potatge.

6.  Rectifica’l de sal i revisa el caldo. Pots afegir-hi aigua si el vols més lleuger o retirar unes cullerades de cigrons i afegir-los després de triturar-los si el prefereixes més espés.

7. Servix-lo ben calent amb els ous bullits tallats en quarts per damunt.


Si els cigrons no són el que més t’agrada, els pots substituir per un altre llegum, prova amb fesols blancs o fins i tot amb llentilles. Si els espinacs no t’acaben d’anar bé, també es poden reemplaçar per una altra fulla verda (bledes, grelos, col verda…). I si el que vols evitar és l’abadejo, pots optar per un altre peix al teu gust, per exemple tonyina o cavalla. Però si l’autètic problema és el potatge en si, sempre pots combinar els ingredients en altres receptes i crear el teu potatge “deconstruït”.

Altres idees

Abadejo amb espinacs a la catalana
Ensalada de fesols amb abadejo 
Abadejo amb espinacs