El “cremaet”: recepta original 

El cremaet, encara que tinga pocs ingredients, necessita una bona elaboració perquè tinga un sabor autèntic. No te’n pots perdre la recepta!

hui mengem

Compartix


El cremaet ha guanyat popularitat els últims anys, i és fàcil saber per què. Són les postres perfectes per a rematar un merescut esmorzar (una de les senyes d’identitat de la gastronomia valenciana). Per a molts paladars, a més, el rebentat de rom cremat, pel seu sabor, aroma i matisos, s’ha convertit en una mescla única i indispensable en les pauses de mig matí. Un capritx del qual no volem prescindir.


Però, què fa que el café de rom cremat siga un vici tan estés? Probablement els ingredients: café, rom o conyac, sucre, canella en rama i pell de cítrics (en algunes zones també se sol afegir mel a la combinació). Quant als orígens, es conta que va ser un castellonenc qui va portar part de l’elaboració des de Cuba a la Comunitat Valenciana. A este pioner del cremaet, això sí, no li agradava massa el rom, i ací ve la clau: se li va ocórrer afegir café a la mescla.


D’esta manera és com va sorgir el famós cremaet, la recepta del qual, per cert, la podem fer sense cap problema. Això sí, per a preparar un cremaet sublim cal que respectem les tres capes que el componen: la primera porta la crema del café; la segona, el café sol, i l’última, el rom cremat. Vegem com s’ha de fer.


Ingredients del cremaet

Estos són els ingredients del cremaet valencià. La recepta i tot el que necessites saber per a preparar-lo, també a continuació:

  • uns grans de café
  • 40 ml de rom
  • 50 ml de café
  • 1 peladura de llima
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 tros de canella en rama

Com es fa el rebentat de rom cremat

Per a preparar el rebentat de rom cremat, la recepta ens indica que primer hem de rentar bé la llima amb aigua, és una qüestió bàsica. Després, en tallarem un tros de la pell (només la pell, no la part blanca). En un got de café, afegirem la peladura de la llima que acabem de tallar, 2 cullerades de sucre, un tros de canella en rama, uns grans de café i el rom. 


El pas següent serà ficar el got al microones i calfar la mescla durant 30 segons. Una volta estiga calent, haurem d’acostar la flama d’un encenedor amb molta cura per a flamejar el licor. A continuació, anirem remenant la mescla amb una cullera fins que el sucre es diluïsca i no hi haja flama. En qualsevol cas, haurem de continuar remenant la mescla perquè no es creme. 


El pas següent serà afegir el café. Ho farem amb molta cura perquè, com hem vist abans, volem que les capes queden diferenciades. Per això, no abocarem el café sobre el got directament, sinó que ho farem damunt d’una cullera, perquè el café caiga primer sobre esta i mantinguem així la composició del nostre irresistible cremaet. 


D’esta manera servirem el cremaet, que estarà perfecte i a punt per a consumir-lo. Només quedarà remenar-ho tot bé i, com no, disfrutar-lo!