Salsa romesco: recepta de la salsa dels calçots

La salsa romesco és la salsa tradicional que acompanya els calçots. T’expliquem la recepta pas a pas per a triomfar en la teua calçotada.

saber comprar

Compartix

És temps de calçots . Des de novembre fins a abril (encara que gener, febrer i març són els millors mesos per a consumir-los), podem gaudir d’esta varietat de cebes tendres originàries de Valls, a Tarragona, però cada vegada més esteses per tot el territori nacional. La calçotada és, a més d’un plat típic de la gastronomia catalana, una festa en la qual els calçots són els protagonistes, encara que són inseparables de la salsa romesco. Els calçots es torren directament sobre la flama fins que queden negres per fora i suculents i tendres per dins; els participants se’ls mengen amb les mans, no sense abans haver-los sucat bé en la tradicional salsa romesco, un acompanyament indispensable que realça el sabor de la ceba. En les calçotades, la tradició dicta que els comensals han de col·locar-se un pitet de paper per a no acabar amb la roba perduda.

Com quasi en qualsevol recepta popular, hi ha tantes versions de la salsa romesco com cuiners. Si ens fixem en la recepta tradicional, estos són els ingredients imprescindibles per a fer un bon romesco:Ingredients de la salsa romesco

3 tomaques madures
 1 cabeça d’alls
 1 llesca de pa torrat
 15 g d’ametles torrades
 15 g d’avellanes torrades
 2 nyores
 250 ml d’oli d’oliva
 100 ml de vinagre
 1 vitet
 SalRecepta de la salsa romesco

1. En primer lloc rehidratem les nyores. Les tindrem en remull des de la nit anterior o almenys durant 4 o 5 hores. Una vegada passat eixe temps, en llevem les llavors i guardem la carn.

2. Torrem les tomaques i els alls. Precalfem el forn a 200 °C i introduïm les tomaques 20 minuts i els alls 15 minuts.

3. Hem de netejar les tomaques, llevar-los la pell i les llavors i pelar els alls.


4. Podem aprofitar la calor del forn per a torrar la llesca de pa.

5. Si les ametles estan torrades, pelarem les fruites seques. Si no, torrem les ametles i les avellanes en una paella.

6. Incorporem tots els ingredients al got de la batedora o del robot de cuina, hi afegim l’oli, el vinagre, la sal i el vitet i triturem tots els ingredients fins a aconseguir una mescla homogènia. Rectifiquem la sal, el vitet i el vinagre al gust.
Com podem fer una salsa romesco per als calçots?

 Si no tenim temps, podem utilitzar el microones en comptes del forn per a torrar les tomaques i els alls. En eixe cas, només necessitarem 4 minuts per a les tomaques i 2 per als alls. No oblides practicar uns talls a les tomaques i als alls per a evitar que exploten.

•  És important pelar bé les ametles i les avellanes si no volem que la salsa quede massa fosca.

 Podem modificar la textura de la salsa amb el pa. Si l’hem d’utilitzar per als calçots, millor que el romesco quede lleuger per a poder sucar-hi bé, però si el volem utilitzar per a untar, podem espessir-lo més.

 Si preparem la salsa romesco el dia anterior, el gust serà més potent i saborós.

 També podem utilitzar la salsa romesco per a acompanyar peixos i verdures torrades i fins i tot per a adobar ensalades.