Baietes: tipus i manteniment

Els draps de neteja són imprescindibles per a aconseguir una neteja eficaç, però no tots tenen la mateixa acció sobre les superfícies. Conéixer les seues especificacions, l’ús recomanat i la millor manera de cuidar-los ens ajuda a ser més competents en la neteja i, a més, a estalviar.

a examen

17 agost 2018

Compartix


Les baietes són pràcticament imprescindibles per a fer les tasques de neteja, perquè permeten torcar superfícies que no han de tindre contacte amb massa aigua però que cal desinfectar en humit. Absorbixen líquids sense que gotegen necessàriament i són perfectes per a retirar qualsevol tipus de brutícia. Encara que els últims anys s’ha estés l’ús de paper en format rotllo o tovalló també per a la neteja, no hem de perdre de vista l’efectivitat i sobretot la capacitat de reutilització de les baietes.


Tipus de baietes

Segons el material:

 • De reixeta: més utilitzades en el sector de l’hostaleria. Tenen una gran capacitat d’absorció i alhora són fàcils d’escórrer.
 • Sintètiques multiusos: són les que absorbixen més. Generalment van en paquets de diversos colors per a diferenciar superfícies o zones de la casa. S’utilitzen habitualment a la cuina per la facilitat amb què retiren el greix. Necessiten un rentat freqüent.
 • De cotó: són les clàssiques destinades a torcar la pols. Se solen trobar en blanc o en blau. Destaquen per la delicadesa.
 • De microfibra: gran capacitat per a atrapar la brutícia, eficiència i durabilitat (fins a 400 llavats). No deixen rastres ni pelusses i no requerixen productes per a arrossegar correctament la brutícia. N’hi ha de diferents tipus, en funció de la superfície: vidres, pols, abrillantadora, anticalç, etc. El principal inconvenient és que no són molt pràctiques contra el greix, ja que el retenen amb facilitat i això dificulta el rentat posterior.


Segons el format:

 • Baieta de fregar: tires sobre un suport específic de recanvi de pal de fregar. Tots els tipus anteriors es presenten en este format (microfibra, sintètica, cotó...). Es recomana: microfibra per a terres laminats de fusta perquè absorbix menys aigua, i cotó o sintètic per a terres de rajola.
 • Tallada: és la presentació més habitual, en “porcions” individuals fàcilment manejables.
 • Rotllo: permet triar-ne la quantitat que necessitem i ajustar la mida de la baieta a la superfície que volem netejar.Manteniment

Els teixits dels draps i baietes són molt resistents, però com que tenen un ús intensiu requerixen unes mesures d’higiene mínimes. A més de dedicar cada drap a una única funció, és a dir, no utilitzar la mateixa baieta per als fogons i per al bany, per exemple, es recomana mantindre’n una neteja freqüent. El que s’aconsella és llavar-les almenys una vegada a la setmana perquè estiguen sempre ben netes, evitar males olors i que duren més temps.


Mètodes per a desinfectar-les:

 • Llavar-les a la llavadora de manera separada. S’hi pot afegir un raig de vinagre per a millorar-ne el resultat.
 • Posar-les en remull amb lleixiu i suavitzant. Si tenen molt de greix, unes gotes de llima poden ajudar a desincrustar-lo.
 • Submergir-les en aigua bullint amb detergent durant almenys 5 minuts.
 • Introduir-les al rentavaixella. La temperatura de l’aigua també les desinfectarà.