Xocolate per al bon humor

Què s’amaga darrere de l’elecció dels aliments en determinades situacions emocionals? Hi ha una fórmula alimentària per a proporcionar-nos“felicitat” i contrarestar sentiments d’angoixa i tristesa?

hui mengem

11 abril 2016

Compartix

Canviar el nostre estat d’ànim és molt més complex que triar entre menjar un aliment o un altre. El principal mètode per a combatre la depressió i millorar l’humor és envoltar-se d’estímuls actius, d’un ambient favorable i relacionar-se en un entorn agradable.

Així i tot, i encara que la fórmula de la felicitat no existix, és cert que conéixer els aliments que hi influïxen, els seus components, i l’estimulació i síntesi de substàncies que promouen el bon humor, pot contribuir a crear un estat de benestar emocional.

 Entre els aliments que hi contribuïxen, el que alça més passions i que compta amb més seguidors és el xocolate. A l’hora d’assaborir-ne un tros, les substàncies responsables de fer-nos sentir bé són:

 L’anandamina, que afavorix les sensacions de pau i alegria.

 La feniletilamina, una substància que millora l’estat d’ànim i produïxun efecte estimulant en el cervell, fet que genera una energia positiva.

• El triptòfan, un aminoàcid essencial; és a dir, que el mateix organisme no pot fabricar i que al costat de la vitamina B6 (germen de blat i fruitaseca) participa en la formació de serotonina.

La serotonina és un neurotransmissor distribuït àmpliament pel sistema nerviós que intervé en la regulació de l’ànim, del son i del funcionament de processos cognitius. A més, s’associa a altres neurotransmissors com la noradrenalina o la dopamina, relacionats amb l’angoixa, l’ansietat i la por.


 El bon humor i el riure, juntament amb els pensaments positius, una abraçada afectuosa, d’eixes que no s’acaben, o la mirada profunda d’un ésser estimat, estimulen l’alliberament suficient d’oxitocina per a aconseguir un clima de confiança en relació amb els altres.

I finalment les endorfines, clarament responsables de les sensacions debenestar, eufòria i fins i tot felicitat que es perceben quan es practica unexercici físic.

És sabut que l’estrés i l’ansietat porten a patrons de reaccions físiques caracteritzats per tensió muscular, respiració ràpida i superficial. L’exercici regula l’ansietat, relaxa els músculs tibants i la respiració i altera la bioquímica del cos, de manera que en general es modifica la salut mental.

 En definitiva, per a aconseguir un estat de relaxació, alegria i bon humor, de primer cal que cada u identifique aquells aliments pels quals sent passió sense culpes, que deixen una sensació de benestar i que majoritàriament contenen un significat personal; en segon lloc, compartir eixes grates sensacions amb tercers; i, finalment, practicar una activitat física que ens inspire.