Com podem encertar amb el vi

Portar vi si et conviden a dinar pot ser un detall elegant, però... com podem saber quin hem de triar? A continuació, et deixem alguns consells perquè encertes segur.

saber comprar

Compartix

El vi és una de les begudes més importants del nostre país, no només per història i cultura, sinó també perquè forma part de la dieta mediterrània. Espanya és el seté consumidor mundial de vi després dels EUA, França, Itàlia, Alemanya, la Xina i el Regne Unit. Consumim aproximadament 8,5 litres per persona i any, segons dades del Ministeri d’Agricultura. Per això, ja sigues amfitrió, ja sigues convidat, una botella de vi sempre és una bona idea.

La tendència del mercat són els vins varietals que, tot i que no tenen criança, tenen una elaboració molt cuidada i “delicada” per part de l’enòleg del celler. També estan de moda els rosats pàl·lids, que han deixat d’estar en un segon pla, i els vins blancs. Hui en dia n’hi ha una gran oferta, per a tots els gustos i totes les butxaques. De fet, “gurus” gastronòmics i “nassos” enòlegs prestigiosos estan valorant amb notes excel·lents alguns vins molt assequibles.

ELS VINS SEGONS LA CRIANÇA

• Vins joves: coneguts com vins de l’any, s’elaboren el mateix any de collita, o, com a molt, el segon any, segons la denominació d’origen (DO). No passen per la criança en bóta, sinó que van del depòsit a la botella.

• Vins de roure: poden passar entre 3 i 6 mesos en bóta i un temps de repòs en botella. Reben diferents noms: semicriança, negre de roure, jove amb bóta…

• Vins criança: maduren durant dos anys, un en bóta i un en botella.

• Vins reserva: han de madurar durant tres anys, dels quals, com a mínim, 18 mesos són en bóta i la resta de repòs en botella.

 Vins gran reserva: necessiten més temps de maduració -cinc anys-, dels quals dos anys són en bóta i tres anys en botella, abans d’eixir al mercat.

TÒPICS PASSATS DE MODA

1. ‘El negre és per a les carns i el blanc per al peix” perquè el vi ha de potenciar el sabor del menjar i viceversa. Depén més de si el plat és “contundent”, que maridarà millor amb un vi negre, o és més lleuger, amb el qual seria preferible un de blanc o rosat o, fins i tot, un cava.

2. ‘El rosat és un vi suau per a la gent a qui no li agrada el vi”. La tendència de mercat diu el contrari i és un vi ideal per a acompanyar verdures, pastes, arrossos o truites.

3. ‘El cava, només per a les postres”. Res més lluny de la realitat, ja que la seua gamma és molt extensa (criances i reserves o brut, brut nature, sec, semisec…), blancs i rosats, que poden ser igual de complexos que qualsevol negre, per la qual cosa pot acompanyar qualsevol tipus de menjar.


ASSOCIACIÓ O CONTRAST DE SABORS?

El maridatge dels aliments i els vins es pot fer per associació de sabors o per contrast. En el primer cas cal buscar que les sensacions es complementen. En el segon cas, farem tot el contrari, buscant l’equilibri a través de sensacions oposades. D’esta manera, aconseguirem realçar de forma harmònica tots els sabors, així com el plaer de paladejar-los.