Els Cinc de

Mikel López Iturriaga

Foto: Ainhoa Gomà

ELS CINC DE

Compartix

Per a la realització d’este reportatge, Mikel López Iturriaga iConsum entreguen500€ en aliments a l’ONG Oxfam Intermónper al seu repartiment entre els més desfavorits.

De molt jovenet a Bilbao va menjar molt bé gràcies a sa mare, Mari Carmen, i a la seua segona mare, Juli, autèntiques mestres de la cuina tradicional.

 Un dia es va cansar del periodisme cultural i va passar al gastronòmic, encara que el que li agrada no es limita als fogons. Podria dir-se que el periodista dels López Iturriaga subvertix l’elevat art de la cuina i el convertix en pop. Digerix l’alta cultura culinària i ens la retorna en un format més pròxim i recognoscible.

Ací van els seus “cinc de”:

ANXOVES

Com la persona basca que sóc, no puc viure sense elles. M’agraden soles, en ensalades -especialment en les de llegums- i com a potenciador de sabor en pastes i salses. M’apassionen amb espaguetis, pinyons, all i julivert.


CIGRONS

El meu llegum preferit, amb permís dels fesols. Quan vaig aprendre el truc per a llevar-los la pell una volta cuits -un parell de minuts a la paella amb un polsim de bicarbonat, i després els rentem- vaig entrar en una altra dimensió cigronera. Però si són fins, me’ls engul amb pell igual de feliç.



PIPARRAS

Ací m’ix el basc una altra volta. Estos vitets fluixets de picant t’alegren les ensalades,els pintxos i la vida en general. Són l’ànima de la gilda, una banderilla per la qual ma-te.


SOBRASSADA

Hola, sóc Mikel López Iturriaga i sóc addicte a la sobrassada. He intentat deixar-la, ino hi ha hagut manera. Si algun dia aparec mort a l’habitació d’un hotel, serà a Mallorca després d’haver-ne pres massa.


CARXOFA

Una verdura una mica borda, dura de pelar com Rebeca i més difícil de combinar que el color fúcsia. La vull en totes les seues formes: crua en làmines, arrebossada, confitada, amb arròs, a la brasa o guisada en salsa verda.