Receptes de tàper

La primavera està a punt d’arribar i les temperatures comencen a donar treva per a poder fer excursions a l’aire lliure. Una ruta per la muntanya, on podem conéixer llocs nous i respirar aire fresc, un dia a la platja, aprofitant els dies temperats o, simplement, un passeig pel riu o una visita al parc. Qualsevol pla és bo per a emportar-nos la cistella del pícnic i menjar envoltats de naturalesa.

hui mengem

Compartix


En els pícnics la planificació és clau. Ací la idea és aguditzar l’enginy, però no només per als plats principals, els esmorzars i berenars també tenen el seu truc. El que importa és evitar recórrer a l’entrepà de sempre o a les carmanyoles elaborades a base de sobres.

Organitzar i portar el nostre menjar, elaborat amb productes naturals, i fer una elecció conscient dels aliments és, sens dubte, una raó més que suficient per a mantindre una alimentació sana i disfrutar de la companyia del sol, els amics i/o la família.


Taper

Menjar sa en tàper és possible?
Amb tot, és indispensable valorar alguns aspectes per a no rendir-se a les presses i triar combinacions que augmenten el nostre consum calòric en comptes de consolidar unes pautes d’alimentació saludables. Per això, és important sospesar alguns detalls que faran més saborosos estos plats del pícnic.

  • Triem sempre aliments de temporada. Una bona varietat de verdures i hortalisses oferix color, vitamines i fibra, tant si són crues com cuinades. Per tal  que conserven la textura, és útil guardar les salses i els condiments en recipients a banda per a utilitzar-los en el moment; prioritzant l’oli d’oliva verge extra i les herbes aromàtiques. Ensalades de llegums, hamburgueses vegetals, quiches, pastissos salats, empanades, formatges, fruita seca o bé entrepans gurmet representen algunes de les alternatives.
  • Ingredients com ara pasta bullida, arròs blanc, llegums, truites o croquetes són opcions boníssimes per a incloure en el tàper.
  •  Per postres, alguna peça de fruita o, si volem alguna cosa més especial, podem optar per fer gotets de crema o iogurt, però sempre si tenim nevera.
  • Beguda: en el cas que portem aigua, sucs, refrescos o vi, hem de tindre una nevera menuda amb molt de gel per a mantindre’ls freds. Un termo de te o café sempre va bé.
  • Bosses per al fem: important per a no deixar la petjada allà on anem i cuidar l’entorn. A més de complir la seua funció, es poden utilitzar per a collir algunes fruites silvestres comestibles.

La idea és poder disfrutar en l’entorn natural d’un moment de tranquil·litat relaxat i sense estrés, disfrutant del menjar.

A continuació, et proposem un menú complet dels que aguanten sense problemes i que ens oferixen una opció variada i equilibrada. I recorda, estos consells ens poden servir també si ens emportem el tàper a l’oficina.


RECEPTES FÀCILS PER A DUR EN TÀPER 


PATÉ DE XAMPINYONS I ANOUS


Pate champiñones De táper


Ingredients (6 persones)

- 500 g de xampinyons
- 80 g de ceba
- 80 g d’anous pelades
- 20 ml d’oli d’oliva
- 3 alls
- Sal i pebre

Preparación:

- Pela i talla la ceba i els alls en rodanxes fines. Calfa l’oli en una paella i daura la ceba i els alls a foc lent durant dos minuts. Talla els xampinyons en làmines i incorpora’ls a la paella. Mantín el foc a intensitat mitjana fins que els xampinyons agafen un color daurat.

- Torra les anous al forn a 180 °C durant dos minuts. Tritura-les en la batedora juntament amb la ceba, els alls i els xampinyons. Mescla-ho bé i salpebra-ho. Servix-ho fred.

- Per a acompanyar verdures crues o pans.

Energía

144 Kcal

Proteïnas

3.7 g

Greixos

12 g

Sucres

4.2 g

HDC

5 g

SAT

1.5 g

MONO

3.8 g

POLI

6 g

Colesterol

0 g

Fibra

3.1 g


PATÉ D’ALBERGINES AMB CÚRCUMA I COMÍ


Berenjena Pate De táper


Ingredients (6 persones)

- 240 g d’albergines grans
- 80 g de ceba roja (o dolça)
- 40 g de iogurt natural
- 5 g de coriandre o julivert fresc
- 2 g de cúrcuma molta
- 1 g de comí molt
- 1 g de pebre roig picant o dolç
- 20 ml de suc de llima o de llima dolça
- 2 0 ml d’oli d’oliva verge extra
- 1-2 alls


Preparación:

- Precalfa el forn a 220 °C i prepara una safata cobrint-la amb paper d’alumini i tirant-hi un poc d’aigua. Renta bé les albergines i talla-les per la mitat longitudinalment. Fes-hi uns talls i col•loca-les de cap per avall. Posa-les al forn uns 45-50 minuts, o fins que estiguen molt tendres. Deixa-les refredar i trau-ne la carn.

- Pica la ceba i  els alls molt fins. Calfa una mica d’oli d’oliva en una paella i daura la ceba amb un pessiguet de sal durant uns 8 minuts, a foc mitjà. Afig-hi l’all i cuina-ho tot un parell de minuts. Tira-hi la carn rostida de l’albergina, mescla-ho bé i xafa-ho amb la cullera. Salpebra-ho lleugerament, afig la cúrcuma i el comí i cuina-ho fins que s’evapore quasi tota l’aigua de la verdura.

- Retira-ho del foc i deixa-ho refredar una mica. Tritura-ho amb la batedora, afegint el iogurt i deixa la mescla més o menys cremosa.

- Ajusta el punt de sal i posa-ho en un bol. Servix-ho amb el pebre roig, el coriandre o julivert, unes gotes de suc de llima o de llima dolça i un raget d’oli.



Energía

48.9 Kcal

Proteïnas

0.97 g

Greixos

3.6 g

Sucres

2 g

HDC

2.4 g

SAT

0.62 g

MONO

2.4 g

POLI

0.4 g

Colesterol

0.68 g

Fibra

1.4 g


ENSALADA FRESCA AMB MANGO, CUSCÚS I MENTA



Ingredients (6 persones)

- 200 g de mango madur
- 100 g sèmola de cuscús
- 80 g de cogombre
- 60 g de julivert fresc
- 20 g de tiges d’alls tendres
- 10 g de menta
- 50 ml de suc de llima
- 40 ml d’oli d’oliva verge extra
- 8-10 ravenets
- Sal i pebre

Preparació:

-En primer lloc prepara la sèmola de cuscús segons les instruccions del paquet. Una vegada llesta, deixa-la refredar i reserva-la per a més tard.

- Trosseja els alls tendres, talla el julivert i la menta i mescla tots els ingredients en un bol. Pela el mig cogombre, lleva’n les llavors i talla’l també en trossos més menuts.

- A continuació, pela el mango, talla’l i afig-lo a l’ensalada. Fes el mateix amb els ravenets, després de rentar-los i netejar-ne les puntes. Incorpora-hi el cuscús i, per a acabar, adoba-ho amb suc de llima, oli d’oliva i sal i pebre al gust.


Energía

148 Kcal

Proteïnas

3.1 g

Grexios

7.1 g

Sucres

4.7 g

HDC

16.2 g

SAT

1 g

MONO

4.8 g

POLI

0.82 g

Colesterol

0 g

Fibra

3.2 g


MOUSSE DE MADUIXA


mousee de fresa - De táper


Ingredients (4 persones)

- 500 g de maduixes
- 500 g de formatge batut desnatat
- 5 ml d’essència de vainilla
- 2 g d’agar-agar (o 9 làmines de gelatina neutra)

Preparació:

- Renta molt bé les maduixes. Retira’n la cua i trosseja-les. Tritura-les fins a obtindre un puré sense grumolls de fruita.

- Incorpora-hi el formatge fresc després d’escórrer-lo i tritura’l una mica més perquè es mescle bé.

- Incorpora l’agar-agar a la mescla, calfa-ho en un cassó a foc suau i ves remenant sense que arribe a ebullició. Repartix-ho en gotets i espera que es refrede una miqueta. Deixa-ho reposant a la nevera com a mínim dos hores.

- Decora-ho amb alguna maduixa, fruites roges o unes fulles de menta.


Energía

113.25 Kcal

Proteïnas

9.7 g

Greixoz

1.5 g

Sucres

9.5 g

HDC

13.8 g

SAT

0.9 g

MONO

0.4 g

POLI

0.04 g

Colesterol

0 g

Fibra

3 g