Com cal llegir les etiquetes dels aliments 

T’ensenyem els millors trucs per a llegir les etiquetes dels aliments si seguixes dietes sense gluten, sense sucre o ecològiques. Aprén-los ara!

saber comprar

Compartix


Què significa l’etiqueta “ecològic”

Producte ecològic (o eco): és aquell que aposta per un cultiu sense additius de síntesis químiques, per la sostenibilitat i per la cura del medi ambient, a més de tindre tots els certificats de la Unió Europea i del Consell d’Agricultura Ecològica del lloc d’origen.

Què significa l’etiqueta “sense gluten”

El logotip “sense gluten” en els productes d’alimentació és un símbol que indica que el producte ha sigut elaborat sense la presència de gluten. El gluten és una proteïna que es troba comunament en cereals com el blat, l’ordi i el ségol, i pot causar problemes de salut en persones amb malaltia celíaca o sensibilitat al gluten no celíaca.

Quan un producte porta este logotip significa que l’elaborador ha pres mesures per a evitar-ne la contaminació creuada amb gluten durant la producció.

Ara bé, si un aliment no porta el logotip “sense gluten”, no significa necessàriament que el producte continga gluten. Alguns aliments no contenen gluten de manera natural, com la fruita, la verdura, la carn fresca, els formatges, la llet, els ous...



Com es llig l’etiquetatge nutricional correctament

Llegir la informació nutricional d’un producte alimentari és essencial per a comprendre quins nutrients té l’aliment i en quines quantitats els proporciona. Ací tens alguns detalls clau sobre com s’ha d’interpretar la informació nutricional en les etiquetes dels aliments:

  • Calories: indica la quantitat total de calories per cada 100 g de producte. Este valor inclou calories provinents de greixos, carbohidrats, proteïnes i altres components presents en l’aliment.
  • Greixos: es dividixen en greixos totals i greixos saturats. És important limitar la ingesta de greixos saturats i, en general, triar fonts de greixos més saludables.
  • Hidrats de carboni: inclou la quantitat total d’hidrats de carboni i de sucres.
  • Sucres: indica la quantitat total de sucres presents en el producte. És útil distingir entre el sucre present de manera natural (com en la fruita) i el sucre afegit.
  • Proteïnes: indica la quantitat de proteïnes per cada 100 g de producte.
  • Vitamines i minerals: l’etiqueta pot proporcionar informació sobre la presència i la quantitat de determinades vitamines i minerals, expressada com a percentatge del valor de referència de nutrients (VRN).
  • Llista d’ingredients: enumera els ingredients en ordre descendent segons el pes que tenen en el producte. Els ingredients es presenten amb els noms comuns o científics.
  • Al·lergògens: enumera els ingredients en ordre descendent segons el pes que tenen en el producte. Els ingredients es presenten amb els noms comuns o científics.

Consells per a identificar els nivells de sucre en l’etiquetatge

Les persones amb diabetis han de prestar una atenció especial a diversos aspectes en la taula nutricional dels aliments. Les àrees clau són:

  • Hidrats de carboni: tenen un impacte significatiu en els nivells de glucosa en la sang.
  • Fibra alimentària: pot ajudar a controlar els nivells de glucosa. Un contingut més alt de fibra pot ajudar a reduir l’augment ràpid de glucosa després de menjar.
  • Sucres: controlar el consum de sucres és essencial per a mantindre els nivells de glucosa estables.
  • Greixos saturats: controlar-ne la ingesta és important per a la salut cardiovascular, especialment rellevant per a les persones amb diabetis.
  • Proteïnes: poden tindre menys efecte en els nivells de glucosa, però també són una part important de la dieta, per això es recomana que estiguen equilibrades adequadament.
  • Sal: la hipertensió és un risc comú en les persones amb diabetis. Controlar la ingesta de sal és decisiu per a mantindre la salut cardiovascular.



Altres etiquetes

  • SENSE SUCRES AFEGITS: quan un aliment porta l’etiqueta “sense sucres afegits” significa que no s’ha afegit sucre al producte durant el procés d’elaboració. Tanmateix, això no significa, necessàriament, que el producte estiga completament lliure de sucres, ja que pot contindre sucres presents naturalment en els ingredients, com la fruita o els productes lactis.
  • LIGHT: perquè un producte alimentari es puga etiquetar com a light o “lleuger”, en relació amb la reducció de greixos o sucres, ha de contindre, almenys, un 30% menys d’estes substàncies en comparació amb productes semblants en el mercat.
  • ALT CONTINGUT DE PROTEÏNES o ALIMENTS PROTEICS: solament es pot declarar que un aliment presenta un contingut alt de proteïnes, o qualsevol altra declaració que puga tindre el mateix significat per al consumidor, si les proteïnes aporten, com a mínim, el 20% del valor energètic de l’aliment.
  • FONT DE… I ALT CONTINGUT DE…: s’utilitza el Reglament (UE) núm. 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor. Perquè un aliment puga etiquetar-se com a “font” d’una vitamina o d’un mineral ha de contindre, almenys, el 15% del valor de referència de nutrients (VRN) per cada 100 g o 100 ml del producte. Per a poder usar l’etiqueta “alt contingut de”, el contingut d’esta vitamina o mineral ha de ser, almenys, el 30% del VRN.

Els valors de referència són: