Primera menstruació, com l’hem d’abordar? 

Tractar amb naturalitat la primera regla és un tema important. Et donem uns consells sobre com cal abordar-la.

SALUT I BELLESA

Compartix

Parlar sobre la menstruació amb els fills pot resultar-nos un poc incòmode, però resulta fonamental que disposen de tota la informació sobre el seu cos perquè puguen prendre les millors decisions, i ningú millor que nosaltres, des del seu entorn més pròxim, els pot explicar què és la regla i respondre als seus dubtes.


¿Cómo explicar qué es el ciclo menstrual?

  1. Anticipa’t a l’arribada: busca un moment per a parlar amb els fills sobre la menstruació i la pubertat en general. És important fer-ho abans que es produïsquen canvis importants perquè no s’acumulen massa preguntes. La conversa sobre la regla i el cicle menstrual també ha d’arribar als xiquets per a trencar el tabú i que en tinguen informació directa.

    No és convenient que la informació es done en una única “xarrada”, sinó que es recomana que es vaja generant un poc de diàleg sobre la qüestió perquè els xiquets també puguen anar plantejant dubtes i se senten amb llibertat per a tractar-ho.

  2. Compartix la teua experiència: explica’ls com va ser la teua experiència en relació amb la primera menstruació, bé la teua pròpia o amb la de persones del teu entorn pròxim. Això contribuïx a normalitzar el procés i a atorgar-los confiança per a poder tractar el tema. Actua amb normalitat quan tingues la regla i amb l’exemple per a insistir a extremar les mesures d’higiene. Evita falsos mites i tabús i integra-la en el dia a dia com el procés natural que és.


3. Inicia un diàleg: no et tanques en banda davant preguntes que puguen resultar incòmodes. Busca una resposta adequada a l’edat i els interessos del teu fill o filla.

A mesura que vagen creixent es qüestionaran els temes amb més complexitat. No has de poder tindre sempre totes les respostes, consulta un especialista si et cal. En la conversa pots incloure informació sobre la higiene menstrual, els canvis corporals (pit, malucs, borrissol…) i algunes nocions bàsiques sobre el cicle, a més de tractar també el tema de la sexualitat, aprofundint sobre què és el seu cos, què li passa i com funciona. Ensenya’ls a estimar-lo i a valorar-lo.

4. Parla sobre les diferents opcions: és molt positiu que abans d’entrar en plena etapa adolescent els xiquets coneguen les diferents opcions de productes indicats per a la menstruació: protectors íntims, compreses, tampons, copa… perquè els integren com un element més de la farmaciola familiar. Insistix en la importància de canviar-se de forma regular, cada 4 a 8 hores en el cas de les compreses higièniques i els tampons, i cada 8 a 12 hores en el cas de les copes menstruals. Tin preparats diferents tipus de productes d’higiene femenina i anima-la a provar i a trobar el producte que siga més adequat per a ella.


Nocions bàsiques

  Edad: la primera menstruació es produïx generalment entre els 9 i els 15 anys d’edat.

 • Cicle: la freqüència és molt irregular els dos primers anys. Quan es fa regular té lloc cada mes, passats entre 25 i 30 dies entre una regla i la posterior.

 • Duració: el sagnat es produïx entre tres i set dies, però pot ser més curt o més llarg (sobretot al començament).

 • Flux: és comú que siga més abundant al principi i que es torne més lleu cap als últims dies. Pot ser marró, rosat o roig, espés, amb grums o aigualit.

 • Síndrome premenstrual: és un grup de símptomes que es poden produir just abans de la regla. Els més habituals són: mals de cap, canvis d’ànim, irritabilitat, tensions musculars, cansament, distensió abdominal i dolor als pits.