Llet merengada: recepta casolana
La llet merengada són unes postres delicioses i molt senzilles de preparar. Et portem la recepta casolana de la llet merengada perquè pugues disfrutar-la a casa com si estigueres en la millor gelateria.
hui mengem
Compartix
Ara que cada vegada les temperatures són més agradables i els dies són més llargs, abellix prendre alguna cosa fresqueta. La llet merengada és una beguda deliciosa, sana i refrescant, que agrada a grans i menuts.
És una beguda típica de la gastronomia espanyola a base de llet i clara d’ou, que s’endolcix amb sucre i s’aromatitza amb canella. Es prepara en gelateries i orxateries de tota la geografia espanyola i sembla que l’origen cal buscar-lo a València.
La llet merengada es prepara des de fa segles. De fet, els àrabs ja condimentaven els seus plats amb canella, cítrics i mel. Era una de les begudes més populars als cafés de Madrid a la fi del segle XVIII i començaments del XIX, i s’esmenta en la novel•la Fortunata y Jacinta, de Benito Pérez Galdós.
La llet merengada se servix molt freda, quasi congelada. El seu nom es deu precisament al fet que la preparació inclou un merengue que es mescla amb la llet per donar lloc a una textura esponjosa i molt característica. També la podem trobar en gelat, batut, sorbet o fins i tot natural. Este tipus de llet és molt polifacètica. Podem prendre-la com a postres, per a berenar o simplement per a calmar la set en un dia de calor.
La llet ens assegura una aportació important de proteïnes de qualitat, calci, hidrats de carboni i greix, mentre que les clares d’ou són una bona font de proteïnes d’alt valor biològic ja que contenen tots els aminoàcids essencials necessaris per al bon funcionament de l’organisme.
El seu sabor ens recorda la infància, perquè, qui no ha pres de xiquet un got de llet merengada?
Recepta de llet merengada
Ingredients
- 500 ml de llet
- La corfa d’una llima
- 1 canonet de canella
- 75 g de sucre (5 cullerades)
- 2 clares d’ou
- Canella en pols
Preparació llet merengada
1. Posem la llet en un casset a foc mitjà amb el sucre, el canonet de canella i la corfa de la llima (hem d’intentar agafar-ne només la part groga, ja que la blanca amarga).
2. Abans que arranque a bullir, apartem el casset del foc i deixem que infusione i es tempere almenys 15 minuts.
3. Colem la llet i la refredem en la nevera. Una vegada completament freda, la congelem. Per a aconseguir la textura, quan comence a cristal•litzar, la passarem per la batedora i repetirem el procés almenys dos vegades més amb un interval d’unes dos hores.
4. Muntem les clares a punt de neu. Una vegada muntades, els afegim dos cullerades de sucre
5. Afegim les clares al granissat de la llet i ho empolvorem amb canella. Ho servim immediatament.
Consells per a elaborar llet merengada casolana
- La quantitat de sucre es pot augmentar o reduir al gust, segons que la preferim més o menys dolça.
- Si eres intolerant a la lactosa, pots preparar-la amb llet de vaca sense lactosa i, si preferixes alleugerir-la una miqueta, reduïx les quantitats de sucre i prepara-la amb llet semidesnatada.
- Podem donar un toc diferent a la recepta afegint a la llet unes gotes de café, o canviar la canella i la llima per altres com la taronja i el clau o cardamom i gingebre.
- Per a muntar les clares i que ens queden perfectes, estes han d’estar a temperatura ambient.