L’orxata, una beguda amb propietats molt saludables

L’orxata no és solament eixa beguda refrescant perfecta per a prendre les vesprades caloroses d’estiu. Alguns estudis han demostrat les propietats nutricionals i els efectes positius que esta beguda té sobre la salut.

SALUT I BELLESA

Compartix


L’orxata es considera font de nutrients i vitamines des de fa mil·lennis. Es creu que la xufa, el tubercle amb què s’elabora esta beguda, es plantava en l’antic Egipte, ja que s’han trobat xufes en l’aixovar funerari d’alguns faraons. També autors perses i àrabs de l’antiguitat esmenten els beneficis digestius i desinfectants de la xufa, usada llavors com a beguda medicinal perquè es considerava energètica i diürètica.

Des de fa un temps, la xufa ha passat d’utilitzar-se exclusivament per a elaborar orxata a convertir-se en un dels denominats superaliments, sobretot per l’impuls d’algunes dietes com la paleolítica, que es basa en la idea d’una alimentació centrada en proteïnes i greixos. Els últims anys, la xufa ha vist multiplicada la seua demanda per països com els Estats Units, Alemanya o el Regne Unit, on es consumix com a snack al natural amb el nom de tiger nuts, o en forma de farina per a cuinar.

L’orxata ha arribat fins als nostres dies com una de les begudes més típiques de l’estiu, especialment a la zona de la Comunitat Valenciana, però segons es desprèn de diversos estudis, l’orxata aporta una gran nombre de nutrients essencials per al nostre organisme. El contingut de lípids en la xufa és superior al  20%, però el que cal destacar és el seu perfil lipídic, ric en àcids grassos insaturats, un perfil similar a l’oli d’oliva. És un aliment baix en sodi, per la qual cosa és apta per als pacients amb hipertensió.


Els últims anys, la xufa ha vist multiplicada la seua demanda per països com els Estats Units, Alemanya o el Regne Unit,


Es tracta d’una beguda energètica i nutritiva, d’origen completament vegetal. L’Orxata Consum 1 L és un producte amb denominació d’origen (DO). Una DO és el màxim reconeixement que es pot donar a un producte per part de les institucions públiques a través d’una figura de qualitat.

És ben sabut que la nostra xufa es conrea en una zona clarament definida de la comarca valenciana de l’Horta Nord. La xufa de València disposa d’estudis mèdics que avalen les seues nombroses propietats nutricionals i beneficioses per a la salut. La seua composició en àcid oleic és determinant en les propietats beneficioses que té per al colesterol i la salut cardiovascular.