Tipus de llet, propietats i nutrients

Cada espanyol consumix de mitja 73 litres de llet a l'any, segons l'últim ‘Informe del Consum d'alimentació a Espanya 2015’ publicat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. De fet, Espanya és el quint país d'Europa en consum de llet, després de Finlàndia, Suècia, Irlanda i Holanda. 

els frescos

Compartix


Des de l'antiguitat, l'home ha utilitzat la llet de vaca, cabra i ovella com a aliment, encara que a Espanya la llet més utilitzada és la de vaca. El seu  component majoritari és l'aigua, la resta de components com a proteïnes, greix, minerals i vitamines es troba en menor quantitat i varien considerablement depenent de l'animal de què procedix.


Segons dades extrets de l'informe “50 Anys del consum de llet a Espanya” elaborat per a Tetra Pak, els principals consumidors de llet són les llars amb fills, que opten principalment per la llet sencera, encara que s'observa que, amb cada vegada major freqüència, conviuen diferents tipus de llet en els frigorífics: semidesnatada o desnatada i llets enriquides.


Per què consumim llet?

La preocupació per la salut i el benestar és el principal element que els consumidors tenen en compte a l'hora de triar un lacti líquid o un altre. En este sentit, la llet forma part dels aliments considerats saludables pels consumidors. També per això, comencen a buscar productes lactis enriquits, com la llet amb Calci i amb Omega 3, així com la llet sense lactosa. 

La preocupació per la imatge corporal és el segon factor més rellevant a l'hora de triar la llet que es consumix. És significatiu que la llet semidesnatada i desnatada conjuntament supera ja àmpliament el consum de llet sencera, amb un 73,58% enfront d'un 26,43%.

La busca del plaer o satisfacció quant als sabors es presenta com la tercera motivació més valorada. En este punt destaquen les categories de batuts o els sucs amb llet. El pressupost domèstic també és una dada a tindre en compte a l'hora de decantar-se per un producte, encara que la llet líquida oferix una àmplia gamma que permet adaptar-se als diferents nivells adquisitius.

I la seguretat alimentària es presenta com una altra de les raons del seu consum. El tractament de la llet UHT, que porta vigent més de 40 anys, ha resultat ser el més fiable per a conservar amb tota seguretat les propietats dels aliments líquids durant més temps.

10 raons per a consumir llet

    1. Representa per a la població una font fonamental de nutrients i energia en les distintes etapes de la vida.
    2. Des d'un punt de vista nutricional, és un aliment bàsic en el marc d'una dieta equilibrada, ja que en la seua composició estan presents nombrosos nutrients essencials per a la salut i el benestar de les persones en quantitats relativament elevades.
    3. La seua elevada densitat nutricional la fa un aliment equilibrat i fàcilment incorporable a dietes de qualsevol tipus.
    4. Aporta proteïnes d'alt valor biològic i és la principal font dietètica de calci, no sols pel seu elevat contingut en este mineral, sinó també per la seua alta biodisponibilidad, afavorida per altres components com ara vitamina D o fòsfor.
    5. El consum generalitzat d'este aliment fruit dels avanços de la industrialització i l'I+D'I, ha contribuït decisivament a millorar l'estat de salut de la població.
    6. Incloure la llet com a part bàsica d'una dieta variada i equilibrada en el context d'un estil de vida saludable és clau per a mantindre un adequat balanç nutricional que repercutix positivament en la salut i el benestar.
    7. Tenint en compte els requeriments nutricionals específics per a cada grup de població, diferents estudis demostren que la ingesta nutricional global dels espanyols és inadequada, en tant que hi ha carències de determinats nutrients i ingestes superiors a les recomanades per a altres.
    8. L'adaptació de la llet als distints requeriments nutricionals de cada una de les etapes de la vida i situacions fisiològiques especials, representa una oportunitat per a millorar l'alimentació, ja que afavorix l'adequació de les ingestes insuficients a les recomanacions.
    9. La incorporació d'este tipus de begudes làcties adaptades en la dieta de grups de població, que no cobrisquen les quantitats diàries recomanades de nutrients a través d'altres aliments, representa una ajuda pràctica i útil, a més de senzilla i provada científicament, per a millorar la seua alimentació i, en conseqüència, el seu estat de salut i qualitat de vida.
    10. La llet, per les seues característiques fisicoquímiques és un vehicle ideal per a afavorir una adequada ingesta de determinats nutrients com ara els àcids grassos poliinsaturats (AGPI) Omega-3, vitamina D o calci, actualment deficitaris en la dieta de la població espanyola.

Font: TetraPak