Farinoses: dolç de Setmana Santa 

Les farinoses són un dolç no tan conegut que es prepara per Setmana Santa i que és d’origen valencià. Prepara ja estes delicioses postres amb cabell d’àngel.

hui mengem

Compartix

Farinoses, dolç amb sabor de tradició

De dolços relacionats amb la Setmana Santa o la Quaresma n’hi ha tants com tradicions al llarg de la nostra geografia. Des de la mona de Pasqua fins als pestinyos, passant per les llesques amb ou, els panous o els bunyols, són alguns dels dolços exquisits que completen el ventall.

Però si vols anar més enllà i tastar un dolç poc conegut fora del seu territori d’origen, hui et parlem de les farinoses, una varietat de mona de Pasqua tradicional de les comarques de Castelló. Una opció molt senzilla d’elaborar i superversàtil, ja que es pot farcir dels ingredients que més t’abellisquen, encara que la farinosa de crema o la farinosa de cabell d’àngel són les més tradicionals. A continuació vos mostrem com podeu elaborar esta última i sorprendre amb un plat diferent que, a més a més, està boníssim.  

És important destacar que la massa d’este dolç tradicional de Pasqua és similar al brioix. Per això, entre altres coses, cal preparar la massa mare i donar-li el temps necessari per a la fermentació.
Tenint açò en compte, t’animes a cuinar estes postres suculentes i tendres?

Ingredients de les farinoses (2-3 unitats)

Per a la massa mare:

  • 100 g de farina de força
  • 10 g de rent fresc de forn
  • 60 g d’aigua

Per a la massa de la farinosa:

  • 400 g de farina de força
  • 10 g de rent fresc de forn
  • 3 ous
  • 140 g de sucre
  • 80 g d’oli d’oliva verge extra
  • Pell ratllada d’una llima
  • 1 pessic de sal

Per a farcir i decorar:

  • Cabell d’àngel
  • 1 ou menut


Receta de les farinoses

És important preparar la massa mare la nit anterior. Per a fer-ho:

1. Dissolem el rent fresc en aigua tèbia, posem la farina en un bol i hi incorporem l’aigua amb el rent. Mesclem els ingredients fins que s’integren, no és necessari pastar molt. Cobrim el recipient i el deixem reposar tota la nit a temperatura ambient en un lloc sec i sense corrents d’aire.

Si optem per fer la massa de la farinosa a mà, com que és una massa bastant apegalosa, hem de greixar-nos bé les mans amb oli d’oliva, així no se’ns quedarà apegada, sobretot quan li donem forma.


Per a començar a fer la massa de les farinoses:

1. Dissolem el rent en un poc d’aigua tèbia. La posem en un bol gran amb la farina, la massa mare, els ous batuts lleugerament, el sucre, l’oli d’oliva verge extra, la pell de la llima i el pessic de sal.

2. Ho pastem durant 6-8 minuts fins a obtindre una massa homogènia i un poc apegalosa. Segons la farina de força que utilitzem i el grau d’absorció que tinga, pot variar un poc la quantitat d’aigua necessària.

3. Formem una bola amb la massa, la deixem reposar a uns 20-23 °C en un bol greixat amb oli d’oliva verge extra i la cobrim amb un drap. El temps necessari serà d’1 hora aproximadament, fins que doble la mida.


Una vegada tinguem la massa:

1. Després de reposar, passem la massa a la taula de treball lleugerament greixada i la dividim en dos o tres porcions, segons les farinoses que vulguem fer o de la mida que els vulguem donar. Tallarem la massa amb una rasqueta o un ganivet, sense estirar-la. Formem una bola de nou amb cada porció de massa i les deixem reposar uns 20 minuts perquè perden tensió i es puguen estirar.

2. Estirem la massa amb el corró per a fer la farinosa i li donem forma allargada-ovalada i el gruix d’una pizza de massa grosseta. La col·loquem en la safata del forn coberta amb paper vegetal i repartim el cabell d’àngel pel centre.

3. Cobrim el dolç amb la massa, la tanquem i li donem forma de barra de pa. La tapem de nou amb un drap i la deixem alçar durant 1 hora o fins que doble el volum.

4. Calfem el forn a 175 °C amb calor dalt i baix. Després de reposar, pintem la massa amb ou batut i l’empolvorem amb un poc de sucre. Introduïm la safata en el forn i la coem durant 15-20 minuts o fins que estiga daurada (si veiem que es daura molt prompte, podem cobrir-la amb paper d’alumini perquè no quede molt torrada).

5. Quan la retirem del forn, la passem a una reixeta perquè es refrede i, abans de servir-la, l’empolvorem amb sucre en pols.