Tonya, pa socarrat o panou

Típic de Pasqua i de Setmana Santa, el pa socarrat o tonya és un dolç molt popular a Alacant que es consumix en tota la Comunitat Valenciana durant estos dies. Et portem una recepta casolana i fàcil perquè pugues disfrutar d’este dolç durant tot l’any.

saber comprar

Compartix

Pan quemado, panquemao o toña


Tonya, mona, pa socarrat, pa cremat, fogasseta o fogassa, panou… Este dolç rep noms molt diferents segons la comarca on es prepara, encara que els seus ingredients i la manera d’elaborar-los coincidixen. 

La tonya és una pasta típica de les províncies d’Alacant i Múrcia, que es consumix pràcticament en tota la Comunitat Valenciana per Setmana Santa. És la mateixa massa amb què es fa la mona de Pasqua en esta regió, encara que la mona sol tindre forma d’animal, porta un ou dur i està menys torrada que la tonya. Les tonyes o pans socarrats es consumixen al llarg de tot l’any, mentre que les mones de Pasqua són pròpies de la Setmana Santa.

El pa socarrat valencià té forma de pa. El seu interior, tendre i esponjós, contrasta amb la capa exterior, fosca i torrada. D’ací ve el seu nom. El pa socarrat o tonya se sol acompanyar de xocolate calent, encara que també hi ha qui preferix menjar-se’l amb llonganissa de pasqua.

Recepta del pa socarrat o tonya

Com ocorre amb totes les receptes, depenent de la zona, s’utilitzen uns ingredients o uns altres per a elaborar la tonya alacantina. En la postguerra, com que no tenien farina es feia amb creïlla, una manera d’elaborar-la que ha arribat fins als nostres dies.

 També varia la manera d’aromatitzar el dolç. En alguns llocs s’afig aigua o llet bullida amb canella i anís, en d’altres es posa aigua de flor del taronger i fins i tot bergamota. El que tot pa socarrat o tonya ha de portar és farina, llet, rent, sucre, ous, oli, ratlladura de llima o taronja i sal. El secret principal en la seua elaboració està en el pastat intens i deixar que la massa fermente unes hores perquè el pa socarrat quede esponjós.

Ingredients del pa socarrat valencià:

Pan quemado, panquemao o toña

Ingredients del pa socarrat valencià:

- 500 grams de farina
- 4 ous
- 75 grams d’oli d’oliva verge extra
- 100 grams de sucre
- 100 grams de llet sencera
- 25 grams de rent fresc
- 5 grams de sal
- ratlladura de la pell d’una taronja
- Sucre per a empolvorar

- 1 cullerada d’aigua de flor del taronger (opcional)

Elaboració

1. Calfem la llet 20 segons al microones (ha d’estar tébia, no calenta) i hi dissolem el rent. 


2. En un bol, mesclem la llet amb el rent, el sucre i l’aigua de flor del taronger (este ingredient és opcional).

3. Incorporem els ous, la farina, l’oli, la sal i la ratlladura de taronja i ho pastem en una batedora o a mà fins que tots els ingredients estiguen integrats. Ha de quedar una massa homogènia però lleugerament apegalosa.


4. Posem la massa en un recipient profund, si pot ser de porcellana o pisa, el tapem amb un drap i el deixem reposar en un lloc que no tinga massa humitat. Deixem que la massa fermente entre una i dues hores, segons la temperatura ambient.

5. Separem la massa en les porcions que vulguem, els donem forma de bola i la tornem a deixar reposar 30 minuts.

6. Precalfem el forn a 180 graus, pintem la massa de les tonyes amb ou batut i l’empolvorem amb sucre. Les fiquem al forn i les coem 15 o 20 minuts fins que estiga ben daurada. La traiem i la deixem refredar.