Ruta dolça per la Setmana Santa

VIATJAR AMB GUST

Compartix

Si hi ha una festivitat tradicional que es distingix pels atractius gastronòmics, esta és la Setmana Santa. Guisats tan típics com contundents, plats amb el peix com a protagonista i, per descomptat, postres i berenars per a xuplar-se’n els dits i disfrutar de les pasqües a l’aire lliure.

Ruta dulce por la Semana Santa


Mona de Pasqua  

Es menja tradicionalment el Diumenge de Resurrecció i el Dilluns de Pasqua. El seu consum està més estés a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Múrcia i Castella-la Manxa, encara que amb variacions.


Les mones son una pasta pintada preparada a base de farina, sucre, ous i oli i rematat amb un ou dur pintat de colors. Les tradicionals simulen la forma d’algun animal i estan decorades amb anisets de colors. Els últims anys se n’ha estés el consum amb l’ou de xocolate.

Pa Cremat o Tonya

El pa cremat de Setmana Santa és més conegut com a tonya a la zona d’Alacant i Múrcia. La massa s’elabora amb els mateixos ingredients que la mona de Pasqua, però està molt més cuita, es presenta sense ou i està recoberta de sucre.


Llesques amb ou 

Són molt populars en tot el país, encara que es consumixen de manera més habitual a l’interior. Es preparen amb pa, llet i sucre, com a ingredients bàsics, però hi ha diferents tradicions depenent de la zona i tants tipus de llesques amb ou com famílies.
(Com fer llesques amb ou)

Pestiños 

És un dolç d’origen àrab típic d’Andalusia i de la regió de Múrcia. Estan elaborats amb una massa de farina fregida en oli d’oliva i passada per mel, a la qual també se sol donar sabor amb sèsam. La mida i la forma són variables, encara que, en general, sol ser un quadrat de massa amb dos cantons oposats plegats cap al centre.

Rosques

Les trobem a Andalusia i es preparen amb una base de farina, llima, canyella i sucre. Com passa amb els pestiños, també són hereus de la rica rebosteria àrab. A diferència del que passa amb els brioixos, les rosques es mantenen en bones condicions durant més temps.

Paparajotes 

I a la regió de Múrcia destaquen per la seua originalitat els paparajotes que es mengen tot l’any, però es compartixen encara més per Setmana Santa. Els paparajotes són fulles de llimera recobertes d’una massa elaborada amb farina i ou que es frigen i s’empolvoren amb sucre en pols i canella.