Propietats dels tramussos

Els tramussos, també coneguts com llobins, són un aperitiu deliciós i també un aliment molt beneficiós per a la salut per les seues destacades propietats nutricionals.

a examen

16 maig 2019

Compartix

Propiedades de los altramuces


Tramussos, llobins o bequerols

No tenen la fama d’altres aliments como la soia, la xia o la quinoa, però com qualsevol d’ells, els tramussos estan considerats un “superaliment; és a dir, un aliment funcional el consum del qual proporciona beneficis per a la salut.


El tramús és un llegum de color groc amb el nom científic de Lupinus albus. Al nostre país es coneix popularment amb diferents noms: tramussos, llobins, bequerols, chochos… Els tramussos estan emparentats amb les llentilles, els fesols, les faves o els cigrons. En moltes zones de la geografia espanyola, és una tapa habitual que servixen en molts establiments amb la beguda. El que molts ignoren és que un snack molt saludable.


Propietats dels tramussos

- Proteïnes

Els tramussos són una font important de proteïnes d’origen vegetal. Estes proteïnes afavorixen el creixement de noves cèl•lules, ajuden en la reparació de teixits i mantenen la funció del sistema immunològic.  Els tramussos són una font d’energia molt recomanable per a esportistes, ja que contenen un alt contingut de proteïnes i hidrats de carboni.

- Fibra 

Són rics en fibra. El seu alt contingut en fibra soluble i insoluble els convertix en un gran aliat per al tracte intestinal. Ajuden a controlar el pes, ja que quan la fibra insoluble s’ingerix amb líquids s’unfla en l’estómac i incrementa la sensació de sacietat. A més, la fibra és beneficiosa per a reduir els nivells de colesterol.

- Vitamines 

Els tramussos són una font excel•lent de vitamines B1, B2, B3, B6, B9 (àcid fòlic) i VITAMINA E , a més de contindre tots els aminoàcids essencials, indicats per a una correcta activitat intel•lectual i del sistema immunològic.

- Minerals

També destaca el seu contingut en minerals (ferro, calci, magnesi, fòsfor i zinc). Alguns d’estos minerals són importants per a la salut òssia i treballen en la formació dels cartílags.


Propiedades de los altramuces


Tramussos per a lluitar contra la diabetis

En els últims anys, nombrosos estudis han demostrat el valor d’alguns components d’estes llavors en la lluita contra la diabetis. A més, estos llegums tenen un índex glucèmic més baix que altres llegums similars. Els aliments amb baixes càrregues d’índex glucèmic alentixen la absorció de sucres en sang i així ajuden a equilibrar els nivells de glucosa.

Com podem incorporar els tramussos a la nostra dieta?

Normalment els tramussos es consumixen en salmorra, però pel seu alt contingut en sal no són recomanables per a persones amb hipertensió o problemes cardíacs. 

 
A més del tradicional snack, podem afegir-los a les ensalades o els guisats. La farina de tramussos també s’utilitza en la fabricació d’altres productes com ara 
pizzes, pa o rebosteria i en l’elaboració d’hummus, patés o formatges vegetals.


Comprar tramussos