" Quan es parla de superaliments, a molts se'ls ve al cap les llavors de chía, la chrorella o l'espirulina, però hi ha molt més. Oli, sardines o cítrics, són aliments molt els nostres amb moltíssim beneficis."

En general, els superaliments es definixen per ser aliments exòtics poc coneguts i amb alts valors nutricionals, però també podem anomenar així les llentilles de tota la vida, el suc de taronja o l’ensalada amb encisam i tomaca.


tema del mes

Compartix


Els superaliments no són, per tant, aliments nous o inventats. Fins i tot pot ser que aliments que ací es veuen com una novetat, formen part de la dieta diària en altres parts del món. Simplement, és que l’interés creixent per cuidar la salut per mitjà de l’alimentació ha contribuït que aliments amb nombrosos beneficis estiguen ara més a prop nostre.


SUPERALIMENTS DE LA DIETA MEDITERRÀNIA

De la mateixa manera que pensar que els superaliments ens curen i prevenen malalties no és correcte, tampoc no ho és la falsa creença que un superaliment és una cosa singular o fora del comú.

No hem de pensar que només consumint este tipus d’aliments ja ens podem despreocupar del tot de la nostra dieta. Cap superaliment aporta tot el que necessita el cos, ni tampoc aconseguix arreglar el que ha desbaratat una selecció pobra d’ingredients.

Els menús han d’incloure una varietat d’aliments àmplia per a assegurar-nos d’obtindre tots els nutrients i evitar els desequilibris associats al consum restringit d’uns pocs.

Per tant, el consum de superaliments no canvia la necessitat de fer una dieta sana i equilibrada prenent productes de proximitat i de temporada. I, precisament, a més d’un dels que inclou la dieta mediterrània de tota la vida, li quedaria bé l’etiqueta de superaliment. Vegem-ne alguns exemples.

Cap superaliment aporta tot el que necessita el cos, no canvia la necessitat de fer una dieta sana i equilibrada.LLISTAT DE SUPERALIMENTS MEDITERRANIS

  • All

Contribuïx a la protecció de les cèl·lules contra el dany oxidatiu. És font de vitamina B6, per la qual cosa ajuda a regular l’activitat hormonal i també el funcionament normal del sistema immunitari. Es pot afegir a qualsevol recepta de cullera per a realçar-ne el sabor.

  • Cítrics 

Els cítrics són rics en vitamina C, que protegix les cèl·lules per tal que no s’oxiden. A més, són una gran font d’àcid fòlic, i amb això contribuïxen al creixement dels teixits materns durant l’embaràs i ajuden a disminuir el cansament i la fatiga.

  • Tomaca

És baixa en greixos saturats i és una font de vitamina C, que millora l’absorció del ferro dels aliments. Té una proporció alta de fibra i el contingut calòric que té és molt baix (19 calories per cada 100 grams). El color roig és degut a una substància bioactiva anomenada licopé, amb capacitat antioxidant.

  • Anous

Prendre un grapadet d’anous cada dia o, en general, de qualsevol fruita seca (ametles, avellanes, pistatxos), és bo per al cor. Ajuden a previndre malalties cardiovasculars i, a més, són molt versàtils a la cuina: es poden prendre soles, com a snack, o d’acompanyament en ensalades, cremes, etc.

  • Llegums

Són part de la base de la dieta mediterrània. Llentilles, cigrons, fesols, pèsols, etc. Són aliments amb molt poc greix i rics en fibra, la qual cosa facilita la digestió i evita el restrenyiment. A més, ens ajuden a mantindre el sistema digestiu sa. També són rics en minerals (ferro, calci, fòsfor i magnesi) i aminoàcids, essencials per a la reparació de teixits.

És el peix blau per excel·lència. A més de l’inconfusible sabor que tenen i de ser molt assequibles, les sardines són font de vitamines B12 i D, a més de minerals com el sodi (depén del format, si són en llanda o fresques) i fòsfor. Però si les sardines són famoses per alguna cosa, és perquè proporcionen àcids grassos omega 3.

  • Oli d’oliva

Conegut com l’or líquid, l’oli d’oliva és el greix més saludable i s’ha convertit en un indispensable de la dieta mediterrània. Conté greixos monoinsaturats, és a dir, greixos bons que ajuden a regular el colesterol.

L’alt contingut en àcid oleic no només té un poder antioxidant alt, sinó que manté nivells normals de colesterol en sang.

  • Xocolate negre

El cacau forma part des de fa anys de la dieta mediterrània. La ingesta d’1 o 2 trossets al dia proporciona múltiples beneficis per a l’organisme. Per l’alt contingut en fibra que té, es tracta d’un aliment saciant que es pot incloure en les dietes d’aprimament. A més, com més cacau tinga, més ric en antioxidants serà.