Beneficis dels minerals: el 'engranatge' per a un cos sa i equilibrat

Es parla molt de les vitamines, les proteïnes, els hidrats de carboni o els sucres, però sense els minerals, el nostre organisme no funcionaria correctament. Són els responsables de mantindre el cos sa i equilibrat, de garantir la formació dels ossos, del transport de l’oxigen en la sang o de la producció d’hormones.

SALUT I BELLESA

Compartix

Els minerals són elements naturals inorgànics, essencials per a l’organisme, que es troben en molts aliments de la nostra dieta. Es classifiquen en macrominerals, que necessitem en més quantitat, i entre els quals hi ha el calci, el fòsfor, el potassi, el magnesi, el clor, el sofre i el sodi; i en oligoelements, que els necessitem en xicotetes quantitats, com el coure, el ferro, el iode, el manganés o el zinc.

 Les propietats principals dels minerals són:

  • Transportar l’oxigen a la sang.
  • Formació dels ossos.
  • Regulació del to muscular.
  • Balanç de líquids corporals.
  • Producció d’hormones.
  • Regulació del ritme cardíac.
  • Afavorir la digestió.
  • Tindre energia i poder pensar.Minerales, ‘engranaje’ que mantiene nuestro cuerpo sano y equilibrado

10 minerals essencials 

1. Bor: ens ajuda a metabolitzar els nutrients i és fonamental per al pensament i la coordinació muscular. Està en la fruita seca, els espàrrecs, la poma, la mel i les tomaques. 

 

2. Calci: es troba, majoritàriament, en el teixit ossi i actua en la contracció cardíaca i en el bon funcionament de nervis i dels músculs. Està en la llet i els seus derivats, però també en les hortalisses de fulles verdes (col de cabdell, bròcoli, col arrissada, naps o col), el salmó, les sardines,la fruita seca (ametles o llavors de gira-sol) i els llegums secs.

 

3. Fòsfor: és el segon mineral en concentració del nostre cos, després del calci. De fet, afavorix la seua utilització, encara que la seua funció principal és l’emmagatzemament i l’alliberament d’energia, i també afavorix el bon funcionament de la glàndula paratiroïdal, que es troba en elcoll. Està en la carn, el fetge, el peix, la llet, la soja, l’avena, el pa integral i els cereals.

 

4. Ferroens aporta els nutrients necessaris per a la formació de glòbuls rojos, sense els quals podríem tindre anèmia. Està en el fetge, la carn roja, els ous, es fesols, la fruita seca, els llegums i en algunes verdures.


 


Minerales, ‘engranaje’ que mantiene nuestro cuerpo sano y equilibrado


5. Potassiequilibra els efectes del sodi en la pressió arterial i actua sobre el sistema nerviós central perquè funcione bé, comunicant nervis i músculs. El sodi i el potassi estan relacionats amb l’equilibri dels líquids del cos. És necessari per a produir insulina. Està en les carns roges i alguns peixos (com ara sardines i tonyina),en l’arròs integral, la soja, les verdures (com els espinacs), les carlotes, les creïlles, el raïm, les mores, els plàtans i les taronges.

 

6. Magnesicomponent essencial dels ossos i de les dents, regula el metabolisme cel·lular, en la síntesi de proteïnes i en la contracció muscular. Està en el peix, les verdures de fulla verda, les llavors de sèsam i de gira-sol, els cereals integrals i la fruita seca.

 

7. Sodi: regula la quantitat d’aigua del cos i és necessari per a combatre infeccions i produir àcid clorhídric a l’estómac, per a fer la digestió. Està en la carn, el formatge, el marisc, els embotits, la tonyina i el pa. El clorur de sodi és essencial per al bon funcionament del sistema nerviós central i els músculs. És la sal de taula. 

 

8. Iode: indispensable per al bon funcionament de la glàndula tiroïdal i té un paper fonamental durant l’embaràs. Està en el peix, el marisc, les algues, la llet i derivats, els ous, els cereals, la sal comuna i en algunes fruites i verdures.

 

9. Zincajuda que el sistema immunitari funcione correctament, per a la cicatrització de les ferides, millora la salut d’ossos, pell i cabell iés un gran antioxidant. Està en la carn de porc i de corder, el peix, les ostres,els llegums, el rent, el segó i les anous.


10. Sofre: aporta aminoàcids essencials que el cos no produïx. Aliments: formatge,llegums, ceba, all, fruita seca, carn roja i llegums.