Cuinar per a molts: receptes per a molts comensals

Si a vegades costa calcular bé les racions quan cuinem per a dos o tres persones, la cosa es complica molt més quan preparem aliments per a un bon nombre de comensals.

a examen

Compartix

Els utensilis, les receptes i les proporcions estan pensats generalment per a un màxim de 4 persones i no sempre és fàcil adaptar-se quan es tracta de “donar menjar” a un grup nombrós.

Igual com passa quan cuinem a casa, també quan cuinem per a grans grups la repetició de la recepta o del mateix acte de preparar els aliments enriquix el resultat final, però no sempre comptem amb experiència, o una bona guia, per a seguir així que convé tindre un bon modus operandi.

Decàleg del xef

1. Tindre bé present el pressupost del menjar.

2. Optar per un plat principal “fort” i simplificar els entrants i les postres.

3. Triar plats fàcils de menjar per a simplificar l’ús de la vaixella: aperitius que es puguen agafar amb la mà, principals que només requerisquen forqueta o cullera…

4. Calcular les quantitats tenint en compte la suma dels ingredients.

5. Triar un menú o plat principal del gust general. Recórrer a “comodins”, com ara l’arròs, la truita o l’empanada…

6. Tindre en compte la duració de la celebració. És important sobretot per a la beguda.

7. Treballar en equip.

8. Avançar tant com es puga els dies previs i/o començar amb temps amb els preparatius

9. Tastar diverses vegades el plat durant l’elaboració.

10. Conservar la calma.

Quantitats

Una norma que se sol utilitzar com a base per a fer el càlcul de racions és la regla del mig quilo, que consistix a considerar que cada persona prendrà mig quilo d’aliments (sense comptar postres i beguda).

Tenint en compte esta premissa, podem seguir algunes indicacions generals de quantitats per aliment, sense perdre de vista que les quantitats són complementàries; és a dir, per a calcular el mig quilo per persona caldria “sumar” els ingredients de cada plat i cada persona pot quedar satisfeta amb una quantitat diferent.

 Arròs: 75 grams si és un arròs caldós i 100 si és sec.

 Llegums: entre 75 i 100 grams (pesats secs abans de remullar-los).

 Pasta (macarrons, espaguetis,..): entre 60 i 75 grams.

 Verdures 150 grams.

 Verdures de fulla 200-250 cuinades i 50 grams si són crues en ensalada.

 Carn 150-200 grams.

 Peix 200-250 grams.

 Beguda 3 o 4 copes