Cuinar per a molts: receptes per a molts comensals
Si a vegades costa calcular bé les racions quan cuinem per a dos o tres persones, la cosa es complica molt més quan preparem aliments per a un bon nombre de comensals.
a examen
Compartix
Els utensilis, les receptes i les proporcions estan pensats generalment per a un màxim de 4 persones i no sempre és fàcil adaptar-se quan es tracta de “donar menjar” a un grup nombrós.
Igual com passa quan cuinem a casa, també quan cuinem per a grans grups la repetició de la recepta o del mateix acte de preparar els aliments enriquix el resultat final, però no sempre comptem amb experiència, o una bona guia, per a seguir així que convé tindre un bon modus operandi.
Decàleg del xef
1. Tindre bé present el pressupost del menjar.
2. Optar per un plat principal “fort” i simplificar els entrants i les postres.
3. Triar plats fàcils de menjar per a simplificar l’ús de la vaixella: aperitius que es puguen agafar amb la mà, principals que només requerisquen forqueta o cullera…
4. Calcular les quantitats tenint en compte la suma dels ingredients.
5. Triar un menú o plat principal del gust general. Recórrer a “comodins”, com ara l’arròs, la truita o l’empanada…
6. Tindre en compte la duració de la celebració. És important sobretot per a la beguda.
7. Treballar en equip.
8. Avançar tant com es puga els dies previs i/o començar amb temps amb els preparatius
9. Tastar diverses vegades el plat durant l’elaboració.
10. Conservar la calma.
Quantitats
Una norma que se sol utilitzar com a base per a fer el càlcul de racions és la regla del mig quilo, que consistix a considerar que cada persona prendrà mig quilo d’aliments (sense comptar postres i beguda).
Tenint en compte esta premissa, podem seguir algunes indicacions generals de quantitats per aliment, sense perdre de vista que les quantitats són complementàries; és a dir, per a calcular el mig quilo per persona caldria “sumar” els ingredients de cada plat i cada persona pot quedar satisfeta amb una quantitat diferent.
• Arròs: 75 grams si és un arròs caldós i 100 si és sec.
• Llegums: entre 75 i 100 grams (pesats secs abans de remullar-los).
• Pasta (macarrons, espaguetis,..): entre 60 i 75 grams.
• Verdures 150 grams.
• Verdures de fulla 200-250 cuinades i 50 grams si són crues en ensalada.
• Carn 150-200 grams.
• Peix 200-250 grams.
• Beguda 3 o 4 copes
Propiedades de los aceites esenciales
¿Cuántos tipos hay y para qué sirven?
Propiedades de los aceites esenciales