Tipus de pasta
Tipus de pasta hi ha molts i cadascun d'ells està indicat per a preparar un plat concret o per a ser acompanyat d'una classe de salsa. Per la seua forma, textura, grandària o ingredients, podem trobar infinitat de possibilitats.
a examen
Compartix
Els tipus de pasta amb els quals comptàvem al nostre país fa uns anys es reduïen bàsicament a uns pocs com a macarrons, espaguetis i canelons. No obstant això, la gran influència de la gastronomia italiana ens ha portat una llarga llista de varietats de pasta de les quals podem gaudir hui dia. Encara que alguns varietats de pasta ens resulten familiars com els fussilli o els farfalle, molts altres segurament no els coneixes. A continuació, et descobrim els diferents varietats de pasta que existixen, com elaborar-los correctament i algunes receptes italianes, perquè les prepares a casa i isques de la rutina.
Diferència entre la pasta seca i fresca
Encara que els ingredients per a elaborar, tant la pasta fresca com la seca, solen ser els mateixos: aigua; farina o sémola de blat i ou, existixen algunes diferències entre elles. Pren nota de les diferències entre estes varietats de pasta!
- Elaboració: mentres que la pasta fresca sol estar elaborada amb sémola de blat, la pasta seca admet diferents ingredients en les seues elaboracions com, per exemple, alguns ingredients integrals.
- Deshidratació: les dos varietats de pasta comencen sent pasta fresca, però, mentre que la pasta fresca sol mantindre el seu format original, la pasta seca se sotmet a un procés de deshidratació. És a dir, s'elimina l'aigua usant alguna font de calor. Per a això, se solen utilitzar diferents mètodes, alguns més tradicionals com l'assecat al sol o en el forn, i altres més nous com els deshidratadors elèctrics.
- Conservació i consum: mentre que la pasta fresca ha de consumir-se al moment o si no, conservar-se en la nevera uns dies, la pasta seca pot durar mesos, o anys, embutxacada.
- Cocció: la pasta fresca es cuina més ràpidament que la seca.
Varietats de pasta segons la seua grandària i forma
Hui dia podem trobar múltiples varietats de pasta depenent de la seua elaboració, grandària i forma. A continuació, t'agrupem els varietats de pasta més comunes.
Varietats de pasta allargada
- Espaguethis- Spaghetti
- Fettucine
- Fusilli
- Tallarines
- Pappardelle
- Tagliatelle
Varietats de pasta curta
Varietats de pasta farcida o per a plenar
- Cannelloni – Canelons
- Lasagne – Lasanya
- Ravioli
- Tortel·lini
Varietats de pasta per a caldos o sopes
- Fideus
- Estreles
- Lletres
Pastes curtes | |||
Macarrons Amb forma de tub estret, lleugerament corb o recte. | Rigatoni Pasta tubular amb estries paral·leles, lleument corba, de 3,5 cm de llarg. Molt bons amb salses de carn. | ||
Tortiglioni Pasta tubular amb estries lleument enroscades. | Penne (plomes) Amb forma de tub curt, ratllat en la cara exterior. | ||
Gnocchi (nyoquis) Pasta de puré de creïlles i farina, amb forma ovalada. | Fusilli (tirabuixons) Forma de tirabuixó o hèlix. Ideals per a ensalades d’estiu. | ||
Farfalle Amb forma de papallona i vores dentades. | Ruote Amb forma de rodes. Als xiquets els encanten i les podem acompanyar amb verdures,llegums o formatge gratinat. | ||
Galets Amb forma tubular i semicircular. Perfectes per a sopes. | Meravella Pasta en forma de granets d’arròs, utilitzada sobretot en consomés. | ||
Cabell d'àngel o fideus Es tracta de la versió curta dels espaguetis. Solen ser del mateix gruix o, fins itot, encara més fins. | |||
Pastes llargues | |||
Espaguetis Redons i allargats. És la pasta amb què estem més familiaritzats. | Tagliatelle (tallarines) Similars als espaguetis però amb secció rectangular o plana. | ||
Pappardelle Banda plana de fins a 2,5 cm d’ample. | Fettuccine (cintes) Pasta allargada i plana, de 6 mm d’ample. Són la versió romana dels tagliatelle. | ||
Canelons Plaques rectangulars xicotetes que poden anar farcides de carn o verdura mesclades amb beixamel. | Lasanya Plaques rectangulars o quadrades amb vores dentades. Semblant als canelons però preparat en capes.. | ||
Pastas farcides | |||
Raviolis Amb forma de farcellet quadrat. Principalment estan farcits de carn, espinacs oformatge. | Tortellini Amb forma de rotllet lligat. També solen estar farcits de carn, formatge parmesà oaltres ingredients. | ||
Panzerotti Tipus de pasta farcida amb forma de mitja lluna. | Cappelletti (caputxetes) Pasta farcida en forma de caputxeta. | ||
Agnolotti (raviolis de cresta) Raviolis amb la vora arredonida. |
Tipus de pasta per a cada salsa
Varietats de pasta hi ha molts i cadascun d'ells està indicat per a preparar un plat concret o per a ser acompanyat d'una classe de salsa. Per la seua forma, textura, grandària o ingredients, podem trobar infinitat de possibilitats.
- Pasta llisa: sense estries, rínxols ni forats, és la més adequada per a salses lleugeres.
- Pasta ratllada: recomanada per a salses més denses, ja que les estries permeten que la salsa s'adherisca millor.
- Pasta foradada o tubular: aconsellable per a salses que incorporen trossos grans d'algun altre ingredient, com a verdura.
Consells per a cuinar la pasta
Hui dia existixen tants varietats de pasta com salses i condiments amb les quals acompanyar-la, però… Únicament existix una forma correcta de cuinar la pasta! Pren nota de les recomanacions que et presentem a continuació:
- Condiments: a l'hora de bullir diferents varietats de pasta en l'aigua, mai tires condiments en l'aigua. Estos es tiren en la salsa o bé, en l'emplatat.
- Com bullir la pasta: puja el foc a la màxima temperatura i quan l'aigua arribe a ebullició, aboca la sal (una cullerada, per cada 200 g). Immediatament afig la pasta a l'aigua i remou-la amb una cullera de fusta perquè esta no es pegue entre ella. Ull! Mai li tires oli i fixa't en els minuts de cocció que estan indicades en el revers del paquet perquè la pasta quede al donen-te.
- No banyes la pasta una vegada bullida: transcorregut el temps de cocció, escorre la pasta amb un colador i afig-li la salsa. Si ho desitges, pots reservar una mica de l'aigua calenta de la mateixa cocció per a “mantecar” la salsa. Ull! Quan retires la pasta del foc, no la deixes reposar ni la banyes amb aigua freda.
Les receptes de pastes italianes més riques
A continuació, et presentem quatre receptes de pastes italianes delicioses. Pren nota d'elles i saca el teu costat més foodie!
Ací hi ha tomaca! Guia per a saber quina tomaca és millor per a cada plat
Raf, cherry, valencià, de pera...?
Ací hi ha tomaca! Guia per a saber quina tomaca és millor per a cada plat