Al·lèrgia en gossos: com hem de cuidar-los la pell, el pèl, els ulls i les orelles 

Descobrix les al·lèrgies més comunes dels gossos i aprén consells pràctics per a cuidar-los la pell, el pèl i les orelles de manera òptima. No t’ho perdes!

mascotes

Compartix


Al·lèrgies més comunes dels gossos a la pell

Les al·lèrgies més comunes dels gossos en la pell són la dermatitis atòpica, l’al·lèrgia ambiental i la sarna. Alguns gossos, com els que tenen el pelatge blanc, solen tindre la pell molt delicada i són més propensos a patir al·lèrgies. Per això, és important vigilar zones com els engonals, les axil·les i la panxa per a comprovar que no hi ha rojors, granellades o èczemes.

Les al·lèrgies comunes solen provocar-les els àcars o els paràsits, encara que també algunes partícules ambientals, com el pol·len d’algunes plantes.

Per què es rasquen els gossos?

Si un gos es rasca o es llepa insistentment, hem de revisar-ne ràpidament la zona per si patix una al·lèrgia, dermatitis o un èczema. Una higiene adequada de la pell, de les orelles i dels ulls pot ajudar perquè el gos no tinga al·lèrgies.

A la primavera és molt important la desparasitació interna i, sobretot, l’externa per a protegir el gos del mosquit que transmet la leishmaniosi i de caparres i puces, que provoquen malalties greus. Al mercat hi ha diversos sistemes efectius com els collars antiparasitaris, les pipetes i algunes pastilles.

També hem d’estar pendents de les picades d’insectes com vespes o aranyes que, de manera puntual, poden provocar una al·lèrgia.

Hi ha un motiu més pel qual un gos pot rascar-se insistentment: es tracta de l’estrés o ansietat. Podem observar en quines situacions es rasca, per si n’hi ha algunes que l’estressen i la seua manera d’alleujar-se és rascar-se. En este cas, hem de consultar un etòleg per a solucionar el que li pot estar molestant.Com podem netejar les orelles a un gos?

Cuidar les orelles dels gossos és molt important sempre, però a la primavera ho és encara més, ja que els gossos corren el perill de patir una infecció o otitis. Els gossos resistixen molt bé el dolor, així que és probable que, encara que tinga una otitis, no ho mostre amb el comportament. Per això, és molt important netejar-los les orelles periòdicament i comprovar si hi ha anomalies a l’interior de l’orella com secrecions o, inclús, sang.

El veterinari ens pot aconsellar alguns productes naturals de neteja per a les orelles que són senzills d’aplicar. N’hi ha prou de posar un poc de producte en una gasa estèril i netejar la zona interna de l’orella amb molta cura, perquè és una zona molt delicada. Es recomana fer-ho una vegada a la setmana.

Com podem netejar els ulls a un gos?

El pol·len i algunes partícules de les plantes poden provocar conjuntivitis i al·lèrgies als gossos en els ulls. A la primavera hem d’extremar les precaucions, perquè també poden tindre úlceres xicotetes per un colp d’alguna planta o algun pal.

Per a evitar-ho, és recomanable netejar-los diàriament els ulls amb una gasa asèptica amb sèrum fisiològic. La neteja s’ha de fer amb molta cura per la zona exterior de l’ull i ens hem de fixar que no hi haja cap partícula a dins.

Com podem cuidar el pèl d’un gos?

El pèl dels gossos s’ha de cuidar diàriament, tant per la seua pròpia higiene com per la de les persones amb què conviu. Perquè tinga el pèl sa i brillant hem de cuidar la seua alimentació i oferir-li menjar de qualitat, si pot ser, natural cuinat o cru. A més, és important raspallar-los cada dia i banyar-los periòdicament, cosa que variarà depenent del tipus de pelatge del gos i de la raça. I, com sempre, si tens algun dubte, es recomana acudir al veterinari.