Finestra oberta
Receptes
Pastís de galletes Lotus amb melmelada
per Amparo Bustamante6 galletes de tipus Lotus
200 g de brull
25 g de mantega
25 g de farina especial coques
50 g de sucre
2 ous
75 ml d’oli d’oliva
Per a acompanyar, melmelada de nabius.
Preparació: Dissolem la mantega en un motle de forn de 18 cm de diàmetre perquè s’integre bé, triturem les galletes i ho mesclem fins que s’impregne tot. A banda, posem en una batedora la farina, el brull, els ous, l’oli i el sucre i ho batem bé. Aboquem la mescla sobre les galletes en el motle i ho fiquem al forn (calfat prèviament 10 minuts). A una temperatura de 200 ºC dalt i baix, durant 25 minuts. Comprovem amb un furgadents quan haja transcorregut este temps i, si ix net... ja està a punt! Finalment, posem sobre el pastís la melmelada, una vegada s’haja separat del motle.
Flam de clares d’ou
per Dacota D.Ingredients
Per al flam
- 4 clares d’ou
- 60 g de sucre
Per al caramel:
- 175 g de sucre blanc
- 100 ml d’aigua
Elaboració
- Bat les clares amb el sucre fins a fer merengue.
- Mentre es munten, prepara el caramel. Posa en un casset al foc l’aigua i el sucre. Mescla-ho bé i deixa-ho a foc mitjà sense menejar-ho fins que el caramel s’haja format. Sabràs que està a punt quan no queden grumolls i tinga un to torrat.
- Posa el caramel en la flamera o el motle. Afig les clares batudes i fica-ho al forn al bany de maria: és a dir, col·locant el motle dins d’un recipient amb aigua, durant 25 minuts a 180 °C.
- Quan es refrede pega-li la volta. Queda superesponjós!
Crema freda i saborosa
per Núria D.Ingredients
- 1 ceba
- 1 carabasseta
- 2 o 3 carlotes
- Un poc de carabassa (opcional)
- Aigua
- Llet
- Pebre
- Sal
- Pa
Elaboració
Sofrig una ceba en la paella amb un poc d’oli; quant estiga daurada, tira-hi la verdura neta, pelada i tallada a daus. Daura-la també un poc i tira-hi aigua fins que el líquid cobrisca un dit per damunt de les verdures. Cuina la verdura a foc mitjà fins que estiga blaneta. No tingues pressa i espera que tota la verdura estiga a punt. Després, tritura-la molt bé fins que quede una crema fina. Tira-hi un poc de llet, pebre al gust i corregix-la de sal. Talla un poc de pa a daus i daura’l amb oli ben calent per a afegir-lo a la crema com a crostonets. Servix la crema freda i escapa’t del clàssic gaspatxo.
Ratatouille
per Michele R.Ingredients
2 cebes
500 g de tomaca pelada (o de pot)
2 albergines
1 pimentó verd
2 carabasseta
2 alls
Oli
Sal
Herbes aromàtiques
Preparació
Primer se sofrigen les cebes en oli d’oliva i després s’hi afigen les tomaques a trossos (o tomaca pelada de pot). S’hi afigen les albergines, el pimentó i la carabasseta, tot ben net i tallat en làmines, però sense pelar. I s’hi afig un all a làmines. Es corregix de sal i s’hi afigen herbes aromàtiques al gust. Es deixa coure a foc lent i quan ja estiga ben blanet i ja amb el foc apagat, s’hi afig l’altre all cru. Sofregint la ceba al principi i l’all cru al final el guisat té molt més sabor. Esta samfaina francesa es pot menjar calenta o freda acompanyant un muntó de plats.
Farcidets divertits
per Raquel S.Ingredients
500 grams de pa ratllat natural
3 ous grans
Dauets de pernil serrà
Mozzarella fresca
1 tomaca gran fresca
Julivert
Orenga o alfàbega fresques
3 alls
Sal
Oli d’oliva verge extra
Preparació
En un bol gran batem els 3 ous i els reservem. Tallem els alls, la tomaca fresca i la mozzarella a dauets, tot en cru, i ho afegim al bol. També hi afegim el julivert i l’orenga fresca ben picats i, finalment, els daus de pernil. Ho mesclem bé i hi afegim sal al gust. Per a finalitzar, tirem el pa ratllat a poc a poc menejant la massa i observant que no s’espessica massa. La textura de la massa no ha de ser líquida, ni tampoc massa compacta. La ideal seria com la d’una coca de llanda. Calfem l’oli en una paella i anem agafant cullerades soperes de massa i les tirem amb cura en l’oli ben calent formant boletes xicotetes en la paella i mantenint la mida. Podem afegir-ne més en la mateixa paella a poc a poc. Quan estiguen daurades per una banda, les fregim per l’altra. Quan tinguem els dos costats daurats, les posem en un plat amb paper absorbent per a eliminar l’excés d’oli. Calentets o freds, estos farcidets tan divertits estan fantàstics i els xiquets es tornen bojos. Els ingredients poden variar segons els gustos i ampliar alternatives: alvocat, titot, comí, carabassa, gambetes, etc.
Arròs amb espinacs lluïdor
per Lola G.Ingredients
100 g de cotnes de morro de porc
300 g d’espinacs
4 cullerades rases d’arròs
1 creïlla no massa gran
2 alls
1 tomaqueta madura
Colorant (opcional)
Oli
Sal
Preparació
La recepta de ma mare era més complicada, però jo l’he simplificada utilitzant ingredients més senzills i el resultat és quasi igual de saborós però més ràpid. Fregim els alls pelats i la tomaca ratllada en una paella amb un poc d’oli. Retirem els alls i posem el sofregit en una cassola amb 1 litre d’aigua calenta. Hi afegim les cotnes, tallant les que siguen molt grans en trossos més menuts. Després, hi afegim els espinacs, la creïlla tallada en làmines com si fora per a truita, la sal i si volem, el colorant. Quan la creïlla estiga cuita, necessitarà al voltant d’uns 8 minuts, hi afegim l’arròs i ho deixem coure a foc moderat entre 15 i 20 minuts. Ho servim i a disfrutar!
Rellomello Wellington a la meua manera
per Raquel V.Ingredients
1 peça de rellomello de porc
1 làmina de pasta fullada
1 paquet de bacó a tires
1 ceba mitjana
Sal
Pebre negre
Pebre roig dolç de La Vera
1 ou
Oli d’oliva
Salsa de pebre
Preparació
Salpebra el rellomello, fes-li un parell de talls pels dos costats i daura’l a foc lent a la paella amb una miqueta d’oli d’oliva.
Quan estiga ben daurat, talla la ceba i ablanix-la en el mateix oli de la carn. Col·loca una làmina de paper de forn sobre una safata de vidre o de fang i a continuació estén la pasta fullada. En la safata, posa les tires de bacó superposades estirades l’una al costat de l’altra ben juntetes fins a arribar al final de la massa. Al damunt, posa la ceba ablanida ben estesa i, sobre esta, la carn. Per a finalitzar, tapa en primer lloc el rellomello amb les tires de bacó que hi ha baix i tanca’l posteriorment amb la pasta fullada, com si fora un sobre, per les dos puntes. Pinta la massa amb ou i fica-ho al forn, que prèviament haurem calfat a 250 graus. Deixa-ho que es coga uns 40 minuts, fins que estiga dauradet. Finalment, afig la salsa de pebre.
Coca de llanda de taronja
per Adela L.Ingredients
3 ous
250 grams de sucre
250 grams de farina
300 grams de llet
Suc de 3 taronges
70 grams d’oli
Corfa de taronja rallada
4 llimonades de paperet (blau i blanc)
Preparació
Encenem el forn perquè es calfe mentre preparem la massa. Ratllem la corfa d’una de les taronges (sense arribar a la part blanca, que amarga) i reservem. Batem els ous juntament amb el sucre i afegim l’oli, la llet i el suc de les 3 taronges. A continuació, tamisem la farina amb les llimonades de paperet i ho aboquem amb la ratlladura de la taronja a la massa. Ho mesclem tot amb moviments envolupants, ajudant-nos d’una batedora si volem. Col•loquem el paper de forn sobre el motle i hi aboquem la massa de forma uniforme. Ho empolvorem per damunt amb una mescla de sucre i canella. Finalment, ho fiquem al forn durant 25 minuts aproximadament a 180 °C. Es pot decorar amb rodanxes fines de taronja.
Gaspatxo d’herba-sana i alfàbega
per Estefanía M.Ingredients
50 g d’herba-sana
50 g d’alfàbega
3 ous
100 g de molles pa
1 carabasseta
1/2 all
200 ml d’oli d’oliva
3 cullerades de vinagre de xerés
Sal
Preparació
Posa aigua a bullir en una cassola i mentrestant prepara aigua amb gel en un bol. A continuació, escalda les herbes un minut en l’aigua bullint i passa-les immediatament a l’aigua gelada (així mantenen el gust i el color). Escorre-les i reserva-les. Aprofita l’aigua de la cocció per a coure 5 minuts la carabasseta, que també reservaràs. Després, bull els ous 10 minuts des que l’aigua alce el bull de nou. Trau-los, tira l’aigua i deixa’ls un poc davall aigua freda per a pelar-los després més fàcilment.
A continuació, remulla el pa en vinagre i banya’l amb un poc d’aigua perquè s’ablanisca. Mescla en una batedora les herbes, els ous, la molla de pa, la carabasseta, la mitat de l’oli, 1/2 litre d’aigua, sal i all. Quan estiga tot ben triturat i integrat, deixa-ho reposar en la nevera unes hores. Després, tira-li la resta de l’oli, corregix-ho de sal i vinagre i... llest!
Galletes amb trossets de xocolate i farcides de crema d'avellanes
per Judith Barrera PrietoIngredients:
Per a la crema d’avellanes
- 100 g d’avellanes torrades i pelades
- 100 ml de llet desnatada
- 1 o 2 cullerades de cacau en pols
- 1 culleradeta d’edulcorant
Per a les galletes de xocolate
- 2 ous
- 250 g de farina de rebosteria
- 150 g de crema d’avellanes
- 100 g de sucre
- 100 g de mantega
- 100 g de trossos de xocolate
- 5 g de rent en pols
Preparació:
Crema d’avellanes
- Triturem molt bé les avellanes fins que comencen a tindre una textura líquida.
- Hi afegim la llet, el cacau i l’edulcorant i ho mesclem bé. Reservem la crema en la nevera.
Galletes de xocolate
- Precalfem el forn a 180 ºC .
- En un bol, mesclem la mantega i el sucre. Hi afegim els ous i ho batem fins que tinguem una mescla homogènia.
- En un altre recipient, mesclem la farina amb el rent i ho ajuntem amb la resta dels ingredients. Mesclem bé la massa i hi afegim els trossets de xocolate.
- Donem forma a les galletes posant una culleradeta de crema d’avellanes al centre de cada una. Tanquem la massa deixant la crema a l’interior.
- Cuinem les galletes al forn durant 15 minuts i… a disfrutar!
CALAMARS FARCITS
per Maria RipollIngredients:
8 calamars mitjans
4 o 5 ous bullits
175 g de pernil serrà
5 cebes dolces
5 alls
125 cl de vi blanc
1 fulla de llorer
Grans de pebre negre
Oli d’oliva, sal i farina
8 furgadents
Preparació:
Netegem els calamars i, una vegada llestos, preparem el farcit. Tallem en trossos molt menuts les potes dels calamars, el pernil serrà i una ceba. Ho sofregim tot en una paella amb un poc d’oli d’oliva i hi afegim els ous trossejats. Farcim els calamars i utilitzem els escuradents per a tancar-los i així evitar que se n’isca el farcit.
Enfarinem els calamars, els sofregim en una paella i els reservem. En una cassola plana ofeguem amb oli la resta de les cebes trossejades, la fulla de llorer, els grans de pebre negre i els alls. Hi afegim els calamars i el vi blanc. Deixem que es coga entre 5 i 10 minuts aproximadament i a disfrutar!
Pastís de formatge
perIngredients
6 ous (mida M)
6 formatgets
4 tallades de formatge fos
2 iogurts naturals
240 g de farina per a rebosteria
240 g de sucre blanc
1 bric de nata per a cuinar
1 sobre de rent
150 g de galletes maria
15 g de mantega
Elaboració:
Precalfem el forn a 180º C mentre preparem els ingredients.Piquem les galletes, preferiblement amb una picadora. Calfem la mantega 30 segons al microones i després la mesclem bé amb les galletes. Quan la mescla estiga ben integrada, la distribuïm a la base del nostre motle desmuntable i la reservem a la nevera. En un bol batem els ous, hi afegim els formatgets, ho tornem a batre i hi incorporem també les tallades de formatge fos i els iogurts. Després, hi tirem la farina i ho tornem a batre. A continuació, hi afegim el sucre, però abans ho passem per un colador per a evitar grumolls. Després, hi incorporem la nata i ho tornem a batre tot, agregant-hi finalment el sobre de rent. Traiem el motle de la nevera i apliquem la massa sobre la base. Posem el pastís al forn durant 30-40 minuts. Estarà llest quan en punxem la superfície amb una forqueta i n’isca neta. Ho deixem refredar i... a l’atac!
Coca de poma pobra
per Eva BelloIngredients:
1 barra de pa seca
3 pomes
1/2 litre de llet, 2 ous mitjans
50 grams de sucre
1 cullerada sopera de conyac
Elaboració:
Aboca la llet en un bol i posa-hi el pa en remull uns minuts. Mentrestant, encén el forn perquè es calfe per dalt i per baix, a uns 150 ºC. Afig els ous, el sucre, mitja poma pelada i el conyac al bol i tritura-ho tot. Aboca el resultat de la mescla sobre un recipient redó i decora-ho amb una poma tallada en làmines. Empolsa una miqueta de sucre per damunt de la poma perquè quede torrada i fica-ho al forn una mitja hora. Bon profit!
Esta recepta porta en la meua família generació rere generació. Les persones que van patir la guerra i la postguerra eren autèntics supervivents i esmolaven l’enginy per menjar bé amb pocs recursos. Amb llet i una barra de pa dur i sec feien una “coca de poma pobra”.
Coca de xocolate
per Raquel CapillaIngredients
200 g de sucre
150 g de farina
200 g de cacau en pols
200 ml d’oli d’oliva suau
Un iogurt natural amb sucre
3 ous XL
Un sobre de rent químic
Mantega
Elaboració: Precalfem el forn a 190ºC i, mentrestant, anem preparant la massa. Afegim en un bol els ous i el sucre i ho batem amb la batedora fins que quede una mescla homogènia. Després hi afegim el iogurt i l’oli i ho tornem a batre. Quan tinguem la mescla llesta, afegim la farina (prèviament passada pel colador), el rent i el cacau en pols al bol i ho mesclem. Una volta llesta la mescola, greixem un motle, preferiblement redó i de 22 centímetres de diàmetre, amb mantega i l’empolsem amb una miqueta de farina. Aboquem la mescla en el motle i ho introduïm al forn, on haurà d’estar entre 35 i 40 minuts. Una volta llest, ho deixem refredar a temperatura ambient i... a disfrutar!
Lasanya vegetal
per Pilar PoloIngredients
2 tomaques
2 carlotes
1 pimentó roig
1/2 ceba
1/2 carabasseta
1/4 de coliflor
alfàbega fresca
12 làmines per a lasanya (3 per persona)
formatge
Per a la beixamel:
1/2 ceba
2 cullerades de farina
2 gots de llet
oli d’oliva
sal
formatge
Elaboració: Tallem unes rodanxes de carabasseta i de pimentó i les passem per la planxa. Fem un sofregit amb la resta de les verdures tallades a daus, afegint l’alfàbega al final. Mentre s’ofeguen les verdures, posem a bullir la coliflor i anem preparant les làmines de lasanya. Les col·loquem en aigua calenta seguint les instruccions de l’envàs. Muntem la lasanya en racions individuals d’esta manera: Untem el fons de la cassola amb una miqueta d’oli i col·loquem la primera làmina de lasanya, i a continuació col·loquem una capa del sofregit de verdures amb uns trossos de formatge. Després, una altra làmina i hi afegim la coliflor tallada a làmines i les rodanxes de carabasseta i de pimentó, fins a cobrir-ho tot. Acabem el “muntatge” amb una altra làmina i ho reservem. Per a la beixamel: Fregim la ceba molt ratllada en una paella amb oli i hi posem dues cullerades de farina, remenant-ho tot bé. Hi afegim la llet i ho remenem fins que se’ns quede amb l’espessor al nostre gust. Finalment cobrim la lasanya amb la beixamel i ratllem un poc de formatge per a posar-lo per damunt. Ho fiquem al forn per a gratinar-ho i llest!
Albergines confitades amb arròs bullit
per José Luis CalvoIngredients
2 albergines
4 cebes tendres
200 g d’arròs
100 g de pernil serrà
12 tomaques de cirera
1 escarola
2 alls
400 ml d’aigua
oli d’oliva verge
vinagre
sal
Elaboració: Pela les cebes tendres, pica-les i posa-les a calfar en una olla a foc suau fins que estiguen ben daurades. Pica el pernil serrà, afig-lo i ofega’l una mica. Posa-hi després les albergines tallades en daus menuts. Condimenta-ho al gust i cuina-ho durant 10-15 minuts. Pela els alls i posa’ls a daurar en una altra cassola amb una miqueta d’oli. Tira-hi l’arròs, remena’l un parell de voltes i afig-li l’aigua (el doble que d’arròs) i un pessic de sal. Bull-lo durant 18-20 minuts. Unta amb una mica d’oli un bol redó de la mida d’una ració. Posa-hi al fons una capa d’arròs, després una altra amb la mescla d’albergina i pernil serrà i després una altra d’arròs. Pressiona-ho una mica perquè quede compacte i, després, bolca-ho sobre un plat. Neteja les tomaques i l’escarola. Talla’ls en trossos i adoba’ls amb oli, vinagre i sal. Servix-ho com a guarnició. Pots afegir una miqueta de tomaca fregida per damunt de l’albergina per a donar un toc de color al plat.
Coca de pimentó i tomaca
per Maria Ripoll PuigMassa:
600 g de farina
250 ml de cervesa
250 ml d’oli d’oliva verge
sal
1 ou
Farciment:
3 pimentons rojos
4 ous
100 g de tomaca fregida
3 llandes de 80 g de tonyina
5 alls
Per a preparar la massa, calfa una miqueta l’oli i mescla’l amb la farina, la cervesa i la sal. Treballa bé la mescla amb les mans i després dividix la massa en dues parts. Una meitat l’estens sobre la safata de forn i l’altra, sobre un paper vegetal de la mateixa mida de la safata. D’altra banda, bull els ous i reserva’ls. Tot seguit, frig els pimentons juntament amb els alls. Quan es refreden una miqueta, tira-hi la tomaca fregida, els ous bullits tallats en trossets i la tonyina esmicolada. Posa tota la mescla sobre la massa de la safata i després col·loca l’altra massa que havies reservat al damunt. Fes-ne coincidir les vores i vés desapegant a poc a poc el paper vegetal. Segella bé amb la forqueta les vores de les dos pastes i després pinta-ho amb ou batut. Cou la coca al forn uns 45 minuts a 230ºC i a gaudir! Esta recepta també es pot fer “sense tapa”, amb la meitat dels ingredients de la massa o bé amb un altre farciment: ceba, botifarra i ou, verdures, etc.
Pastís de carlota
per Amparo Martínez MoyaIngredients per a 4 persones:
Bescuit:
4 ous
1 tassa i mitja de farina integral
1 tassa i mitja de sucre
1 culleradeta d’essència de vainilla per a aromatitzar
1 tassa d’oli de gira-sol
1 polsim de sal
2 culleradetes de rent
2 culleradetes de canella en pols
2 tasses de carlota ratllada
1/2 tassa d’anous picades
Cobertura:
1 terrina de formatge d’untar
1 tassa de sucre
100 g de mantega
Elaboració:
Per al bescuit: Bat bé els ous en un bol gran fins que estiguen espumosos. A continuació, tira-hi la farina, el sucre i el rent tamisant-lo primer amb un colador perquè quede més fi. Incorpora-hi la carlota, les nous picades molt fines i la canella. Mescla-ho tot bé fins que quede totalment integrat. Perquè el bescuit quede més lleuger, pots ajudar-te amb una batedora elèctrica. A banda, unta el motle que vulgues utilitzar amb una miqueta de mantega. Aboca el contingut al motle i cuina-ho al forn amb calor a dalt i a baix a 180 ºC durant uns 30 minuts. Passat este temps, comprova amb un furgadents que la cocció és la correcta. Quan estiga llest, deixa-ho refredar Per a la cobertura: Utilitza la batedora per a mesclar el formatge d’untar amb la mantega i el sucre.
La textura final ha de ser fina i cremosa. Una volta fred, cobrix tot el bescuit amb una espàtula i decora-ho al gust. Servix-ho fred. No en quedaran ni les molles!
Brownie de xocolate blanc
per María RoblesIngredients per a 6 persones:
3 rajoles de xocolate blanc (225 g aprox.)
3 ous
150 g d’anous pelades
150 g de mantega
100 g de sucre
120 g de farina
Un polsim de bicarbonat
Un polsim de sal
Elaboració:
Precalfem el forn a 180ºC. En un casset, fonem la mantega amb el xocolate blanc i el sucre (ho reservem).
En un bol, afegim els ous juntament amb la sal, el bicarbonat i la farina, ho mesclem bé i hi anem afegint a poc a poc la mescla que hem preparat i reservat anteriorment (mantega, xocolate i sucre). Hi afegim les anous i ho remenem perquè quede tot ben integrat.
Untem amb mantega el motle per evitar que se’ns apegue. Hi afegim a poc a poc la nostra mescla fins que quede uniforme.
Ho fiquem al forn a una temperatura de 180ºC a dalt i a baix durant uns 30 minuts. Ho deixem refredar, ho desmotlem i a gaudir!
Lluç al microones
per Cristina CrespoIngredients per a 4 persones:
1 kg de lluç
1/2 de cloïsses
1/4 de gambots
1 llanda d’espàrrecs
1 tomaca
1/2 ceba
All en pols
Tabasco
1/2 pastilla de caldo de peix
Una cullerada de farina
Julivert fresc
Elaboració:
Lleva el cap dels gambots i bull-los durant 15 minuts. Reserva’ls.
Arrebossa en farina el lluç i frig-lo una miqueta.
Pela una tomaca i mitja ceba en trossets menuts i sofrig-los. A continuació, afig-hi les cloïsses i els gambots i continua sofregint-ho fins que les cloïsses s’òbriguen. Tira-hi una miqueta d’all en pols, mitja pastilla de caldo concentrat, una culleradeta de farina i un poc de tabasco. Remena-ho tot. Tira-hi el fumet dels caps.
Col·loca el lluç en un recipient de vidre i repartix el sofregit per damunt. Decora-ho amb els espàrrecs i un poc de julivert.
Finalment, posa-ho al microones 15 minuts i llest!