Plats tradicionals

Comparte

Caragols a la muntanyesa

Ingredients (8 persones)

2 kg de caragols bullits
400 g de ceba
300 g d’anous
200 g de xoriç
150 g de pernil
75 g de cansalada adobada i curada
4 alls
800 ml de tomaca triturada
30 g carn de pimentó “choricero”
5 g de caiena
5 g de comí
3 fulles de llorer
5 g de pebre roig dolç
5 g de pebre roig picant
20 ml de vinagre
40 g d’oli d’oliva verge extra


Preparació

•Pica els alls i les cebes molt fins i ofega’ls en oli d’oliva amb unes caienes al gust. Calfa bé les cebes almenys durant 30 minuts.
•Pica el xoriç i la cansalada en dauets, que puguen introduir-se a l’interior del caragol, i afig-los al sofregit. Incorpora-hi també una o dos fulles de llorer. Pica el pernil, però reserva’l, ja que s’agregarà al final.
•Quan el xoriç i la cansalada s’hagen ofegat bé i hagen amollat el greix, afig un parell de cullerades de polpa de pimentó “choricero”, una bona cullerada de pebre roig dolç i una altra de picant, cuina-ho un instant i tira-hi la tomaca triturada. Reduïx-ho a foc lent perquè la tomaca evapore l’aigua i es concentren els sabors.
•En un morter, pica lleument les anous per a fer-les en trossos més menuts. Afig els caragols i les anous i mescla-ho amb delicadesa, perquè els caragols s’impregnen de tots els ingredients. Tira-hi una miqueta d’aigua, tapa-ho i cuina-ho tot junt uns 20 minuts, perquè s’unifiquen tots els sabors.
•Abans de servir-ho, afig el pernil picat i una culleradeta de comí.
•Tasta-ho de picant i de sal, rectifica-ho si cal, i servix-los ben calents en una cassola de fang tradicional. Disposa al seu costat uns furgadents, un recipient per a deixar les corfes buides i una bona barra de pa, amb l’objectiu de deixar el plat ben net.

Informació Nutricional (per ració)

Putxero Valencià de Nadal

Ingredients (10 people)

800 g de creïlles
600 g de cuixes i contracuixes de pollastre
600 g de carlotes
500 g de penques
500 g de cigrons
400 g de garreta tendra
280 g d’arròs
200 g de costella de vedella
200 g de carn picada de porc
200 g de carn picada de boví
150 g de napicol
150 g de gallina
120 g de xirivia
120 g de nap blanc
60 g de pa remullat en llet
10 g de pinyons
5 g de julivert
1 g de canella
2 ossos blancs de vedella (genoll)
1 os d’espinada de porc
Sal i pebre

Preparació

Preparació de les pilotes:
•Mescla en un bol la carn picada de vedella i de porc, el pa desfet i molt escorregut, els pinyons, el grapat de julivert fresc, trossejat finament i la canella, salpebra-ho. Dona-li forma de pilotes (aproximadament 4) i reserva-les.
Preparació del putxero:
•Ompli una cassola amb 3 litres i quart d’aigua. Posa-la al foc i en primer lloc incorpora-hi la vedella, la gallina, els ossos i sala-ho. Fes-ho bullir a foc fort durant 20 o 25 minuts.
•Retira la bromera formada sobre la superfície i deixa-ho una hora i mitja més, a foc lent.
•Transcorregut este temps, tira les penques i la verdura, menys els cigrons. Mantín-ho a foc lent durant 15 minuts. Aleshores afig el pollastre i les pilotes. Apuja el foc uns minuts i després mantín-lo una hora i mitja. Transcorreguts 45 minuts, agrega-hi les creïlles i senceres, apujant el foc perquè bulla una altra vegada. Després continua la cocció 45 minuts més a foc lent.
•Apaga el foc i, amb molta cura, aboca el caldo en una altra cassola més xicoteta (18 de diàmetre per 11 d’alt) i cola’l. Encén el foc i quan bulla tira l’arròs i mantín-lo de 8 a 10 minuts a foc fort i 10 minuts a foc lent.
•Servix la sopa i separa la resta d’ingredients: d’una banda, les verdures i creïlles, i de l’altra les carns, les pilotes i els ossos.

Informació Nutricional (per ració)

Cuscussó

Ingredients (10 people)

500 g ametla crua mòlta
300 g de sucre
200 g de molla de pa sense sal
100 g de fruites escarxades
60 g de sagí de porc
50 g de panses
25 g de pinyons
10 g de canella mòlta
10 g de ratlladura de llima
150 ml aigua

Preparació

•Distribuïx el pa al forn precalfat a 100 °C fins que estiga completament sec i dur. No s’ha de torrar, només ha de perdre la humitat. Tritura’l o ratlla’l. Tingues en compte que quan s’asseca perd pes. En una cassola de fang posa el sagí de porc fins que es fonga, tira-hi tot el sucre i remena-ho.
•Incorpora-hi l’aigua, continua remenant, afig la molla de pa, a continuació, l’ametla mòlta, tot a foc suau i sempre remenant.
•Afig les panses, els pinyons, la canella i les fruites escarxades, i deixa-ho al foc 5 minuts més sense deixar de remenar.
•Una vegada que tot estiga ben mesclat, retira-ho del foc i posa-ho en un motle folrat amb paper vegetal, premsa la massa i deixa-ho refredar amb un pes al damunt.
•Guanya sabor i consistència dos dies més tard d’haver-ho fet. Conserva-ho a la nevera fins al consum.

Informació Nutricional (per ració)