Quant dorm un gos segons la mida, l’edat i la raça 

Quantes hores dorm un gos? Et preocupa que dorma massa? Respondrem a estes preguntes en funció del gos que tingues. Queda’t a descobrir-ho.

mascotes

Compartix


De la mateixa manera que els éssers humans necessitem dormir, passa el mateix amb els gossos. Però, això sí, mentre que es recomana que les persones dormen entre 7 i 8 hores per a disfrutar d’una bona salut i que el cervell funcione correctament, en el cas dels gossos tot això és lleugerament diferent. Per tant, quant dorm un gos? Depén d’aspectes diferents.


El primer que hem de saber per a saber quantes hores dorm un gos és que els animals no compartixen els patrons de son amb nosaltres. De fet, els gossos passen la mitat del temps dormint, és a dir, unes 12 hores de mitjana! Cal afegir, a més, que els estats de son dels gossos es dividixen entre l’estat somnolent (quan tenen molta son), la fase de son d’ona lenta (quan la respiració s’alentix i disminuïx l’activitat cardíaca) i la fase REM o son profund (que destaca pels moviments involuntaris de les extremitats i una respiració més irregular). 


Pel que fa a quantes hores dorm un gos de raça menuda, aparentment no hi ha moltes directrius sobre les mides dels gossos i la relació amb el son. És cert, això sí, que els gossos que desenvolupen més activitat física durant el dia, és a dir, que són més actius (com el border collie, el pastor alemany o el golden retriever), passen més temps dormint, ja que necessiten recarregar les energies. Si, per contra, el gos té una vida lleugerament més sedentària, és possible que no necessite tant gitar-se en el seu llit per a fer una becada (o, si ho fa, que ho faça més per avorriment que per cansament). 


Així i tot, hi ha algunes races que es consideren especialment dormidores, com el basset hound (que pot arribar a dormir 20 hores), el mastí (unes 18), el santbernat (també 18) o el carlí i el chow-chow (que dorm unes 14 hores de mitjana). 

Quantes hores hauria de dormir un gos adult

L’edat és un dels factors que més influïx en les hores de son d’un gos. Per a saber quant dorm un cadell, hem de tindre present que poden necessitar al voltant de 18 o 20 hores de son. Però tranquil·litat, ja que el son influïx molt positivament en el seu desenvolupament, tant físic com mental, per això no cal preocupar-se. És normal que un cadell dorma molt, així que procura que siga així perquè puga créixer sa i fort.


D’altra banda, i pel que fa a quantes hores dorm un gos adult, has de saber que el normal serien unes 12-13 hores, com t’avançàvem més amunt. Concretament, el més habitual és que els gossos descansen unes 9 hores de nit i que les 3 o 4 restants es distribuïsquen al llarg del dia en forma de becades curtes. A mesura que el gos complisca anys, anirà dedicant més temps a descansar i ho farà de manera més continuada (és a dir, sense tantes interrupcions).


Tindre tot això en compte t’ajudarà a saber si el teu gos està descansant el que necessita i, en cas contrari, comptar amb l’opinió d’algun professional i descobrir què pot passar, ja que els canvis dràstics en les rutines del son poden estar relacionats amb possibles afeccions. Perquè dormir, sens dubte, és una cosa necessària per a preservar la nostra salut i també la dels nostres amics de quatre potes.