Sobrepés en mascotes: com els afecta?

El sobrepés en les mascotes pot tindre conseqüències importants en la seua qualitat de vida. Ja siga en gossos o gats, descobreix com els pots ajudar.

mascotes

Compartix


En els animals, tindre un pes òptim és més important del que es pensa, ja que pot provocar no tan sols malalties, sinó problemes en les articulacions i els ossos de l’animal que poden afectar la seua mobilitat i qualitat de vida. Per això, és fonamental vigilar l’alimentació i l’exercici en els nostres animals durant tota la seua vida.

Sobrepés en gossos

L’alimentació i l’exercici són els factors clau perquè els nostres gossos es mantinguen en un pes òptim, que variarà en cada animal, depenent de variables com la raça, l’edat i la mida.

En les visites rutinàries al veterinari podem controlar el pes del gos per a ajustar l’alimentació i l’exercici que ha de fer en cada moment de la seua vida.

L’alimentació ha de ser de qualitat, preferiblement natural, i s’ha d’incloure en la ració diària els premis i llepolies que es donen cada dia.

L’exercici diari és fonamental en els gossos, tinga l’edat, la raça o la mida que tinga, perquè ens assegura un pes òptim, a més d’una vida saludable i feliç. No hem d’oblidar que un gos que viu a la ciutat sempre tindrà més limitats els moments de fer exercici, per això les eixides a la muntanya, quan siga possible, són una gran opció que cal tindre en compte.

Sobrepés en gats

Els gats casolans poden tindre tendència a engreixar-se, ja que fan menys exercici que els gats de carrer. Una alimentació adequada, de qualitat i ajustada a cada animal serà fonamental.

Per a facilitar-los l’exercici a casa, es pot optar per jocs, rascadors i altres elements d’enriquiment ambiental que animen els gats a fer exercici per la casa. Si conviuen dos gats d’una edat similar poden jugar entre ells, donant lloc a un exercici que, a més, els divertix i els aporta grans beneficis.


Causes de sobrepés en mascotes

Les principals causes de sobrepés en les mascotes són una alimentació inadequada, ja siga per excés o per baixa qualitat, i una falta d’exercici. Però també cal tindre en compte altres factors, com ara possibles predisposicions per genètica o raça, com passa amb els golden retriever o els retriever del Labrador, que són goluts per naturalesa i cal vigilar-los la dieta de manera estricta.

En gossos i gats també hi ha una tendència a engreixar-se després de l’esterilització, per la qual cosa hem d’estar atents per si hi ha un augment de pes. En estos casos, es pot solucionar amb una alimentació adequada per a esta circumstància.

El sobrepés el pot provocar també alguna malaltia, com l’hipotiroïdisme; per això, si hi ha un augment de pes en poc de temps és recomanable fer una analítica a fi de descartar possibles patologies.

Riscos del sobrepés en mascotes

El sobrepés en les mascotes pot tindre molts efectes perjudicials per a la seua salut, com ara malalties cardiovasculars, respiratòries, diabetis o problemes en les articulacions, la musculatura i els ossos, sobretot, en edats avançades.

Per això, el control del pes de l’animal s’ha de fer durant tota la seua vida, però molt més en edats avançades, en les quals adequar l’alimentació i l’exercici que fan és encara molt més important.

I, per descomptat, davant de qualsevol alteració del pes de l’animal cal visitar el veterinari per a descartar patologies latents.