Cuina sostenible, és possible!
Fets tan quotidians com l’ús de l’aigua o el reciclatge de residus són part de la nostra rutina diària. Però, sabies que la forma de cuinar i utilitzar la cuina també pot contribuir a minimitzar el nostre impacte ambiental.
és eco, és lògic
Compartix
A continuació, et proposem uns consells per a fer-ho possible:
PRODUCTES LOCALS
Estos tipus de productes tenen com a característica principal que el seu origen està a menys de 100 quilòmetres del lloc de venda. Això, contribuïx, d’una banda, a la riquesa de la zona, ja que tots els productors són locals i, d’una altra, a reduir la petjada de carboni derivada del transport, ja que com més a prop està la destinació, menys combustible es necessita per a transportar el producte. Això s’aplica a qualsevol tipus de producte: fruites, verdures, peix, carn, etc.
PRODUCTES DE TEMPORADA
Els aliments de temporada són més frescos, saborosos i duradors, a més de ser econòmicament més assequibles. Pel que fa a les fruites i hortalisses, es tracta de ser respectuosos amb els cicles de vida de cada producte, collint-los només quan estan en el punt òptim de maduració. I pel que fa al peix, es recomana consumir els que complisquen les talles mínimes, segons l’espècie. Per exemple: 20 cm per al lluç o el llenguado, 11 cm per a sardines i molls o 9 cm per a l’aladroc, etc. És important fixar-se sempre en l’etiquetatge del producte per a consultar el seu origen.
EVITAR EL MALBARAMENT
Segons l’últim informe del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama), les famílies tiren 1.326 milions de quilos d’aliments a l’any, xifra que suposa 25,5 milions de quilos a la setmana o, el que és el mateix, 1,3 quilos d’aliments per llar, que representa el 4,5% de tots els aliments que es compren. Per a evitar-ho, podem fer unes quantes coses: en primer lloc, aprofitar les sobres per a cuinar altres plats (croquetes, pastissets, sopa, etc.), organitzar les compres a partir d’un menú setmanal per a evitar que els aliments es facen malbé, congelar el que no hem d’utilitzar, etc. Es tracta de fer un ús responsable del que comprem.
ESTALVIAR ENERGIA
Les llars consumixen més d’una cinquena part de tota l’energia que s’utilitza a Espanya, segons l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE). De fet, la cuina és l’estança de la casa que més energia consumix. Una llar mitjana consumix prop de 4.000 quilowatts-hora (kWh) a l’any, i només el frigorífic, el forn, la vitroceràmica i el rentavaixella acaparen més del 30% d’esta quantitat. Per a reduir-ne el consum, pots optar per plaques d’inducció, utilitzar olles, paelles i cassoles amb un diàmetre igual o lleugerament superior al de la zona de cocció, utilitzar olles de pressió i, fins i tot, aprofitar la calor residual de forns i plaques de cuina, apagant-los 5 minuts abans d’acabar de cuinar. D’altra banda, utilitzar el rentavaixella en comptes d’escurar a mà o optar pel microones en lloc del forn, de tant en tant, pot ajudar a reduir, considerablement, el consum energètic.
ALERTA AMB L'AIGUA
Utilitzar la llavadora o el rentavaixella només quan estiguen totalment plens pot ajudar-nos a estalviar entre 2.500 i 2.800 litres d’aigua cada mes. A més, el tipus de llavat també influïx en el consum, tant d’aigua com de llum. Procura utilitzar els llavats “eco” o de menys durada.
DESCONGELACIÓ D'ALIMENTS
Consistix a descongelar la quantitat justa d’aliment congelat (en un recipient net i impermeable) al frigorífic i consumir-lo o cuinar-lo en les 24 hores següents. És la manera segura que l’aliment recupere l’aspecte, el sabor i l’olor originals. Descongelar davall el raig d’aigua és una mala pràctica que, a més de malbaratar aigua, reduïx la qualitat gastronòmica del producte ja que el canvi brusc i ràpid de temperatura afecta les condicions organolèptiques de l’aliment.
DESPRÉS D'UTILITZAR, RECICLAR
• Els residus: des de les pells de fruites i verdures fins al solatge del café, els tovallons de paper o les restes de pasta o galletes es poden aprofitar per a fer compostatge i enriquir els cultius.
• L’oli usat: sabies que pot servir per a fer sabons o, fins i tot, per a elaborar biodièsel? Porta’l sempre al contenidor específic de l’ecoparc.
• El fem: distingir els residus entre paper i cartó, vidre i envasos és imprescindible i hem d’incloure-ho dins dels nostres hàbits quotidians.