Sostenibilitat i salut, aliats per a millorar el benestar 

Sostenibilitat i salut són aliats clau. Descobrix com les pràctiques sostenibles milloren el teu benestar diari. Com influïx la sostenibilitat en la salut?

és eco, és lògic

Compartix


La sostenibilitat suposa mantindre un equilibri entre els recursos naturals, el medi ambient i les necessitats de les persones a mitjà i llarg termini. Per este motiu, la sostenibilitat és bàsica per a la nostra salut, ja que influïx en:

  • La qualitat de l’aire que respirem. La contaminació ambiental té un impacte directe en la salut respiratòria de les persones.
  • La qualitat de l’aigua que consumim. El consum d’aigua contaminada s’associa a malalties gastrointestinals i infeccions.
  • La seguretat alimentària i la qualitat nutricional dels aliments. Els pesticides i els fertilitzants poden contaminar els aliments i el terra. A més, la desforestació i la pèrdua de biodiversitat poden afectar les propietats nutritives dels aliments.
  • La salut mental. Un entorn natural, net i saludable té un efecte positiu en la salut mental i el benestar de les persones. El contacte amb la natura reduïx l’estrés, l’ansietat i la depressió.

Beneficis de dur un estil de vida sostenible per a la salut

  • Un estil de vida sostenible busca reduir l’impacte ambiental i preservar els recursos naturals per a les generacions futures. També és una forma de vida més saludable i conscient que ens dona la possibilitat de viure en harmonia amb l’entorn.  
  • Ens anima a ser més actius, a fer exercici i a menjar aliments saludables.
  • Millora el nostre benestar emocional, perquè ens connecta amb la natura i això ajuda a generar hormones de la felicitat, com ara serotonina, dopamimina, endorfines i oxitocina.
  • Beneficia l’economia familiar perquè suposa un canvi d’hàbits de consum, com ara comprar de forma conscient només el que es necessita i controlar el consum d’energia i de recursos naturals.



10 hàbits sostenibles que milloren la salut

  1. Reutilitzar.
  2. Reciclar.
  3. Consumir els recursos naturals i l’energia responsablement: tancar l’aixeta, apagar els llums i usar peretes led, etc.
  4. Reduir el consum de plàstic.
  5. Consumir fruita i verdura de temporada i de proximitat perquè tenen menys petjada de carboni. Ajustem les racions per a evitar el malbaratament alimentari.
  6. Desplaçar-se de forma sostenible: a peu, en bicicleta, en patinet, en transport públic o compartint el cotxe (carsharing).
  7. Apostar pel disseny sostenible. Optar per l’ecodisseny i  
    la producció d’articles amb material reciclat.
  8. Cuidar els animals.
  9. Participar en activitats de neteja del medi ambient.
  10. Fomentar l’educació ambiental. Compartim amb la família i les amistats la importància de la sostenibilitat.

El paper de l’alimentació sostenible en la salut

La qualitat i la quantitat dels aliments que consumim són dos dels factors principals que determinen el nostre estat de salut. Una dieta sostenible protegix la biodiversitat i els ecosistemes i els respecta, i a més és accessible, justa i assequible. Per això, és important que actualitzem els hàbits alimentaris a l’hora de triar el menjar, per tal de reduir el malbaratament i la contaminació alimentària i també el consum excessiu de proteïnes, carn processada, greixos saturats, sucres i grans refinats, i que mengem més fruita, verdures, cereals i àcids grassos insaturats.