8 Claus per a educar en un consum responsable

Jo vull. M'ho compres? Regala-m'ho! La majoria de xiquets viuen en un univers en què qualsevol capritx o necessitat se satisfà quasi a l'instant. En esta societat orientada al consum és important marcar-los als menors algunes pautes perquè aprenguen a consumir de forma responsable.

és eco, és lògic

Compartix


Per a cada cosa que necessitem existix un producte o servici adequat. I si no existix, sempre hi haurà algú que l’invente. Ningú no pot negar que vivim en una societat orientada al consum, a satisfer les nostres necessitats (o capritxos) de manera immediata, generant en les persones una insatisfacció constant i volent sempre el producte de moda o l’última versió d’alguna cosa que ja tenim, encara que funcione i estiga perfecta.

Això es traduïx en objectes tecnològics, roba, cosmètica, etc. però també en actes socials, com ara anar a sopar al lloc de moda o la necessitat creada d’haver de viatjar a l’altra punta del món quan tenim uns dies de vacances, entre d’altres.


I què passa amb els xiquets?

Un és adult és capaç de valorar i analitzar els pros i contres d’un consum excessiu o innecessari. Però, quan este sentiment de consum es trasllada als menuts de la casa, este raciocini encara no està del tot assentat. És en este punt on, com a pares, hem d’actuar per formar el consumidor del futur, un consumidor que no només compre per impuls, sinó que busque uns valors darrere de cada acte de compra.

I en això es basa el consum responsable, que defensa la necessitat de la societat de canviar els seus hàbits, intentant ajustar-los a necessitats reals i buscant sempre que estos béns o servicis adquirits afavorisquen la conservació del medi ambient i la igualtat social.

En definitiva, el consum responsable es caracteritza per donar preferència a les empreses, productes i servicis que respecten l’entorn, cuidant sempre la qualitat, els materials utilitzats per a la producció i els beneficis per a la societat. Això és el que hem de traslladar-los.

 

L’exemple, el millor aliat dels pares

Els aniversaris, els Reis d’Orient o, fins i tot, una cosa tan habitual com anar a fer la compra al supermercat, pot convertir-se en l’excusa perfecta perquè els xiquets demanen tot el que se’ls ocorre. Els fa falta? Probablement la majoria de les vegades la resposta és “no”, però per raonar-los que no poden, ni necessiten, tindre tot allò que veuen, cal que els donem exemple. I, a més:

1. Deixa’ls participar en les decisions de compra. Si els animes a decidir o veuen com decidixes tu el que es compra al supermercat, perquè has triat un producte i no un altre, de segur que en prenen més consciència. A més, la visita al supermercat també servix perquè aprecien els aliments frescos de temporada, que solen ser d’origen local i, per tant, han necessitat menys recorregut per a arribar a la tenda, o la diferència entre comprar a granel o envasat, on s’utilitza molt més plàstic per a conservar. Són xicotetes accions que poden fer molt per ells i pel seu entorn.

2. Evita el malbaratament. Planificar les compres setmanals també ens ajuda a reduir el malbaratament, aprofitant molt més el que comprem i evitant tirar aliments en mal estat.



3. Vés amb compte amb el regal-esforç. Incentivar-los de comprar-los el joguet que volen si treuen bones notes o de vore una pel·lícula al cinema si s’ho mengen tot pot ser que funcione a curt termini, però se’ns pot girar en contra. Hem d’ensenyar-los a responsabilitzar-se de les seues faenes sense buscar sempre un benefici. Igual que tenen drets, també tenen unes obligacions. Associar el bon comportament amb l’obtenció d’un premi o recompensa, quasi sempre material, no els beneficia.

4. Alerta amb la paga. Saber administrar els diners que tenen els ajuda a ser responsables. Han d’aprendre a valorar la importància de l’estalvi. És com un exercici pràctic que els servirà quan es facen majors.

5. Regals. Una bona forma de gestionar el que els xiquets demanen per Reis, a l’aniversari o, fins i tot, pel sant, és dividir-los en 3 parts: un que necessite, un altre per compartir i jugar amb els altres i un que siga un capritx. Evitem aclaparar-los amb multitud de coses per ajudar-los a valorar-ho d’una altra forma. No es tracta de quantitat, sinó de qualitat.

6. La importància de les 3 “R”. Reduir, reutilitzar i reciclar és ensenyar als xiquets que no tot és d’un sol ús. Aprofitar els envasos, reciclar la roba, utilitzar només el detergent necessari, etc. Hi ha moltes accions que fan el nostre consum més eficient i, a més, tenen cura de l’entorn. Prendre consciència d’això és molt important.

7. Una pedra. Valorar objectes que, a simple vista, no valen res, però que ens recorden un dia de platja, l’olor del menjar de la iaia, la pintura amb què jugaves de menut, etc. Fins i tot allò més xicotet i insignificant pot tindre valor i ací radica la importància d’apreciar les xicotetes coses.

8. Compartir bons moments. Perquè no tot el que necessitem és material. Al final, un consum responsable és aquell que no es produïx. Compartir moments de diversió en família és el millor consum i, a més, no ens costa res!


El paper de Consum

Consum és signatari de la xarxa nacional del Pacte Mundial de les Nacions Unides des de 2011. Anualment, renova el seu compromís amb els 10 principis i els Objectius del Desenvolupament Sostenible. Entre les accions i projectes que es duen a terme des de la Cooperativa, destaquen el programa Profit de gestió responsable d’aliments, l’aposta contínua per la cura del medi ambient en totes les seues activitats i les més de 75 mesures de conciliació i igualtat per als seus treballadors.