Abandonament animal: com el podem evitar 

L’abandonament animal és, tristament, una realitat. La convivència amb les mascotes no sempre és un èxit, per això t’ensenyem a evitar-lo i a previndre’l.

mascotes

Compartix

Què és l’abandonament animal?

L’abandonament és el principal problema de benestar dels animals de companyia al nostre país. Encara que és un delicte i un problema greu per a la societat, la veritat és que, segons les estadístiques, només en 2020 van arribar als centres d’acolliment d’animals de companyia d’Espanya al voltant de 162.000 gossos i 124.000 gats.

Per què es dona l’abandonament animal?

Les raons que porten algunes persones a abandonar els seus animals en són moltes, però la principal és el factor econòmic. Les cries no desitjades són la segona raó i els problemes de comportament de l’animal, la tercera. Però totes les causes es poden previndre si ens parem a reflexionar abans d’adoptar un animal. 


És fonamental que ens plantegem si la nostra economia serà estable durant els 15 o 20 anys següents i si podrem sostindre l’animal, inclús si la nostra situació econòmica empitjora. Per a evitar les cries no desitjades, només haurem de consultar amb el veterinari quines mesures hem de prendre. L’esterilització és una solució, però n’hi ha d’altres. I, pel que fa als problemes de comportament, se solucionen amb educació, empatia, respecte i paciència i, quan faça falta, consultant un etòleg i/o un educador caní. 

Quines conseqüències porta l’abandonament animal?

La conseqüència principal de l’abandonament animal és el patiment dels animals, que de la nit al dia es veuen lluny de la seua família, sols, al carrer i sense saber com s’han d’alimentar o protegir. 

A més, si tenim en compte que la llei prohibix els animals errants, estos gossos i gats, si no patixen un accident o es moren de fam, solen acabar arreplegats per l’Ajuntament, que té l’obligació de fer-ho. Una vegada els arreplega, el destí de l’animal dependrà de si el municipi té protectora o només gossera. 

En la gossera, després d’un període de temps estipulat per l’ordenança municipal, l’animal és sacrificat. En la protectora li busquen una casa nova i, encara que no tots els animals la troben, la labor que duen a terme és fonamental per a donar esperança, aliment i recer als animals mentre els arriba una nova oportunitat. 

Com podem evitar l’abandonament d’animals

Les tristes conseqüències de l’abandonament animal es poden evitar si som responsables dels nostres actes. Som els humans els qui adoptem els animals de companyia i és la nostra responsabilitat donar-los una bona vida i, si no podem fer-ho, hem de buscar solucions que no els perjudiquen. 

El microxip identificatiu i tindre’ls censats en els nostres municipis són mesures obligatòries que poden ajudar a evitar l’abandonament i, per descomptat, també no mirar cap a un altre costat i denunciar els casos d’abandonament que puguem detectar. 

Però, sobretot, el que salva vides és l’estima i el respecte pels animals, considerar-los un més de la família i entendre que “ells mai no ho farien”.