Alternatives al plàstic en el súper

Troba l’equilibri entre materials pràctics i sostenibles

és eco, és lògic

24 abril 2019

Compartix

Alternativas al plástico en el súper


Com podem reduir el consum de plàstic

El plàstic està per tot arreu. Sense que ens n’adonem, és un dels materials que més ens envolta en el nostre dia a dia. Embolcalls, bosses, botelles, joguets… Són molts els productes que n’utilitzen. El principal problema amb què ens trobem és que, una vegada han complit la seua funció, si no es reciclen bé poden convertir-se en un perill greu per a l’entorn.


Per a combatre-ho, i més tenint en compte que les especificacions europees pretenen reciclar el 50% dels residus de la Unió Europea en 2020 i el 70% en 2030, cada vegada hi ha més iniciatives que treballen per desenvolupar materials menys nocius per al medi ambient, i que puguen ser una alternativa.

Alguns d’estos materials són:

- Pasta de dacsa: biodegradable i compostable

- Pasta de canya de sucre: biodegradable i compostable

- PLA: biodegradable i compostable

- Paper/Cartó/Fusta: reciclables, biodegradables i compostables

- Polipropilé: reutilitzable


Però, què signifiquen estos termes?

- Biodegradable: els envasos biodegradables es degraden quan estan en contacte amb el medi ambient, i es transformen en nutrients i biomassa. Podem trobar-hi productes com ara gots, plats o coberts, tant de paper o de cartó, com d’altres materials com pasta de dacsa, canya de sucre o PLA. I també tovallons o palletes de paper, entre d’altres.

- Compostable: un envàs compostable és biodegradable, però a més es composta. Això significa que es degrada en contacte amb la resta de residus orgànics per convertir-se en compost o adob. Els utensilis d’un sol ús utilitzats per a pícnics o reunions familiars, descrits més amunt, en són uns exemples.

- Reutilizable: són envasos que tenen múltiples usos i que només es consideraran residus quan ja no es reutilitzen, cas en el qual es reciclaran. És el cas de gots o copes reutilitzables o les bosses reciclades.

On podem reciclar-los?

- Els productes de paper: contenidor blau (paper i cartó).

- Els productes compostables: contenidor orgànic (marró).

- Els productes de plàstic reutilitzable: contenidor groc (plàstic).

Segons recomanacions d’Ecoembes, els productes de paper que porten residu orgànic s’han de tirar al contenidor marró.

Bosses reciclades

Entre les opcions per a substituir les bosses de plàstic de polietilé, és a dir, les de “tota la vida”, hi ha les bosses reciclades. Ara mateix, en el mercat podem trobar bosses amb el 70% de material reciclat. Estan fetes amb un únic material i normalment utilitzen tintes a l’aigua, que les fan més sostenibles i fàcilment reciclables. A més, solen ser reutilitzables, fet que n’amplia els avantatges de cara a la cura del medi ambient.


Altres opcions serien les bosses de paper reciclat o les bosses de ràfia, de les quals també podem trobar alternatives fetes amb plàstic reciclat; les bosses de roba, que tenen una vida útil molt llarga i es poden mantindre amb una senzill llavat; i fins i tot el carro portacompra, fàcil de transportar i amb una gran capacitat.