Consells en la cura de mascotes per a principiants 

Vols tindre la teua primera mascota? Descobrix quines responsabilitats t’esperen i una sèrie de consells perquè comenceu els dos de la millor manera possible.

mascotes

Compartix

El primer que hem de fer és informar-nos sobre les cures i responsabilitats que tindrem durant el temps que visca l’animal. Consultar un veterinari és una bona opció perquè ens done els primers consells i les pautes que hem de seguir abans que l’animal arribe a casa.

Cures en la higiene de la mascota

Les cures bàsiques per a una higiene correcta són similars en totes les espècies que podem tindre en casa: desparasitació, neteja del pelatge i una vigilància especial d’orelles, ulls, ungles i dents.

. Gossos: Quan un cadell arriba a casa, la desparasitació interna i externa sol ser el primer que du a terme el veterinari. Raspallar-los sovint, banyar-los periòdicament, netejar-los les orelles, els ulls i les dents i tallar-los les ungles i el pèl, en gossos de pèl llarg, solen ser les cures bàsiques.


. Gats: Són molt nets i es netegen ells mateixos, però així i tot hem de revisar si els hem de tallar les ungles, raspallar-los, netejar-los les dents, les orelles i els ulls i, molt important, mantindre’ls l’arener net.


. Conills: També són animals molt nets, però hem d’estar pendents d’alguns aspectes perquè tenen una pell delicada. No és recomanable banyar-los, però sí que els hem de raspallar totes les parts del cos. Hem de revisar-los les orelles, els ulls i les ungles i també s’han de desparasitar.


. Ocells: Si optem pels agapornis, els encanta banyar-se, per tant podem posar-los una banyera en la gàbia. També els hem de revisar les ungles i mantindre la gàbia neta. A més, no hem d’oblidar que els agapornis s’han de tindre en parella, no mai un únic exemplar en solitari. Per alguna raó són “els ocells de l’amor”.


Cures en la salut de la mascota

Una bona salut ens assegura una vida llarga, sense malalties i feliç. I si hi ha alguna cosa que determina en gran manera la salut d’un animal és l’alimentació. La més saludable sempre és l’alimentació natural, tant en cru o com cuinada, però en el mercat també hi ha pinsos de gran qualitat. Si optem pel pinso, ha de ser especial per a cadells fins al primer any de vida, aproximadament.

Cobrir les seues necessitats com a espècie és un altre dels punts clau per a una bona salut. En el cas dels gossos, han de fer exercici, olorar, jugar i relacionar-se amb els de la seua espècie. Per als gats és fonamental respectar-los el territori, jugar i mantindre’ls actius, físicament i mental.

Els conills també necessiten jugar, eixir de la gàbia i, sobretot, donar-los companyia perquè no estiguen tristos.

Per descomptat, a tots els hem de procurar el seu lloc en la família, un lloc confortable per a dormir i molt d’afecte.

Quan hem de visitar el veterinari

La visita al veterinari és el primer que s’ha de fer quan un animal arriba a casa per a assegurar-nos que té una bona salut. Si és així, el veterinari ens informarà dels següents passos que cal seguir, com la desparasitació interna i externa, les vacunes corresponents, el microxip identificatiu amb les dades de contacte del responsable i l’obertura de la cartilla sanitària.

. Gossos: Els cadells no poden eixir al carrer ni estar en contacte amb altres gossos fins que no tinguen posades les vacunes contra el parvovirus, el brom i la ràbia.


. Gats: Als huit mesos, els hem de posar la vacuna trivalent. Si són gats que ixen a l’exterior, ens hem d’informar d’altres vacunes que els protegisquen de malalties que puguen agafar al carrer.


. Per a altres animals: com els ocells, conills o rosegadors, cal visitar el veterinari especialitzat en animals exòtics. Els conills es poden vacunar a partir dels dos mesos de mixomatosi i de malaltia vírica hemorràgica. Els agapornis no requerixen vacunació, però són animals molt delicats i hem d’estar molt atents a la seua salut. S’han de desparasitar internament cada sis mesos, no els hem de posar microxip però sí que han de tindre cartilla sanitària.