El meu gos no vol menjar: per què? 

El teu gos no vol menjar i no saps per què? Pot ser per diverses raons i no s’han de passar per alt. Te les expliquem totes.

mascotes

Compartix

No és freqüent trobar-se esta afirmació, perquè la voracitat dels gossos és pràcticament indiscutible. Tot i això, pot passar. En eixe cas, el més important és no preocupar-se, sinó ocupar-se de l’assumpte. És molt possible que hi haja una causa darrere del canvi de comportament del nostre gos, i és convenient analitzar la situació a fons per a trobar una resposta. 


Si el nostre gos no vol menjar pinso, probablement es deu a dos raons principals: a la inapetència (és a dir, la falta d’apetit) o a la incapacitat (que vulga menjar, però que, per algun motiu, no puga). Anem pas a pas per a entendre per què en algunes ocasions, per exemple, el gos no vol menjar i només beu aigua. Com voràs, tot té una explicació.


Comencem per la inapetència. Les malalties metabòliques, hepàtiques o renals; les infeccions, els canvis en l’entorn, una malaltia en el tracte gastrointestinal o una intoxicació poden ser només alguns dels motius pels quals el gos no vullga menjar. No obstant això, de vegades, tot és més senzill del que sembla: pot ser que, al nostre gos, senzillament, no li agrade el pinso que menja.


Això no vol dir, necessàriament, que hàgem canviat de marca o de tipus de menjar (les races de gossos menuts són especialment reticents a les novetats), sinó que pot ser que mai li haja agradat i que arribe un punt en què es negue a menjar-ne més. En este sentit, una manera de saber si esta és la causa de la falta d’apetit és canviar el tipus d’aliment que donem al nostre gos. 


D’altra banda, si el nostre gos no vol menjar i està decaigut potser es deu a alguna cosa més relacionada amb les emocions. Hi ha gossos que poden relacionar uns certs aliments amb situacions desagradables o experiències negatives, i rebutjar-los automàticament. Altres vegades, pot ser que el menjar no els resulte prou apetitós. També poden donar-se situacions d’estrés, depressió o tristesa, canvis ambientals (per exemple, el canvi de les estacions) o èpoques de zel, que poden alterar el comportament del nostre amic pelut. 

Una altra cosa ben diferent és la següent: el gos no vol menjar i li fa soroll la panxa. En este cas, potser no hi ha una falta d’apetit, sinó una impossibilitat d’ingerir aliments, fet que es pot deure al dolor provocat per alguna patologia; a alguna malaltia en la cavitat oral; a la presència d’algun cos estrany en la boca, l’esòfag o el tracte gastrointestinal; tosca dental, o infeccions fortes en la boca. Per exemple, una de les patologies que es considera que està més relacionada amb la falta d’apetit dels gossos és l’anòsmia, una disminució del sentit de l’olfacte a causa d’una inflamació que afecta la mucosa nasal. 


Si tenim dubtes, i sobretot si esta situació s’allarga en el temps, és millor acudir al nostre centre veterinari de confiança per a comptar amb l’opinió d’un professional. Per a fer-ho, els mètodes de diagnòstic més comuns són la radiografia dental, l’examen radiogràfic de la cavitat abdominal o toràcica, l’ecografia, l’endoscòpia o l’anàlisi de sang i orina, entre d’altres.


En alguns casos, pot ser que calga ingressar el gos al centre veterinari per tal de proporcionar-li tractament d’hidratació intravenosa. Intenta no preocupar-te en excés. Per norma general, els gossos toleren bé este tipus de solució i, si és el que ens recomana el professional en qüestió, hem de fer-li cas.


Què puc fer si el meu gos no vol menjar?

Què puc fer si el meu gos no vol menjar és una premissa evident en este context. Si encara no tenim clar si portar-lo al centre veterinari, perquè sospitem que simplement ha avorrit el pinso que li donem, el millor és experimentar amb altres sabors i marques per a vore si aconseguim que recupere l’apetit. Això sí, qualsevol canvi en la dieta del nostre gos ha de ser progressiva. 


En este sentit, es recomana incorporar aliments humits, que solen ser més fàcils i agradables d’ingerir i de digerir. Si el gos els rebutja perquè estan freds, podem provar de calfar-los. Unes altres maneres de suscitar-li curiositat pel menjar és utilitzar menjadors puzle per a gossos o dispensadors de menjar que puguen estimular-los al mateix temps que s’alimenten. A més, podem oferir-li l’aliment amb la mà per a vore si així reacciona millor, i mesclar-lo amb pollastre o amb ou cada cert temps.