Què és l’esternut invers en gossos?  

T’expliquem què és l’esternut invers en gossos, per què es dona i si realment és perillós per al teu amic menut. No et perdes este article.

mascotes

Compartix


Segur que si tens gos, alguna vegada l’has vist esternudar, però... saps què és un esternut invers?, és realment perillós? L’esternut invers en gossos (també conegut com la tos invertida en un gos) és un tipus d’esternut on l’aire no ix expulsat pel nas, sinó que és aspirat cap a dins, cap al mateix conducte. És un reflex que el gos fa de manera involuntària i produïx un so paregut a un ronc.

Esta situació pot sorgir per diversos factors, però en general és perquè hi ha alguna part del sistema respiratori que s’ha fet estreta.

Causes de l’esternut invers

Si et preocupa l’esternut invers en gossos, les causes són fàcils de detectar. Sol aparéixer en moments de sobreexcitació, exercici excessiu, exposició a olors fortes o per la presència d’al·lèrgies o infeccions respiratòries. A més, hi ha algunes races de gos com els chihuahua o els buldog que són més propenses a experimentar esternuts inversos per la seua estructura anatòmica.

Encara que l’esternut invers pot semblar alarmant, en molts casos no és perillós i sol durar uns pocs segons. Durant un episodi d’esternut invers, el gos pot mostrar certa ansietat, símptomes com sorolls forts, estirament del coll o arcades. En estos casos, el més important per als amos és mantindre la calma i intentar tranquil·litzar la mascota, ja que d’una altra manera podrien empitjorar els símptomes.Remeis per a reduir l’esternut invers

Hi ha alguns remeis per a reduir l’esternut invers en gossos i que afecte el mínim possible l’animal:

  • Evitar l’exposició constant de la mascota a olors fortes com el fum del tabac o productes químics forts pot ajudar a reduir els episodis d’esternut invers.
  • Donar-los aigua els pot ajudar a suavitzar la irritació de la gola.
  • Bufar-los suaument a la cara els pot ajudar a relaxar-se.
  • Corregir-los la postura pot ser beneficiós. Alçar amb delicadesa el pit del gos amb les mans o fer-lo seure en posició vertical li pot facilitar la respiració.

És important saber que l’esternut invers en gossos no és perillós, la majoria dels casos és inofensiu, però si els episodis d’esternut invers són continuats, és recomanable consultar al veterinari, ja que un professional podrà valorar la salut de la mascota i descartar possibles complicacions.