Races de gossos en perill d’extinció

Coneixes les races de gos que estan en perill d’extinció? T’expliquem quines mascotes estan desapareixent del planeta sense que ningú puga fer-hi res.

mascotes

Compartix


Que el gos és el millor amic de l’home ja és més que sabut, però les nostres mascotes peludes podrien estar en perill d’extinció; concretament, diverses races originàries de diferents països. La baixa natalitat, l’encreuament amb altres gossos o l’efecte de les modes poden ser responsables que alguns dels nostres amics peluts passen a estar en perill de desaparéixer per a sempre.

Però, quines races de gossos estan en perill d’extinció real? És una amenaça alarmant per a les nostres mascotes en l’actualitat? La veritat és que ja hi ha hagut gossos en perill d’extinció que han acabat desapareixent. Per exemple, les races techichi, paisley terrier i brac du Puy.

Hi ha mascotes en perill d’extinció?

Dir que el gos està en perill d’extinció (en general) podria ser aventurar massa esdeveniments. No obstant això, sí que hi ha algunes mascotes que actualment corren este risc. Són les següents:

Pastor anglés ancestral

També anomenat bobtail, es reconeix per l’abundant pèl blanc i gris, i està en perill d’extinció al Regne Unit. Inclús els Beatles li van dedicar una cançó en 1968, "Martha My Dear", que li va escriure Paul McCartney al seu gos. Una de les raons de la desaparició gradual d’esta raça té a vore amb els canvis en l’estil de vida, ja que són gossos que necessiten moltes atencions i exercici, i no s’adapten bé als espais menuts.

Alà espanyol

Al nostre país, entre les races de gossos en perill d’extinció, destaca l’alà espanyol. Este gos era molt comú en el segle XIX perquè els exèrcits l’utilitzaven durant la guerra, per a la caça i el pasturatge. Però l’exèrcit no els va necessitar més, la caça va deixar de ser recurrent i van arribar noves races de gossos que el van substituir en el pasturatge.


Puli

Puli, pulik o hungarian puli és una raça de pasturatge originària d’Hongria, on és símbol nacional. De mida mitjana o xicoteta, destaca pel llarg mantell de rastes, que necessita bastants atencions. De caràcter amigable i afable amb els xiquets, és a més un gran gos guardià, per tant, que siga una de les mascotes en perill d’extinció és més preocupant encara.

S’adapta bé a la vida de la ciutat i del camp, encara que necessita bastant activitat física. El puli, també conegut com gos d’aigua hongarés, actualment encara s’usa per a fer pasturatge amb ovelles a la seua terra natal. Els pastors s’enorgullixen molt del puli i de les habilitats que té, fins al punt que tenen una dita que diu «No és un gos, és un puli».

El pulik és un gos segur de si mateix, molt intel·ligent i sensible amb el seu amo. També és un excel·lent gos de teràpia perquè és molt sensible a les necessitats d’ancians i malalts.

Affenpinscher

Esta mascota té una estètica molt diferent de la que hui dia busquen els seus amos. Es tracta d’un gos amb el cap gran, pelut i redó; i el pèl, negre, rull i curt. És originari d’Alemanya.

Lundehund

Un altre gos de raça menuda, que tenia com a principal funció caçar aus. Destaca perquè té sis dits en les potes i articulacions en el bescoll, per tant, pot moure el cap més que qualsevol altre gos. Possiblement, l’extinció del lundehund es deu a la mescla que té amb altres races.

D’origen noruec, el nom deriva del prefix lunde-, que significa ‘gos’. El lundehund es va desenvolupar per a caçar aus i els ous d’estes. Té la cua doblegada cap a l’esquena i el color del mantell pot variar entre marró, blanc i gris.

Black and tan coonhound

La traducció podria ser ‘negre i moreno caçador d’ossos rentadors’ i és una de les sis varietats reconegudes dins de la família dels coonhound. Es va desenvolupar als Estats Units per a ajudar a capturar els xicotets mamífers que destrossen camps i cultius. És un gos coniller de mida gran, amb ossos forts, bona musculatura i cap amb morro prominent.