Significat de lladrucs i miols

El maulit dels gats, els lladrucs del gos o els sons del conill ens poden donar molta informació d’ells i del seu estat d’ànim. T’agradaria entendre’ls?

mascotes

Compartix

Chica con su perro - ¡Guau! ¡Miau! ¿qué me quiere decir?

En el cas dels gossos, és evident que cada lladruc és diferent i ens informa de l’estat emocional del gos. Només cal observar una miqueta la nostra mascota per a poder entendre les seues reaccions. Però els gossos no es comuniquen només amb el lladruc, sinó que disposen d’un repertori que inclou el grunyit, l’udol, el bufec, els gemecs, els crits, els pantaixos i els sospirs.

Per a saber exactament per què lladra un gos hem d’observar també el seu llenguatge corporal; sobretot, la posició de la cua i les orelles. 

Hi ha alguns lladrucs bàsics que convé conéixer:

-Territorial: lladruc fort i repetitiu amb el qual busca espantar un intrús.

-D’avís/alarma: lladruc greu i espaiat per a avisar-nos d’algun perill.

-Per por: lladruc curt i agut que fa el gos, i s’allunya de l’amenaça.

-Per a jugar: és un lladruc repetitiu i agut per a convidar a jugar.

-Per a cridar l’atenció: lladruc agut, insistent i repetitiu.

-De frustració: lladruc compulsiu, en to alt, en moments d’ansietat.

-D’excitació: lladruc alt, constant i rítmic. Denota que està content.


Però sabies que el lladruc es pot entrenar? Encara que es tracta d’un entrenament que cal fer amb un educador caní, ja que s’ha de fer bé per a no confondre el gos, podem aconseguir que un gos “lladraire” regule el lladruc amb entrenament. Així, el gos lladrarà o deixarà de fer-ho a la nostra ordre.

Maulits

Els gats també es comuniquen amb els humans i amb altres animals mitjançant el maulit. De fet, les gates mares fan servir el maulit per a comunicar-se amb les cries i és així com aprenen a comunicar-se oralment.

Per a entendre els maulits del nostre gat hem d’estar atents a la duració, l’entonació i la intensitat. A més del maulit, el gat també es comunica mitjançant altres sons com el ronc, amb el qual ens fa saber que es troba a gust, o el grunyit. 

Estes són les claus bàsiques per a diferenciar els maulits:

- Segons el destinatari: els gats es dirigixen a altres gats amb un maulit fort, però fan servir un maulit més suau per a dirigir-se a les persones.

- De petició: quan el gat vol demanar-nos alguna cosa (menjar, aigua, eixir de l’habitació…) fa servir un maulit curt suau.
 
- Per a saludar: amb un maulit suau.

- De zel: són constants, llargs i molt forts.

Conills

Encara que els conills es comuniquen, principalment, amb el llenguatge corporal, ells també tenen l’habilitat d’emetre un rang de sons molt variat. Observar-los és important per a conéixer les seues necessitats.

Un dels sons més comuns és l’esbufec. En conills mascles sense esterilitzar és senyal d’aparellament, mentre que en conills esterilitzats, ja siguen mascles o femelles, indica entusiasme. Si tens un conill, l’hauràs vist esbufegar quan li dones el menjar.

 Altres sons són: el crit quan estan en perill; el cruixit de dents quan estan a gust; el repic amb les potes posteriors per a avisar d’un perill o el grunyit de les femelles sense esterilitzar per a defensar el seu territori.

Ocells

Si hi ha uns animals que ens alegren amb els seus cants són els ocells. Amb este so es comuniquen amb altres ocells. Encara que es desconeix exactament quin és el significat del cant dels ocells, la veritat és que escoltar-los sempre és motiu d’alegria.