La intel·ligència dels gossos: el que no sabies

La intel·ligència dels gossos resulta fascinant. Tenen tantes capacitats que poden participar en treballs especials del cos de policia, pasturatge, rescats i mol tmés.

mascotes

Compartix

Nivell d’intel·ligència d’un gos 

Tradicionalment, la intel·ligència dels gossos s’ha mesurat per les seues habilitats i per la seua capacitat d’ensinistrament i d’obediència. No obstant això, estos paràmetres limiten el gos i per a poder mesurar la seua intel·ligència cal tindre en compte també el seu instint, la seua capacitat adaptativa i de resolució de problemes, la seua intel·ligència emocional i, en últim lloc, la seua predisposició al treball, a la col·laboració amb l’ésser humà i a l’obediència.


Treballs que poden exercir els gossos 

Són molts els treballs que poden exercir els gossos, però és important destacar que han de fer-ho sempre col·laborant amb el seu guia. El gos no treballa mai sol i, de fet, com més vincle tinga amb el seu guia, més rendiment i més possibilitats d’èxit tindrà. Però els gossos de treball continuen sent gossos i han de tindre una vida normal en família, com qualsevol altre gos.

Las tasques que poden exercir són moltes i es poden dividir en diversos grups:

  • Teràpia: utilitzats per professionals, servixen d’element de motivació per a persones que han de seguir una teràpia física o emocional. El gos viu amb el seu guia i es desplaça al lloc de la teràpia.
  • Assistència: viuen amb una persona que té una malaltia o una limitació física o psíquica i l’ajuden a fer les tasques diàries, com els gossos pigall o els que acompanyen les persones sordes i els avisen que toquen al timbre, o els que són capaços de detectar una pujada o baixada de sucre en una persona diabètica.
  • Servici: utilitzats pels cossos de seguretat com bombers, policia o unitat mòbil d’emergències per a fer tasques com ara detecció d’estupefaents, de bombes o de diners. També els gossos que busquen persones, ja siga per una olor de referència per a trobar una persona desapareguda o per a olorar amb la finalitat de rescatar persones després d’una catàstrofe, com ara un terratrèmol o un esfondrament.
  • Detecció de malalties: són capaços de detectar, mitjançant l’olfacte, malalties com el càncer, per això s’utilitzen en l’àmbit de la investigació. 
  • Pasturatge: s’encarreguen de cuidar i protegir els ramats d’animals: ovelles, cabres, vaques… en un entorn rural.

Les races de gossos més intel·ligents 

A partir de la història de cada raça i de les seues capacitats i habilitats innates, alguns estudis han elaborat una llista amb les races més intel·ligents, com ara el border collie, el caniche, el pastor alemany, el golden retriever, el dòberman pinscher i el retriever del Labrador. 

Algunes races que, tradicionalment, s’han utilitzat per a algunes activitats mostren més predisposició per a fer eixa tasca d’una manera instintiva i, inclús, sense necessitat d’un entrenament. És el cas del border collie per al pasturatge, del mastí per a la cura del ramat o per la protecció d’un lloc, del pastor alemany o del pastor belga malinois per a trobar persones, del basset hound per a buscar qualsevol cosa o persona seguint un rastre d’olor, o del terranova per al rescat de persones en l’aigua.

El fet que algunes races conserven l’instint per a alguns treballs fa que a l’hora d’entrenar l’animal no sols ho faça amb gust, sinó que per a ell és un joc que el fa sentir-se feliç.