El llenguatge dels gossos i com es pot entendre
El llenguatge dels gossos és ampli i molt variat. Un lladruc, un grunyit o un badall, depenent del context, pot significar moltes coses. Descobrix-ho!
mascotes
Compartix
“Només li falta parlar”. Quantes vegades hem sentit esta frase d’algun gos, sense adonar-nos que els gossos parlen. No com els humans, però els gossos es comuniquen constantment. Només hem d’aprendre a llegir el seu llenguatge.
Quin llenguatge utilitzen els gossos per a comunicar-se?
Els gossos es comuniquen a través del llenguatge corporal; mitjançant sons, com el lladruc i el grunyit, i amb l’olfacte. Així expressen les seues emocions, desitjos i necessitats.
Els gats també es comuniquen amb nosaltres i amb altres espècies a través del cos, sobretot, amb el cap, les orelles i la mirada. I també mitjançant sons o vocalitzacions, com ara el ronc, els bufits i els maulits.
La comunicació corporal dels gats i els gossos és diferent, sobretot, en el moviment de la cua i les orelles, i això fa que a vegades siga difícil que s’entenguen. Això ens ajuda a entendre allò d’“estar com el gat i el gos”.
Els lladrucs: l’idioma dels gossos
És important saber que, quan un gos lladra, en realitat s’està expressant, per això no hem de tallar el lladruc ni castigar-lo, sinó tot al contrari. A través dels lladrucs, els gossos expressen temor, excitació, necessitat, petició d’atenció…
Si els observem amb deteniment, ens adonarem que el lladruc no és igual en cada moment i aprendrem a detectar-ne el significat. Un lladruc insistent i curt abans d’eixir de casa, acompanyat de voltes i salts, pot significar excitació i alegria. Si el gos s’asseu davant nostre i ens fa lladrucs curts mentre ens mira la butxaca, pot significar que vol un premi. Per això sempre s’han de tindre en compte diversos factors, com ara la situació, la forma del lladruc, l’expressió corporal… per a saber el que ens volen dir.
El grunyit també és de gran importància per a la comunicació dels gossos. Sol ser mal entés pels humans, que solen tallar-lo, quan és vital per als gossos, sobretot, en la comunicació entre ells. Si els deixem expressar-se amb llibertat, el grunyit pot evitar-nos molts problemes, ja que, en molts casos, significa “aparta’t, m’incomodes”. Un gos equilibrat entendrà el missatge i s’apartarà del gos que ha emés el grunyit. En canvi, si castiguem el grunyit, el gos incomodat o temorós no sabrà gestionar el seu temor i podrà tindre altres reaccions, com ara atacar o fugir. Per tant, el grunyit és només un avís que el nostre gos no està còmode i hem d’oferir-li seguretat i tranquil·litat.
Com s’entén la comunicació canina?
El més important és l’observació. Si tenim vincle i paciència amb el nostre gos, podrem entendre el seu llenguatge. Ja sabem que el moviment de la cua i les orelles és fonamental en la seua comunicació. Per exemple, la cua entre les potes denota por i moure la cua ràpidament pot ser alegria, però si la mou massa ràpid, significaria excitació.
Professionals com ara veterinaris, etòlegs i educadors canins poden ajudar-nos a entendre estos senyals. A més, podem seguir-los en xarxes socials o consultar llibres, blogs o plataformes professionals.
Com sé si el meu gos em parla?
El teu gos et parla. Pots estar-ne segur. Els humans som els seus guies i ells han desenvolupat una manera de comunicar-se amb nosaltres, per supervivència. Constantment ens observen, detecten el nostre estat d’ànim i aprenen el nostre llenguatge perquè els puguem entendre. Quan ens miren, s’assenten, ens mouen la cua, lladren… s’estan comunicant. Per això, és molt important no ignorar el seu comportament.
Com em puc comunicar amb el meu gos?
“El meu gos m’entén quan li parle”. Això és el que creiem quan convivim amb gossos. I és cert, encara que no del tot. Els gossos entenen moltes paraules, es diu que poden entendre’n fins a 160. La veritat és que aprenen per repetició i associen la paraula a l’acció que fem.
Per exemple, quan diem “anem”, “al carrer”, “pren”, “pilota” o “seu”, ho associen a l’acció i al benefici que els aporta esta acció. Els gossos s’esforcen molt per a entendre’ns i complaure’ns perquè volen vore’ns feliços.