Menjar sa per a gossos

L’alimentació de les mascotes és tan important com la nostra. Alimentes saludablement la teua mascota? Saps quin és el menjar més sa per a un gos?

mascotes

Compartix

Una bona alimentació és sinònim de salut i benestar. Per això, com més natural i equilibrada siga la dieta dels gossos, millor funcionarà el seu organisme i augmentarà així la seua qualitat i el temps de vida. 

Els responsables de gossos són cada dia més conscients, per això està en alça el desig d’alimentar les nostres mascotes amb una dieta que estiga més d’acord amb la seua naturalesa. Però abans de començar amb un canvi en l’alimentació, és molt important estar ben informat i saber quines són les necessitats nutricionals de l’animal i l’estat de salut. És fonamental que les pautes de la nova dieta estiguen marcades per un veterinari especialitzat en nutrició canina.

Alimentació saludable per a mascotes

L’alimentació natural no és donar al gos les sobres del nostre menjar, sinó preparar una dieta especialment per a ell, que estiga més d’acord amb el que l’animal menjaria en la seua naturalesa i sempre tenint en compte les característiques del gos, com ara l’edat, l’estat de salut, les necessitats nutricionals, l’activitat que realitza, la mida… Per això és fonamental que un veterinari nutricionista dissenye la seua dieta. 

Hi ha diverses maneres d’alimentar de manera saludable els nostres gossos i totes són vàlides. En cada cas, es tracta de triar la que s’adapte millor al nostre gos i al nostre estil de vida, i també s’ha de tindre en compte el temps que tenim per a preparar-li el menjar. 

Però, com la triem? La dieta Barf, la dieta natural cuinada i l’alimentació basada en la medicina veterinària tradicional xinesa són diferents sistemes que poden ajudar els gossos a estar més saludables, sempre que triem la que s’ajuste a les seues necessitats. Tot seguit coneixerem en què consistixen estes dietes i quins beneficis tenen.


Podem definir la dieta Barf (biologically appropriate raw food) o ACBA, en valencià (alimentació crua biològicament adequada), com un sistema que subministra a l’animal els aliments crus, tal com els trobaria en la naturalesa. Inclou carn, vísceres, òrgans, múscul, ossos carnosos, ous i, en quantitats inferiors, fruita i verdura.

Esta dieta aporta molts avantatges, com ara evitar els additius químics i els processats, eliminar la tosca dental, afavorir la relaxació del gos gràcies a la masticació, evitar al·lèrgies i intoleràncies o reduir el risc de malalties cardíaques, entre moltes altres. Però també s’han de tindre precaucions, com ara vigilar quan mengen ossos i els bacteris que puga haver-hi en alguns aliments crus.


L’alimentació natural cuinada és una alternativa a la dieta Barf per a qui no vulga donar-los aliments crus, per a als gossos que no els toleren o per als qui no vulguen donar-los ossos. Es tracta d’una opció sana que aporta beneficis similars a la dieta Barf per a la salut, però l’aliment s’administra cuinat a baixa temperatura i a trossos, cosa que evita la proliferació de bacteris. En els dos casos, s’han de tindre en compte les necessitats nutricionals de cada animal. 

La dieta basada en la medicina veterinària tradicional xinesa és una modalitat d’alimentació terapèutica que s’administra de manera personalitzada a cada gos, després del diagnòstic holístic de l’animal dut a terme per un veterinari especialitzat en la matèria. Esta alimentació es pot triar simplement com a prevenció i millora de la salut; com a tractament d’una malaltia com problemes de la pell, al·lèrgies, artritis…, o com a teràpia conjunta per a complementar un tractament d’una malaltia.