Nova llei d'espècies exòtiques invasores

Porcs vietnamites, serps pitó, tortugues de la península (originàries de Florida) i varà de la sabana han deixat de ser mascotes. Estes són les últimes novetats que el Govern va incloure en el Catàleg d’Espècies Exòtiques Invasores el març passat, per considerar que suposen un greu perill per a la biodiversitat. A continuació et contem què cal fer si en tens una.

mascotes

Compartix

SOS para la biodiversidad: Especies Exóticas Invasoras

Què és una espècie invasora?

Les espècies exòtiques invasores són animals que no són autòctons del territori espanyol i que, si són alliberats en el nostre medi natural, suposen una amenaça ecològica per a les espècies silvestres autòctones i també per a l’economia, especialment per a la producció agrícola, ramadera i forestal, i fins i tot per a la salut pública.

Davant l’expansió creixent d’estes espècies, el Govern, per mitjà del Ministeri per a la Transició Ecològica, va crear un catàleg d’espècies exòtiques invasores (Reial decret 630/2013, de 2 d’agost) que ha anat ampliant progressivament. En este moment arreplega més de 100 animals diferents.

 I ara, què?

Des del març passat es prohibix la possessió, el transport, el trànsit i el comerç d’estos quatre animals, així com la seua introducció en el medi natural. Però que ningú no s’espante, perquè els podrem continuar tenint amb nosaltres, encara que haurem de complir uns requisits abans de l’1 de gener de 2022. Les Administracions de les comunitats autònomes són les encarregades de posar en marxa les mesures necessàries perquè els animals adquirits abans del 31 de març de 2019 queden legalitzats.

Els requisits mínims que s’exigixen als propietaris d’estos animals seran:

- Sol•licitud de tinença: omplir un formulari per a informar sobre la possessió de l’animal a les autoritats competents de cada comunitat autònoma.

- Esterilització dels animals (en els casos que establisca la llei).

-  Identificació de l’animal mitjançant microxip o un altre sistema i registre veterinari.

 Signatura d’una declaració responsable per part del propietari.

- Informar, amb caràcter immediat, de l’alliberament accidental de l’animal.

- Es prohibirà la comercialització, reproducció o cessió d’estos animals.



SOS para la biodiversidad: Especies Exóticas Invasoras


Si alguna persona no pot complir estos requisits, pot entregar la mascota de manera voluntària als centres que habilite cada comunitat autònoma amb esta finalitat.

En el cas de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, es prepara una normativa que arreplegarà la informació necessària per a procedir a la legalització d’estos animals i com ho han de fer els responsables, que es publicarà en breu a la seua pàgina web. De moment, els interessats poden telefonar al 012 per a sol•licitar informació. A més, la Conselleria ha arribat a un acord amb el Col•legi Oficial de Veterinaris de Catalunya per a col•laborar, que posarà a la disposició de la Conselleria diversos centres per a l’esterilització dels animals. Quant a l’arreplega, des d’esta comunitat autònoma estan habilitant els Centres d’Animals Exòtics de la Generalitat, a més d’arribar a acords amb santuaris privats.

Des de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana també hi treballen. Per a sol•licitar informació i la declaració de tinença de l’animal cal dirigir-se al Servici de Vida Silvestre de la Conselleria. En el cas de voler entregar l’animal, els responsables poden deixar-lo en alguns dels Centres de Recuperació de Fauna de la Comunitat Valenciana, on se’ls aplicarà l’eutanàsia com marca la llei.

Per tant, mentre les comunitats autònomes es preparen per a poder portar a terme esta legislació, el millor és continuar cuidant les mascotes de manera responsable i consultar les autoritats competents per a legalitzar la situació d’estos animals.