Parvovirosi en gossos

Sospites que la teua mascota pot tindre parvovirosi canina? T’expliquem quins són els principals símptomes de la parvovirosi en gossos i el seu tractament.

mascotes

Compartix

La parvovirosi canina, també conegut com parvovirus o “la parvo”, és una malaltia vírica que afecta, sobretot, els cadells amb més de 6 setmanes de vida, quan comencen a perdre els anticossos que els proporciona la llet materna. Encara que, això sí, també es pot donar parvovirosi en gossos adults.

La parvovirosi canina actua lesionant les cèl·lules de l’epiteli intestinal, fet que afavoreix que els bacteris que normalment estan presents en la flora intestinal es desplacen al torrent sanguini. A conseqüència d’açò, es produïx una infecció generalitzada.

És un virus molt infecciós i es transmet pel contacte amb la femta. En la majoria dels casos, el contagi resulta mortal. Per este motiu, és crucial vacunar els nostres amics de quatre potes contra la parvovirosi canina.


Parvovirosi canina: principals símptomes

La parvovirosi en cadells és la més habitual, encara que també hi ha casos de parvovirosi en gossos adults (menys freqüents si estan vacunats). En qualsevol cas, en el moment en què es detecten qualsevol dels següents símptomes cal acudir immediatament al veterinari:

Problemes intestinals: Els símptomes poden anar des de la diarrea hemorràgica, el vòmit, la deshidratació o la febre fins a la feblesa i l’estrés. En qualsevol cas, afecta el sistema limfàtic del gos, per la qual cosa li disminuirà les defenses.

 

Problemes cardíacs: són menys freqüents. El virus també pot afectar-li directament el miocardi i provocar la mort sobtada del cadell.

Quins són els dies crítics de la parvovirosi? Els símptomes d’esta malaltia apareixeran entre 5 i 15 dies després que la nostra mascota haja estat en contacte amb el gos infectat. La duració de la malaltia, això sí, és variable; en general, dura entre 5 i 7 dies, encara que pot allargar-se.

És important tindre en compte que la parvovirosi canina és molt resistent i pot mantindre’s en el cos del nostre gos fins a un any.


Com puc evitar que el meu gos es contagie de la parvovirosi

 

Què es pot fer per a evitar la parvovirosi canina? Hi ha dos principals pautes a seguir:

 

Es essencial vacunar el nostre gos. Els professionals recomanen fer-ho entre les primeres 6 i 8 setmanes de vida del gos. Després, haurem de seguir vacunant-lo fins als 4 mesos.

Evita que jugue amb gossos que no estan vacunats. Assegura’t que el teu gos passeja per zones netes i que no es relaciona amb gossos que no estan vacunats, especialment si encara no han acabat la pauta de vacunes.

Algunes races de gossos són més propenses a infectar-se de la parvovirosi canina; per exemple, el rottweiler, el pit bull, el dòberman, el pastor alemany i l’springer spaniel.

Així i tot, si la nostra mascota té parvovirosi, hi ha tractament. El millor és acudir a un professional, encara que la majoria de remeis passen per processos de rehidratació, transfusions de sang i antibiòtics.