Quant costa mantindre un gos o un gat? 

Saps quant costa mantindre una mascota cada mes? Ací et detallem què necessites per a mantindre un gos, un gat o un altre animal.

mascotes

Compartix

Els animals sempre porten alegria a les cases, però també obligacions i cures que suposen una despesa econòmica. Un gos pot viure una mitjana de 15 anys, i un gat, inclús més de 20, per això és important saber quant ens costarà mantindre’ls.

Quant costa a l’any mantindre un gos?

  1. Adquirir l’animal: és la primera despesa. L’adopció responsable és una bona opció que, a més de salvar una vida, és econòmica, perquè només hem d’abonar les despeses ocasionades per l’animal a la protectora, que solen incloure el microxip, les primeres vacunes, la primera desparasitació interna i l’esterilització. El preu per adopció depén de la protectora, però sol ser de vora els 170 euros. Per a qui preferisca comprar-lo, hi ha centres de cria professionals i el preu depén de la raça i del pedigrí de l’animal. Ací, els preus poden arribar a milers d’euros.
  2. Alimentació: un menjar de qualitat ens pot estalviar molts diners en visites al veterinari. N’hi ha moltes opcions: pinso tradicional, pinso amb ingredients naturals, menjar humit i alimentació natural, en cru o cuit. La quantitat que ha de prendre el gos depén del pes, de l’activitat diària i de l’edat, i, en cas de dubte, cal consultar el veterinari. També hi ha llepolies mastegables naturals que els ajuden a alliberar estrés per mitjà de la masticació. El preu dels pinsos varia molt en funció de la qualitat i de la marca, però un sac de 12 kg de pinso de gamma mitjana/alta pot costar al voltant de 50 euros. 
  3. Visites al veterinari: hi hem d’acudir per a posar-li les vacunes obligatòries, com la de la ràbia o la heptavalent, i altres d’opcionals com la de la leishmània. La desparasitació interna sol ser trimestral i per a l’externa hi ha diverses opcions, com ara collarets d’entre 6 i 8 mesos de duració, pipetes mensuals o pastilles mensuals o trimestrals. També hem d’anar al veterinari a fer revisions rutinàries per possibles malalties o accidents. Les vacunes solen costar vora els 50 euros; les pipetes, 12 euros, i la desparasitació interna, 8 euros. 
  4. Accessoris per al benestar: són despeses puntuals, com ara el llit, les mantes, els collarets i arnesos, la corretja, els  joguets, la cistella de transport, el cinturó de seguretat per al cotxe o la xapa identificativa. També convé tindre a casa una farmaciola de primers auxilis per a les mascotes. En este cas, els preus varien molt, però podem trobar collarets des de 4 euros, llits a partir de 10 euros i arnesos a partir de 6 euros.
  5. Higiene: hem de tindre un xampú adequat per a cada animal i, en els casos en què siga necessari, portar-los a la perruqueria. El preu del bany depén del pes del gos, però sol ser de 15 euros per a un gos de 15 kg. 


Quant costa portar un gat al veterinari?

  1. Visites al veterinari: són menys freqüents en un gat que en un gos, ja que, com que no ix de casa, està menys exposat a algunes malalties. Però requerix vacunes, com la de la ràbia i d’altres; microxip, desparasitació i anàlisis rutinàries. El preu de les vacunes sol ser d’uns 30 euros.
  2. Accessoris: per als gats és molt important l’enriquiment ambiental, per això, si volem que mantinguen la salut, hem de posar-los rascadors, joguets i altres objectes perquè tinguen una vida tan semblant a la natura com siga possible. També un llit. Els rascadors i les torres per a gats tenen preus entre 18 i 50 euros. 
  3. Alimentació: no els ha de faltar menjar de qualitat i una font d’aigua. Un sac de 15 kg de pinso de gamma mitjana/alta costa al voltant dels 60 euros.

Què necessita una mascota per a mantindre’s saludable?

L’Organització Mundial de Sanitat Animal ja va enunciar, en 1965, les cinc llibertats en matèria de benestar animal, que són: ser lliure de fam, set i desnutrició; lliure de temor i d’angoixa; lliure de molèsties físiques i tèrmiques; lliure de dolor, de lesió i de malaltia, i lliure de manifestar un comportament natural.


A més d’estes cinc llibertats, per a una mascota és molt important l’afecte i el respecte de la família, que l’entenguen i li permeten comportar-se d’acord amb la seua espècie, i que tinga una vida familiar equilibrada i feliç.