Qui protegix els animals?
Què ha de fer un ciutadà si veu algun animal en situació de perill? Des de fa alguns anys s'han començat a crear unitats especialitzades en protecció de medi ambient i animals. Estos són els cossos de seguretat i institucions a què cridar o acudir en cas de maltractament u abandó animal.
mascotes
Compartix
El 14 de febrer passat, el Congrés va aprovar per unanimitat modificar el Codi Civil perquè tots els animals siguen considerats éssers vius dotats de sensibilitat. Un fet que podria obrir la porta a la creació d’una llei marc estatal de protecció dels animals.
Mentre això ocorre, al nostre país hi ha lleis a les quals ens podem acollir per a protegir els animals, com és l’article 337 del Codi Penal, les lleis de Protecció Animal de cada comunitat autònoma i les normatives dels ajuntaments.
Però, qui s’encarrega de fer complir estes lleis? A qui hem de telefonar si veiem un cas d’abandonament o de maltractament animal? Las Forces de Seguretat tenen la funció de fer complir la llei, cadascuna segons les seues competències, per la qual cosa també són els encarregats que es complisquen les lleis de protecció animal.
Principalment, són dos els cossos que tenen competència per a protegir els animals i el medi ambient: el Servici de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil i la Policia Local. La Policia Autonòmica, en aquelles comunitats on n’hi ha, també en té algunes competències.
Protecció de les mascotes
La protecció dels animals de companyia és competència dels ajuntaments, per la qual cosa serà la Policia Local de cada municipi l’encarregada de vetlar per ells.
Des de fa uns anys, gràcies que ha crescut la sensibilitat per la protecció dels animals, s’han començat a crear unitats especialitzades en protecció del medi ambient i els animals, fet que suposa un gran avantatge, ja que estos professionals saben en tot moment la manera de procedir davant d’un cas d’abandonament o maltractament animal.
Els ajuntaments, através de la Policia Local, tenen la competència de protegir els animals decompanyia als municipis, mentre que el Seprona de la Guàrdia Civil pot actuaren tot el territori nacional.
Una d’estes unitats és Uproma, la Unitat de Protecció Mediambiental i Benestar Animal de la Policia de Castelló, que ja porta quatre anys de funcionament. En 2017 ha rebut el reconeixement de l’Observatori de Violència Animal, en la primera convocatòria a escala nacional dels Guardons per als Servicis Policials per a la Protecció dels Animals.
Uns altres exemples són la Unitat de Protecció Animal (Uproa) d’Alacant, Benestar Animal de Sogorb, Torrent i Burjassot, la Unitat Verda de València i la Unitat Rural de Medi Ambient (URMA) de Callosa de Segura. Estos municipis disposen, dins de la seua Policia Local, d’organismes específics de protecció dels animals.
I a les zones rurals?
El Seprona té competència per a actuar en tot el territori nacional en temes relacionats amb la protecció del medi ambient i de tot tipus d’animals, no només els de companyia.
Però, de vegades, les coses no estan tan clares. I si veig un animal vagant per la muntanya i no sé a quin municipi pertany? Si no sé si és un animal autòcton, exòtic o si és perillós? I si em trobe un ocell ferit? En cas de dubte, es recomana contactar sempre amb el 112 i ells ens enviaran la força de seguretat que corresponga.
Els ajudants de la Policia
Però la Policia Local i el Seprona no estan sols. A més de la creixent conscienciació ciutadana, disposen d’altres organismes i persones per a defensar els animals. És el cas dels advocats. A Espanya ja són molts els Col·legis Oficials d’Advocats que han creat una Secció de Dret dels Animals, amb advocats que s’estan especialitzant i que ja comencen a col·laborar amb les protectores d’animals.
De fet, davant d’un cas de maltractament animal, són les Protectores les que han de posar la denúncia i treballar amb un advocat especialitzat en Dret Animal perquè cap cas de maltractament o abandonament no quede impune. També hi ha altres organismes, com l’Associació de Policies pels Drets dels Animals (APDA), on es poden assessorar i informar, l’Associació Parlamentària per a la Defensa dels Animals (APPDA) o l’Observatori de Justícia i Defensa Animal.
Més info | Telèfons de contacte |
Seprona | 062 |
Policia local | 092 |
Qualsevol dubte Emergències | 112 |