Ràbia en els gossos: què és i com la podem previndre 

T’expliquem què és la ràbia en els gossos i com la podem previndre. Descobrix consells per a detectar-la a temps i protegir la salut de la teua mascota. No t’ho perdes!

mascotes

Compartix


Què és la ràbia en els gossos i quins símptomes provoca?

La ràbia canina és una de les malalties infeccioses virals més conegudes. Si bé és una patologia que es pot transmetre a tots els mamífers, incloses les persones, es considera que els gossos en són els transmissors principals a nivell mundial. És una malaltia mortal i, per això, és imprescindible previndre-la, contindre-la i intentar eliminar-la.

La ràbia està causada per un virus que afecta principalment el sistema nerviós central, i s’estén i s’acumula en grans quantitats en les glàndules salivars del gos, fet que genera molta producció de saliva (infectada al seu torn amb el virus). En general, la ràbia es contrau a través de la mossegada d’un animal rabiós o infectat. També es pot transmetre per la saliva, si, per exemple, l’animal llepa una ferida oberta, o si es produïxen arraps en determinades zones, com les mucoses.

Pel que fa als símptomes de la ràbia en els gossos, hi ha senyals que ens poden ajudar a identificar la ràbia en un gos. En primer lloc, hem de saber que el període d’incubació (el temps entre la infecció i el brot de la malaltia) pot ser de diverses setmanes, i que dependrà del lloc per on penetre el virus.Però no ens desviem del tema. Com es detecta la ràbia en els gossos? N’hi ha diverses fases. La primera, la prodròmica, té uns canvis en el comportament del gos, i es produïx una gran dificultat per a engolir i més salivació; també té més sensibilitat a la llum. En la fase següent, la furiosa, el gos està molt nerviós i irritable, i fins i tot es pot tornar més violent i mossegar a tort i a dret. A més a més, pot estar desorientat. La dificultat per a engolir i la salivació augmenten. En la tercera fase i última, la paralítica, el gos pateix paràlisi i espasmes que, en última instància, el porten a la mort.

Cal esmentar que no tots els animals afectats passen per totes les fases. En qualsevol cas, si sospites que el teu gos té ràbia, ho has de comunicar immediatament al veterinari. Per l’alt risc d’infecció que té, hauràs de mantindre el gos en quarantena encara que, per descomptat, amb les seues necessitats ateses i cobertes (aigua, menjar, etc.).

Com es pot previndre la ràbia en els gossos?

Arribats a este punt, és lògic que vulgues saber com es prevé la ràbia. La millor protecció contra esta infecció és una immunització bàsica amb la vacuna contra la ràbia. A més de portar les mascotes al veterinari amb regularitat i mantindre totes les vacunes en regla, és aconsellable evitar el contacte amb animals salvatges o malalts (tant gossos com raboses o rates penades, que també poden ser contagiosos) i avisar les autoritats de la seua existència.

Com es tracta la ràbia?

El tractament de la ràbia és un assumpte complex i dolorós. I és que, desgraciadament, la ràbia canina no té cura ni tractament. La intensitat dels símptomes i la ràpida propagació provoquen la mort de l’animal, i fins i tot, de vegades, impliquen el sacrifici del gos per part del veterinari.