Sobrepés en gossos  

El sobrepés en gossos o en mascotes és una malaltia que no pot passar desapercebuda. Descobrix les conseqüències que pot implicar i com es pot previndre.

mascotes

Compartix


La vida sedentària que porten alguns animals domèstics, allunyats de la naturalesa i de la seua activitat natural, fa que moltes mascotes, sobretot gossos i gats, augmenten de pes. Això s’ha de controlar, si volem que el nostre animal tinga una bona salut.


En un gos amb un pes normal, les costelles s’han de palpar fàcilment, la cintura s’ha d’apreciar des de dalt i la línia de l’abdomen ha d’estar marcada i ha de ser visible des del costat. Però, per a més seguretat, el veterinari ens pot informar del pes ideal del nostre animal, segons la raça, la mida o l’edat. Si el pes del gos supera en un 10% el pes ideal, es considera sobrepés, i si el supera en un 20%, es considera obesitat. 

Hem de prestar una atenció especial al pes dels gossos adults i, sobretot, dels sènior, ja que és normal que, quan es fan grans, l’activitat física disminuïsca. Tampoc no hem d’oblidar que una causa important i bastant generalitzada de sobrepés és l’esterilització; per tant, en eixe cas, encara hem de tindre més precaucions.


I, per descomptat, el control del pes és fonamental en els gossos que tenen problemes de salut com artritis, artrosi, displàsies o altres malalties. 

Esta qüestió és més important del que pensem, perquè, a més de disminuir la qualitat i l’esperança de vida, poden tindre problemes de salut com dolors articulars, malalties cardíaques i diabetis, entre d’altres.

Per això, abans que el nostre gos augmente de pes, podem estar alerta per a evitar-ho. 

 

¿Com podem previndre el sobrepeso en ele gossos?

Com sempre, s’aconsella consultar amb un veterinari, però vos donarem alguns consells senzills que vos podran ajudar en el dia a dia amb el gos:

  • Una alimentació de qualitat és fonamental, tant per a evitar el sobrepés com perquè el gos tinga una salut perfecta. A més, s’ha de baixar la ingesta d’aliment o donar-los una alimentació baixa en calories. Hui en dia, tant si els donem una alimentació natural com si és processada, en el mercat hi ha moltes opcions d’aliment de qualitat per als gossos. 
  • Menys llepolies, però més bones. No cal prohibir les llepolies, però sí que les hem de disminuir; triar-les de qualitat, com més naturals millor i fins i tot, funcionals, i incloure-les en la suma de calories que ha de consumir el gos cada dia. 
  • Exercici: per a mantindre la massa muscular del gos i el control del pes és fonamental l’exercici diari. De fet, dos bons passejos diaris són fonamentals per a la salut, sempre adequats a les característiques del gos. 
  • Joc: amb el joc, el gos consumix calories, es manté actiu i motivat, pensa, es divertix, aprén i estretim el nostre vincle amb ell. 
  • Vigilar conductes d’ansietat que li poden provocar una necessitat d’ingerir més menjar. En eixe cas és convenient detectar el motiu de l’ansietat (separació, por…) i consultar-ho amb un veterinari etòleg.
  • Visites periòdiques al veterinari per a controlar el pes i fer analítiques rutinàries que descarten possibles problemes de salut o malalties com l’hipotiroïdisme, que provoca sobrepés.