Adoptar millor que comprar

Espanya és el país d'Europa on més animals s'abandonen. Les xifres parlen de 300.000 mascotes a l'any, la qual cosa suposa uns 800 abandons al dia. Si hem decidit tindre un animal a casa, abans de comprar-ho hauríem de plantejar-nos la possibilitat d'adoptar un en alguna de les moltes protectores d'animals que existixen al nostre país.

mascotes

24 juliol 2017

Compartix


Les Societats Protectores d’Animals i Plantes (SPAP), que sol ser el seu nom genèric, són entitats sense ànim de lucre, la finalitat principal de les quals és ajudar els animals que han estat abandonats, defensar els seus drets i respectar el medi ambient. Generalment, se solen centrar en els animals de companyia, majoritàriament gossos i gats, per ser els que més abandonen, encara que també acullen animals salvatges o assilvestrats (que no es poden domesticar). Rebutgen el sacrifici, llevat de casos excepcionals.

Efectuen tasques d’ajuda per a gossos i gats perduts, perquè els seus amos els puguen recuperar. Algunes s’especialitzen en la recuperació d’animals maltractats o en el tracte de races canines potencialment perilloses. A més, organitzen campanyes de conscienciació i sensibilització contra l’abandonament i en defensa dels drets dels animals.


Adopció, la millor ajuda

Una de les faenes fonamentals que porten a terme les protectores d’animals és gestionar adopcions per donar una llar als animals que han estat abandonats o maltractats. Per esta raó, si t’agradaria tindre un gos o un gat a casa, una bona opció podria ser esta. Les adopcions són gratuïtes, encara que s’han d’abonar les despeses derivades de l’analítica, la desparasitació i la identificació amb microxip. Si no coneixes cap protectora d’animals, pots preguntar a l’ajuntament de la teua localitat o fer una cerca a Internet, on podràs veure les fotos dels “candidats” i les seues característiques.


Les protectores d’animals es troben desbordades per l’increment d’abandonaments d’animals
D’altra banda, les protectores també tenen animals que requerixen unes cures especials, a més dels veterinaris, fora de l’entorn de la resta d’animals per a recuperar-se i que puguen tornar després al refugi per ser adoptats. Són les llars d’acollida per a:

- Cadells, fins que superen l’etapa de vacunació i el seu sistema immunitari estiga més fort.

- Animals ferits per accidents o cirurgies, perquè la seua recuperació siga més ràpida i segura.

- Animals amb malalties cròniques, discapacitats i ancians.


Com s’hi pot col·laborar

La majoria de les protectores d’animals es troben desbordades per l’increment d’abandonaments d’animals i perquè també s’han reduït els seus ingressos per la crisi econòmica. Són diverses les opcions per a col·laborar-hi:

• Fer-se soci d’una protectora.

• Fer donatius econòmics o de materials per als animals.

• Col·laborar-hi com a voluntaris, traient-los a passejar, posant-los el menjar, netejant-los o divulgant informació.

• Apadrinar els animals que es troben a la protectora.

 

Sabies que…

- Espanya és el país de la UE on es donen més abandonaments d’animals: uns 300.000 a l’any, segons dades de la Federació d’Associacions de Protecció Animal de Madrid (Fapam). La crisi econòmica ha disparat els abandonaments, que es concentren, sobretot, en el període estival.

- Les agències de control d’animals, també conegudes com a protectores municipals o gosseres, són contractades pels ajuntaments per a recollir animals vagabunds. La principal diferència amb les protectores és que, una vegada passat un temps límit sense que l’animal siga adoptat per ningú, el sacrifiquen.

- A Espanya, cada comunitat autònoma té la seua pròpia legislació sobre protecció animal.